Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Πόσο ζεί μια πεταλούδα?




Μια πεταλούδα ζει κατά μέσο όρο λιγότερο από μια εβδομάδα. Μερικές πεθαίνουν σε δέκα μόλις ώρες, ενώ άλλες ζουν μέχρι και οκτώ μήνες, ανάλογα και με το κλίμα. Ξεχειμωνιάζουν και περιμένουν να ζευγαρώσουν την επόμενη άνοιξη. Καμία πάντως πεταλούδα δε ζει πάνω από ένα χρόνο.

Γνωρίζεις ότι...

Δεν είναι εύκολο να πετάει ένα πουλί αργά, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ενεργό πέταγμα – όχι μόνο για απλή αιώρηση. Ο ειδικός στον τομέα αυτό είναι η μπεκάτσα, που μπορεί να πετάει συνεχώς για μια ώρα καλύπτοντας μόλις 8 χιλιόμετρα.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Γνωρίζεις ότι...



Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μία από αυτές λέει ότι το πλήθος των ζωικών ειδών αυξάνει όσο κινούμαστε από τους πόλους προς τις τροπικές ζώνες της Γης γιατί οι θερμές περιοχές αποτελούν ένα σταθερότερο περιβάλλον, στο οποίο τα είδη μπορούν πολύ ευκολότερα να εξελιχθούν και να εξειδικευτούν σε μια αποτελεσματική εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων. Στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές, τα είδη δεν είχαν την ίδια άνεση χρόνου να εξελιχθούν, καθώς αυτές πλήττονταν συχνότερα από παγετωνικές περιόδους και κλιματικές αλλαγές, κάτι που οδήγησε πολλά είδη στον αφανισμό.

Τα ζωικά είδη των εύκρατων περιοχών εκτίθενται επίσης σε μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οι οποίες δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους βιολόγους, δεν ευνοεί πολλά από αυτά τα είδη. Έρευνες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι οι εναλλαγές των εποχών συνιστούν ένα μεγάλο εμπόδιο για την εξάπλωση των τροπικών ειδών προς το βορρά ή το νότο.

Η εμφάνιση νέων ειδών στους τροπικούς ευνοείται επίσης από τη μεγάλη ηλιοφάνεια, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της φωτοσύνθεσης, και συνεπώς της ανάπτυξης της χλωρίδας. Τα ζώα εξασφαλίζουν άφθονη τροφή, καθώς και πρόσβαση σε πολλούς κρίκους των τροφικών αλυσίδων. Όσο πλησιάζουμε προς τους πόλους, αντίθετα, η βλάστηση γίνεται τόσο περιορισμένη, που οι τροφικές αλυσίδες έχουν πολύ λίγα επίπεδα – γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στη εξέλιξη νέων ειδών.

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Lynx of Poland (Λυνξ - Λύγκας της Πολωνίας)

Lynx of Poland (Λυνξ - Λύγκας της Πολωνίας)



Πρόκειται για αρκετά δυνατά περιστέρια με φτερά που έχουν όμορφες πιτσίλες.Πολύ αγροτικά και γόνιμα περιστέρια,είναι πλατιά διαδεδομένα στη Γαλλία.Είναι περιστέρια κατανάλωσης.

Lahore (Λαχόρης)

Lahore (Λαχόρης)


 Όπως υποδεικνύει και η ονομασία τους,αυτά τα περιστέρια είναι Ασιατικής καταγωγής( η Λαχώρης είναι μια πόλη του Πακιστάν).
Στην Ευρώπη εμφανίσθηκαν περί τα τέλη του περασμένου αιώνα και γρήγορα κατέκτησαν τους λάτρεις του είδους,εξαιτίας της ιδιαίτερης κορμοστασιάς τους,του δυνατού στήθους τους και των πολύ φτερωτών ποδιών τους.Πολύ διακοσμητικό,το περιστέρι αυτό παρουσιάζει διάφορες ποικιλίες χρωμάτων:μαύρο,ασημί,κόκκινο,κίτρινο ή μπλέ με μαύρες ραβδώσεις.Πιο σπάνια αλλά πραγματικής ομορφιάς είναι η φολοδωτή ποικιλία.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Προστατέψτε το σκυλί σας το καλοκαίρι

Προστατέψτε το σκυλί σας το καλοκαίρι




Καλοκαιρινή προστασία για ένα σκυλίΜην αφήνετε ποτέ το σκυλί σας αφύλακτο στο άμεσο φως του ήλιου, όπως σε μία αυλή. Μην αφήσετε ποτέ ένα σκυλί σε ένα σταθμευμένο όχημα. Τα ζώα που αφήνονται στα σταθμευμένα αυτοκίνητα στη θερινή ζέστη μπορούν να υποστούν ζημιά εγκεφάλου και να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο. Ακόμη και με τα παράθυρα μερικώς κάτω, η θερμοκρασία σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να φθάσει τους 120 βαθμούς σε μερικά λεπτά. Τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν και μπορούν μόνο να διαλύουν τη θερμότητα με το λαχάνιασμα και μέσω των μαξιλαριών που έχουν στα πόδια.

Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε ένα σκυλί σε ένα αυτοκίνητο να κρεμά το κεφάλι του από τα παράθυρα. Πετραδάκια που πετάγονται από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στα μάτια και τις ρινικές μεταβάσεις.

Τα τρόφιμα εγκαταστάσεων, το λίπασμα και τα εντομοκτόνα μπορούν να είναι μοιραία εάν ληφθούν από ένα σκυλί. Σιγουρευτείτε ότι αυτά δεν βρίσκονται στην ακτίνα δράσης του σκυλιού σας.

Το κάψιμο από τον ήλιο δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους! Ανοιχτόχρωμες γάτες και σκυλιά μπορούν επίσης να καούν! Αντηλιακές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία τους από εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος. Περιορίστε την έκθεση όταν ο ήλιος είναι ισχυρός και βάλτε τους αντιηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν εκτεθούν στον ήλιο.

Τα σκυλιά συχνά προσπαθούν να φάνε έντομα ή να γλύψουν βάτραχους! Συχνά αυτά τα τσιμπάνε. Μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, συνήθως πρήξιμο γύρω από τα μάτια και το ρύγχος. Το γλείψιμο ενός βατράχου ή ενός φρύνου θα προκαλέσει υπερβολικό σάλιο!

ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ

ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ
 


Η λεϊσμανίαση είναι ασθένεια του σκύλου και οφείλεται σε ένα μικροοργανισμό τη λεϊσμάνια που μεταδίδεται με το τσίμπημα σκνίπας.

Τα συμπτώματα της λεϊσμανίασης ποικίλλουν. Ένα προσβεβλημένο ζωο μπορεί να εμφανίζει έντονη πιτυρίδα, τσίμπλες γύρω από τα μάτια, μπορεί να έχει πληγές στους αγκώνες και τα μετατάρσια, μπορεί να έχει μεγάλα νύχια, έντονη πιτυρίδα, διογκωμένους λεμφαδένες, αίμα από τη μύτη, ενώ η όρεξη στα αρχικά στάδια διατηρείται σταθερή .

Πολλές όμως φορές τους πρώτους μήνες της ασθένειας δεν υπάρχει κανένα εμφανές σύμπτωμα.

Η πρόληψη της ασθένειας βασίζεται στην προστασία του σκύλου από τις σκνίπες.Αυτό μπορεί να γίνει με την βοήθεια ενός ειδικού κολάρου η με την εφαρμογή αμπούλας στο σβέρκο. Η περίοδος που μπορεί ο σκύλος μας να νοσήσει είναι από τον Απρίλιο Μέχρι Οκτώβριο .

Καλό θα είναι μετά τον Οχτώμβρη να κάνουμε ένα τεστ για καλαζάρ στο σκύλο μας, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης. Ας έχουμε επίσης υπόψη μας ότι η σκνίπα δύσκολα μπαίνει στο σπίτι ,έτσι ένα ζώο που ζει και κυρίως κοιμάται μέσα στο σπίτι έχει μεγαλύτερη προστασία.

Υπάρχουν δύο θεωρίες για τον τρόπο μετάδοσης της λεϊσμανίασης

Σύμφωνα με την πρώτη ο κύκλος της ασθένειας ακολουθεί το σχήμα σκύλος-σκνίπα-σκύλος και γίνεται από ζωόφιλες σκνίπες .Σύμφωνα πάντα με αυτή τη θεωρία, ζωοανθρωπόφιλες σκνίπες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και έτσι η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από τον σκύλο αλλά από ανθρωπόφιλες σκνίπες που έχουν τσιμπήσει προηγουμένως μολυσμένο άνθρωπο.

Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι σε σπάνιες έστω περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα όχι όμως απευθείας από τον σκύλο αλλά πάλι μέσω σκνίπας που έχει τσιμπήσει προηγουμένως μολυσμένο σκύλο.
Η πιθανότητα της θεραπείας του καλαζάρ εξαρτάται απ το στάδιο της προσβολής του ζώου. Αν δεν έχουν πειραχτεί τα ζωτικά όργανα το συκώτι και τα νεφρά, συνήθως η πρόγνωση είναι καλή η θεραπεία γίνεται με ένα συνδυασμό φαρμάκων κυρίως με ενέσεις με αντιμόνιο και με χαπάκια αλλοπουρινόλης.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Γνωρίζουμε πόσα είδη ζώων υπάρχουν;

Είναι αδύνατον να προσδιορίσουμε επακριβώς πόσα είδη ζώων υπάρχουν, κι αυτό αφενός επειδή ανακαλύπτονται συνεχώς νέα είδη –ειδικά έντομα και άλλα ασπόνδυλα ζώα– και αφετέρου επειδή για πολλές ομάδες ζώων δεν έχει γίνει μια συγκεντρωτική καταγραφή όλων των ειδών τους που έχουν περιγραφεί επιστημονικά. Δεν υπάρχει επίσης μια πλήρης βάση δεδομένων όλων των ειδών. Ο αριθμός των ειδών έχει να κάνει επιπλέον και με το πώς ορίζουμε το είδος. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών, από τα οποία τα 1,2 εκατομμύρια περίπου είναι ζώα. Από αυτά, τα έντομα αποτελούν μακράν τη μεγαλύτερη ομάδα, καθώς έχουν ανακαλυφθεί κάπου 1 εκατομμύριο είδη εντόμων. Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκονται πολύ μικρές ομάδες ζώων, όπως τα αρθρόποδα της ομοταξίας Μηρόστομα, στην οποία ανήκουν μόλις τέσσερα είδη. Οπωσδήποτε, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των ειδών που έχουν ανακαλυφθεί και περιγραφεί και το συνολικό αριθμό ειδών που υπάρχουν στην πραγματικότητα. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσα είδη μένει ακόμη να ανακαλυφθούν. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο Άγγλος βιολόγος Richard Owen υποστήριζε ότι τα περισσότερα είδη ζώων είχαν ήδη ανακαλυφθεί, αναθεωρούμε συνεχώς τις εκτιμήσεις μας για τα ζωικά είδη που υπάρχουν στον πλανήτη.

Χάρη στη λεπτομερή εξερεύνηση νέων περιοχών και τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, ο αριθμός των υπαρχόντων ειδών αποδεικνύεται διαρκώς σημαντικά μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν προλαβαίνουμε να ταρακουνήσουμε ένα δέντρο σε ένα τροπικό δάσος, και πέφτει ένα νέο, άγνωστο είδος ζώου. Ακόμη και οι πιο προσεκτικοί υπολογισμοί του συνολικού αριθμού ειδών ξεκινούν από την εκτίμηση ότι έχουμε ανακαλύψει το πολύ τα μισά από τα ζωικά είδη που υπάρχουν. Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια διαφορετικά είδη ζώων.

Τροφή για Κουνέλια


Τροφή για Κουνέλια


     Σχεδόν κάθε φυλλώδες λαχανικό που κάνει καλό και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, κάνει καλό και στο κουνέλι. Η τροφή των κουνελιών πρέπει να είναι ισορροπημένη και να αποτελείται από αρκετή ποσότητα σανού και λαχανικών σε συνδυασμό με την έτοιμη τροφή για κουνέλια και επαρκής ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D. Πειραματιστείτε να δείτε τι προτιμάει και δώστε του μικρές ποσότητες κάθε μέρα φροντίζοντας μόνο να είναι ολόφρεσκα.
     -Ένα από τα λαχανικά που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να δώσετε στο κουνέλι σας, είναι το κουνουπίδι. Προκαλεί αέρια και καθώς τα κουνέλια δεν μπορούν να τα απωθήσουν μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για την υγεία του.
     -Κάποια προτεινόμενα λαχανικά είναι : Μπρόκολο, μαρούλι, μαϊντανός, καρότα(με την πρασινάδα), άνηθος, βασιλικός, μέντα, σπανάκι, ντομάτα, και σέλινο
     -Τα φρέσκα φρούτα πρέπει να δίνονται σαν 'κέρασμά-επιβράβευση' και σε πολύ μικρές ποσότητες χωρίς υπερβολές. Κάποιες σωστές επιλογές φρούτων είναι : Μήλο, βερίκοκο και ροδάκινο, μπανάνα, κεράσια, δαμάσκηνο, παπάγια, ανανάς, και μούρα.
     Υπάρχουν επίσης ορισμένα ασφαλή για το κουνέλι κομμάτια ξύλου που μπορείτε να του γίνετε, που βοηθάνε στο τρόχισμα των δοντιών.
     -Κλαδιά πορτοκαλιάς ή λεμονιάς
     -Κλαδιά μηλιάς
     -Κλαδιά πεύκου
     -Κλαδιά Ιτιάς
     -Κλαδί τριανταφυλλιάς (αφαιρέστε τα αγκάθια!!)
Καλό είναι να ξεπλύνετε τα παραπάνω με καθαρό νερό (φόβος φυτοφαρμάκων)

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Τροφή για Τσιντσιλά

Τροφή για Τσιντσιλά


     Το πεπτικό σύστημα των τσιντσιλά είναι πολύ ευαίσθητο οπότε είναι σημαντικό να τρέφονται σωστά. Η διατροφή τους πρέπει να είναι πλούσια σε ίνες για να έχουν υγιή πεπτικό σύστημα. Μια σωστή διατροφή πρέπει να περιέχει ξηρή τροφή για τσιντσιλά, σανό και νερό. Μπορείτε να βρείτε πολλά ήδη διαφορετικών τροφών στα pet shop. Κάποια από αυτά περιέχουν επίσης μπαστούνια ιτιάς, κομμάτια κάκτου τσόγια, ξυλαράκια μηλιάς, κόκκαλο σουπιάς και ελαφρόπετρα. Φροντίστε να τους δίνετε φρέσκο σανό και νερό καθημερινά και μαζεύετε τα παλιά κομμάτια σανού για αποφυγή δημιουργίας μολύνσεων.
     Τα τσιντσιλά λατρεύουν τα ‘κεράσματα’. Κάποια θρεπτικής σημασίας είναι: μικρές σταφίδες και μικρά κομμάτια μήλου. Αυτά πρέπει να δίνονται περιστασιακά, όπως 2 μικρά κομμάτια κέρασμα την εβδομάδα. Προσοχή στην προσφορά τροφών πλούσιων σε λίπη!

Διατροφή Ψαριών

Διατροφή Ψαριών


     Ένα σημαντικό κομμάτι για την σωστή φροντίδα των ψαριών σας είναι η τροφή. Η τροφή των ψαριών είναι η πρωταρχική θρεπτική πηγή για τα ψάρια. Παρακάτω βρίσκονται μερικές γενικές πληροφορίες σχετικά με τις θρεπτικές ανάγκες των ψαριών.
     Συστατικά
     Αν η τροφή ψαριών σας είναι πολύ καλής ποιότητας, θα περιέχει μερικά βασικά συστατικά.
     ΑΜΙΝΟΞΕΑ
     Είναι βασικές δομικές μονάδες πρωτεΐνης και πολύ σημαντικά για την υγεία των ψαριών. Τα αμινοξέα είναι βασικά μόρια που περιέχουν άλλα μόρια τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της βιοχημείας ενός ψαριού. Παίζουν μεγάλο ρόλο στον μεταβολισμό των ψαριών και σχηματίζουν γραμμικές αλυσίδες για αναπλήρωση των πρωτεϊνών. Κάθε τύπος πρωτεΐνης ορίζεται από την μοναδική ακολουθία αμινοξέων.
     ΛΙΠΗ
     Τα ψάρια λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους από λιπαρά οξέα που προκύπτουν από συγκεκριμένα λίπη. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για την σωστή λειτουργία της καρδιάς και των μυών των ψαριών. Εκτός από αυτό, τα λίπη επίσης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφήση ορισμένων βιταμίνών. Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Α, D και E μπορούν να απορροφηθούν, να μεταφερθούν και να αφομοιωθούν σε συνδυασμό με τα λίπη. Αυτή η ομάδα είναι επίσης γνωστή ως «βιταμίνες λιποδιαλυτές».
     ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
     Η πλειοψηφία των υδατανθράκων που λαμβάνουν τα ψάρια στη φύση βρίσκεται σε φυτά. Τα ψάρια χρειάζονται το ενζυμο αμυλάση το οποίο βοηθάει κυρίως στη διάσπαση συγκεκριμένων άμυλων σε σάκχαρα. Η ομάδα που ονομάζεται ‘υδατάνθρακες’, μπορεί να περιλαμβάνει κυτταρίνες, άμυλα, σάκχαρα και ορισμένα κόμμεα. Στη διατροφή των ψαριών, οι υδατάνθρακες δεν παίζουν τόσο πολύ ρόλο στην ενέργεια που λαμβάνουν τα ψάρια, αλλά οι υδατάνθρακες στην πέψη μπορεί να διαθέσουν λίγες πρωτεΐνες, ώστε να σχηματιστεί νέος ιστός. Τα ψάρια είναι μοναδικά, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούν το γλυκογόνο για την αποθήκευση της ενέργειας όπως οι άνθρωποι κάνουν.
    ΚΟΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΡΟΦΗΣ ΨΑΡΙΩΝ
     Οι περισσότεροι τύποι τροφής ψαριών περιέχουν ιχθυάλευρα, γαρίδες ή καλαμάρι ως βασική πηγή πρωτεϊνών. Αυτές οι μορφές τροφής σχηματίζονται από ένα αποξηραμένο προϊόν που τρίβεται και γίνεται σκόνη. Μεγάλο μέρος των τροφών για τα ψάρια όμως, σχηματίζεται και από προϊόντα των αποβλήτων από μονάδες αλιευτικών διαδικασιών για την ανθρώπινη κατανάλωση. Ορισμένοι τύποι τροφής για τα ψάρια μπορεί να περιέχουν σογιάλευρο, ως πηγή πρωτεΐνης. Άλλα συνηθισμένα συστατικά στις τροφές ψαριών είναι ολόκληρο σιτάρι και σπιρουλίνα. Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος πλαγκτόν που περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη συνολική υγεία ενός ψαριού.
     ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
     Πρέπει να επιλέξτε ποια ώρα της ημέρας θα ταΐζετε τα ψάρια σας, ανάλογα με το είδος των ψαριών. Κάποια ψάρια χρειάζεται να ταΐζονται τη νύχτα ενώ άλλα την ημέρα. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις των ψαριών σας όταν τρέφονται και ανάλογα, προγραμματίστε την ώρα ταΐσματος.  Επίσης, αποφασίστε σε ποιο σημείο του ενυδρείου θα ρίχνετε την τροφή. Μερικά ψάρια προτιμούν να τρώνε αυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού ενώ αλλά τρώνε αυτά που έχουν βυθιστεί στον πάτο του ενυδρείου.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Οργανώστε σωστά το ενυδρείο σας !

Οργανώστε σωστά το ενυδρείο σας !


Στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορούμε να τοποθετήσουμε μια ποικιλία διακοσμητικών ψαριών σε ένα ενυδρείο. Θα πρέπει όμως να λάβετε υπ΄'οψιν και τον τρόπο διαβίωσης των ψαριών στο φυσικό τους περιβάλλον. Ποιά ψάρια είναι συμβατά και ποιές είναι οι απαραίτητες συνθήκες νερού για το κάθε είδος; Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε ορισμένες συμβουλές της sera για την σωστή επιλογή των ψαριών ενυδρείων γλυκού νερού, όπως επίσης και την δημιουργία ενός φανταστικού υδάτινου κόσμου

 Όπως ακριβώς και στον δικό μας κόσμο, το κάθε είδος ψαριού μέσα στον υδάτινο κόσμο του έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και απαιτήσεις, τα οποία δεν είναι πάντα συμβατά με των υπολοίπων ψαριών. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να λαμβάνονται υπόψιν πιθανές οριοθετήσεις  περιοχών διαβίωσης, απαιτήσεις ηρεμίας - ξεκούρασης, διατροφικές συνήθειες των ειδών, και να συνδυάζονται μόνο είδη που μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά.
Κοινόβιο ενυδρείο

Στα συγκεκριμένα ενυδρεία συναντώνται ψάρια και φυτά διαφορετικών περιοχών προέλευσης - η επιλογή είναι δική σας, βέβαια υπό ορισμένες συνθήκες. Θα πρέπει να είστε βέβαιοι για την επιλογή συμβατών μεταξύ τους ψαριών, την σωστή ποιότητα και θερμοκρασία του νερού που θα πρέπει να είναι κοινή για όλα τα ψάρια.



Ενυδρεία μεμωνομένων ειδών

Έχετε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο είδος ψαριού; Τα ενυδρεία συνήθως στήνονται με βάση τις συγκεκριμένες απαιτήσεις ενός είδους γεγονός που δεν εξασφαλίζει ότι όλα τα είδη ψάριών ευημερούν στο ίδιο περιβάλλον. Πριν αγοράσετε, βεβαιωθείτε ότι τα ψάρια που πρόκειται να κρατήσετε είναι κατάλληλα για το ενυδρείο συγκεκριμένου είδους


Βοτοπικά Ενυδρεία

Αυτά τα ενυδρεία προσομοιώνουν το φυσικό περιβάλλον κατά το μέγιστο δυνατό. Δημιουργώντας ένα βιοτοπικό ενυδρείο μπορείτε να απολαμβάνετε ένα μοναδικό υποβρύχιο σκηνικό που κάποιοι άλλοι ίσως να μην έχουν ποτέ την δυνατότητα να δούν. Καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις σε φυτά διακόσμηση και ψάρια όπως επίσης και συγκεκριμένες συνθήκες νερού γι αυτά τα ενυδρεία, μετά το αρχικό στήσιμο είναι αρκετά απροβλημάτιστα. Δημοφιλή βιοτοπικά θέματα προέρχονται από την περιοχή των τροπικών δασών βροχής, τον Αμαζόνιο, και τις Αφρικανικές λίμνες. Υπάρχει πληθώρα επιλογών. Προς το παρόν όμως θα εξετάσουμε το κοινόβιο ενυδρείο, και θα εντρυφύσουμε σε διαφορέτικά στησίματα βιοτόπων αργότερα.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Κάθε είδος ψαριού προτιμά συγκεκριμένο επίπεδο νερού όπου και περνά τον περισσότερο χρόνο του. Μπορεί να είναι ην επιφάνεια, τα μεσαία στρώματα ή ο βυθός. Θυμηθείτε αυτή την λεπτομέρεια όταν επιλέγετε τα ψάρια σας. Η κατανόηση του χώρου διαβίωσης των ψαριών μπορεί να περιορίσει πιθανό στρες απου μπορεί να προκαλέσει ο υπερπληθυσμός κάποιας ζώνης. Ο βασικός κανόνας είναι 1 λίτρο νερού για κάθε εκ. ψαριού σε τελικό μέγεθος.

Τα περισσότερα διακοσμητικά ψάρια ζούν σε κοπάδια στην φύση και έτσι θα έπρεπε να κρατιούνται σε ομάδες των 6-8 ατόμων στο ενυδρείο αντίστοιχα. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό τα ψάρια μας θα δείχνουν πιο ελκυστικά.

Διατροφή για Χάμστερ

Διατροφή για Χάμστερ

   

     Τα χαμστερ λατρεύουν το φαγητό, και χρειάζονται φρέσκια τροφή καθημερινά. Καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, ξυπνάνε μια περίπου μια φορά κάθε δύο ώρες για να φάνε. Στη φύση, το νυκτόβιο αυτό πλάσμα, βγαίνει για τροφή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μαζεύει την τροφή του τη νύχτα για να έχει να φάει το πρωί.
     Πόσο να τα ταΐζετε; Όσο μπορούν να φάνε!! Δεν θα φάνε παραπάνω από όσο χρειάζονται. Ένα χαμστερ συνήθως χρειάζεται μια κουταλιά της σούπας σπόρους την ημέρα συν έξτρα συμπλήρωμα φρούτων και λαχανικών. Ανάλογα με το μέγεθος του μπολ τους, πρέπει να έχουν ποικιλία σπόρων από τους οποίους μπορούν να διαλέξουν. Εκείνα ξέρουν ενστικτωδώς ποιος από όλους τους σπόρους δίνουν στο σώμα τους την κατάλληλη θρεπτική αξία και τις βιταμίνες που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή.
     Κέρασμα - Επιβράβευση
     Εκτός από τις παραπάνω τροφές που πρέπει να δίνουμε στο χαμστερ, μπορούmε να το επιβραβεύουμε με διάφορα κεράσματα. Κάποια από τα θρεπτικά συμπληρώματα που μπορούμε να του προσφέρουμε είναι : αυγό ( βραστά αυγά πλούσια σε πρωτεΐνες), Λάδι συκωτιού από ψάρι (πλούσιο σε βιταμίνη Α και D), κρέας (μικρή ποσότητα μπιφτέκι, κονσέρβα τροφής σκύλου και καλό είναι να αποφεύγουμε το χοιρινό), γάλα, σπόροι πουλιών (καναρινιών), προζύμη (πλούσια σε βιταμίνη Β και συνιστάται να δίνουμε μια φορά την εβδομάδα γιατί βοηθάει στην πρόληψη για ασθένειες).

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

FIRE MOUTH

FIRE MOUTH
   


Επιθετικό ψάρι, ταιριάζει στο ενυδρείο μόνο με ψάρια του ιδίου μεγέθους

PH 7,0 μέχρι 7,5

Θερμοκρασία 23 – 28 βαθμούς Κελσίου

Ωοτόκο, κολυμπά σε όλο το ενυδρείο
Καμιά φορά ξεριζώνει τα φυτά. Του αρέσουν τα φυτά, αλλά περισσότερο οι κορμοί και τα βράχια

ΣTΕΙΡΩΣΗ !!! Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΣTΕΙΡΩΣΗ !!!  Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ



Ενδείξεις για τη στείρωση. Γιατί να στειρώσω το σκυλί μου;;;;;;;
- .....δε βρίσκω ιδιοκτήτες που να θέλουν να  υιοθετήσουν  τους απογόνους του.
 Δεν υπάρχει δυνατότητα υιοθεσίας  των κουταβιών. Ειδικά όταν τα κουτάβια είναι ημίαιμα και μεγαλόσωμα δεν είναι εύκολο να υιοθετηθούν.  Οι  ιδιοκτήτες λοιπόν που έχουν ημίαιμα ζώα καλό είναι να σκεφτούν σοβαρά ότι η μόνιμη στείρωση τους είναι η πιο ηθικά ενδεδειγμένη λύση.
-...... ο αρσενικός μου σκύλος ουρεί σε όλο το σπίτι.
Πολλά αρσενικά σκυλιά ουρούν μέσα στο σπίτι θέλοντας να <<μαρκάρουν>>  το χώρο τους  και να κυριαρχήσουν σ αυτόν. Συνήθως μετά από τη στείρωση μειώνονται  τα επίπεδα της τεστοστερόνης και ο σκύλος σταματά αυτή την ενοχλητική για τον ιδιοκτήτη συνήθεια.
-.....ο αρσενικός  μου σκύλος είναι πολύ επιθετικός.
 Πολλές φορές, ο επιθετικός σκύλος συστηνόταν να στειρώνεται γιατί τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονταν με την αυξημένη επιθετικότητα ενός  σκύλου. Τα τελευταία χρόνια ειδικοί στη συμπεριφορά του σκύλου, μελετούν και συγκρίνουν  τη συμπεριφορά στειρωμένων και μη ζώων και  διαπίστωσαν ότι σε αρκετά περιστατικά δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στη συμπεριφορά πριν και μετά τη στείρωση. Έτσι πολλές φορές η επιθετική συμπεριφορά των ζώων οφείλεται σε άλλες αιτίες.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΨΥΛΛΟΣ! ΕΝΑΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

ΨΥΛΛΟΣ! ΕΝΑΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΨΥΛΛΟΣ
Ο ψύλλος είναι ένα εξωπαράσιτο το οποίο τρέφεται από το αίμα των ξενιστών που παρασιτεί. Ξενιστές είναι ο άνθρωπος, οι γάτες και οι σκύλοι και τα πτηνά. Το  είδος του ψύλλου που συναντούμε πιο συχνά είναι  ο ctenocephalitis felis και σπανίως ο ctenocephalitis  canis. Στον άνθρωπο παρασιτεί ο pulex irritans και ο pulex simulans. Στα πτηνά συνήθως παρασιτεί ο ctenocephalitis gallinacea.
ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Οι ψύλλοι είναι πολύ μικρά καφέ πεπλατυσμένα παράσιτα. Είναι ορατά με γυμνό μάτι και συνήθως τα βλέπετε να τρέχουν πολύ γρήγορα στην επιφάνεια του δέρματος του ζώου. Δεν μπορούν να πετάξουν αλλά πραγματοποιούν  άλματα με τα οποία μεταφέρονται από ζώο σε ζώο. Τα είδη των ψύλλων είναι πάρα πολλά αλλά στα ζώα μας κυρίως βρίσκουμε τον ο ctenocephalitis felis. Στα πτηνά συνήθως παρασιτεί ο ctenocephalitis gallinacea.
Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το παράσιτο θα πρέπει να γνωρίζουμε το βιολογικό κύκλο του.
Το ενήλικο παράσιτο τρέφεται από το αίμα του οργανισμού στον οποίο παρασιτεί. Υπάρχουν ενήλικα που μπορούν να ζήσουν ολόκληρη τη ζωή τους πάνω σε ένα ζώο.
Από τη στιγμή που θα πάρει τη τροφή το θηλυκό ενήλικο παράσιτο θα αρχίσει να γεννά μετά από χρονικό διάστημα 3-4 ημερών. Η ποσότητα των αυγών που γεννά ο ψύλλος είναι πάρα πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα μπορεί να γεννά  μέχρι 50 αυγά την ημέρα και μέχρι 2000 αυγά σε ολόκληρη τη ζωή του
Αυγού στάδιο
Το θηλυκό παράσιτο γεννά τα αυγά του πάνω στο ξενιστή, συνήθως τη νύχτα κατά τη διάρκεια του  ύπνου. Τα αυγά των ψύλλων δεν είναι κολλημένα πάνω στο ζώο, έτσι  γρήγορα πέφτουν στο χώρο του σπιτιού και κυρίως στο σημείο που κοιμάται και ξεκουράζεται το ζώο σας.
Η εκκόλαψη των αυγών πραγματοποιείται  σε 2-10 ημέρες και έχουμε τη προνύμφη πρώτου σταδίου.
Στάδιο προνύμφης
Μετά το στάδιο της εκκόλαψης  οι προνύμφες προσελκύονται σε σκοτεινά μέρη (ρωγμές στο πάτωμα, ανάμεσα στις ξύλινες πλάκες του πατώματος, σε χαλιά ή πίσω από τα έπιπλα) και τρέφονται με τα απεκκρίματα τους, τα οποία περιέχουν ποσότητα πεμφθέντος αίματος του ξενιστή. Ακολουθεί η μετάλλαξη σε δευτέρου και τρίτου σταδίου προνύμφες. Η διάρκεια του σταδίου αυτού είναι 5-11 ημέρες εφόσον υπάρχει αρκετό φαγητό και ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος. Στη συνέχεια η 3ου σταδίου προνύμφη δημιουργεί ένα κάλυμμα στο οποίο μεταλλάσσεται σε νύμφη.
Στάδιο νύμφης
Στο στάδιο της νύμφης παραμένουν για χρονικό διάστημα 8-9 ημερών. Κατά το διάστημα αυτό συνεχίζουν να εξελίσσονται και προχωρούν προς την ενηλικίωση.

Τα όνειρα των σκυλιών

Τα όνειρα των σκυλιών


O ύπνος ως γνωστόν είναι αναγκαίος για την ομαλή ανάπτυξη όλων των θηλαστικών. Ο ύπνος δεν σημαίνει μόνο ξεκούραση αλλά και την ανάπτυξη του οργανισμού και εγκεφάλου σε ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικιακή φάση. Μια άλλη φάση του ύπνου στην οποία βρισκόμαστε είναι των ονείρων.
Επιστημονικά έχει αποδειχθεί πως υπάρχουν δυο φάσεις ύπνου στον σκύλο. Στην πρώτη φάση ο σκύλος έχει ελαφρύ ύπνο, όπου η ανάσα του παραμένει φυσιολογική και μπορεί να μεταβεί γρήγορα στην φάση του ξυπνήματος. Εδώ το μυαλό του σκύλου παραμένει ενεργό. Μόλις οι σκύλοι περάσουν στην δεύτερη φάση, δηλαδή σε βαθύ ύπνο, η αναπνοή τους γίνεται ακανόνιστη και τα μάτια κινούνται γρήγορα και εκεί είναι το σημείο όπου ο σκύλος ονειρεύεται.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Υγεία-ασθένειες-Περιποίηση Καναρινιών

Υγεία-ασθένειες-Περιποίηση Καναρινιών



Τα καναρίνια είναι καθαρά και ήρεμα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, προσοχή όμως, δεν τους αρέσει να τα πιάνουμε. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η ευχάριστη, μελωδική φωνή τους. 'Ολα τα αρσενικά καναρίνια τραγουδούν, αρχίζοντας από τους τρείς πρώτους μήνες της ζωής τους. Αν το αρσενικό καναρίνι αρρωστήσει παύει να τραγουδάει μέχρι την επόμενη άνοιξη, ακόμα κι αν έχει θεραπευτεί από την άρρωστια. Τα καναρίνια δεν είναι κοινωνικά πουλιά. 'Ενα καναρίνι σε ένα κλουβί είναι ευχαριστημένο. Τα αρσενικά πρέπει να μένουν σε χωριστά κλουβιά, για την αποφυγή καυγάδων, αλλά μπορούν να είναι κοντά για να παρακινούνται στο τραγούδι. Στη περίπτωση που έχετε πολλά μαζί, αρσενικά και θηλυκά, πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος, πολλά κλαδιά και πολλές ταίστρες και ποτίστρες.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Παπαγάλοι Κοκατού

Παπαγάλοι Κοκατού



Οι κοκατού θεωρούνται πουλιά συντροφιάς γιατί τους αρέσει πολύ το "τρυφερό αγκάλιασμα". Είναι σαν μικρά παιδιά, πολύ γοητευτικά και προσπαθούν πάντα να "κλέψουν την παράσταση". Χρειάζεται πολύ προσοχή για να μη κακομάθετε αυτά τα πουλιά. Θέλουν τόσο πολύ την προσοχή σας, που μπορεί να γίνουν καταστροφικά και εξαιρετικά θορυβώδη αν δεν εκπαιδευτούν σωστά. Επειδή έχουν πολύ δυνατή φωνή, καλύτερα να μένουν σε μονοκατοικίες, χωρίς κοντινούς γείτονες. Οι κοκατού με χρωματιστό λοφίο, μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κτητικοί με τον ιδιοκτήτη τους και να είναι επιθετικοί απέναντι σε άλλους ανθρώπους.

Οι κοκατού έχουν κάποια μιμιτική ικανότητα, αλλά η φωνή τους δεν είναι τόσο καθαρή όσο άλλων παπαγάλων. Από όλα τα πουλιά συντροφιάς,είναι αυτά που περισσότερο αρνούνται να άλλαξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, σε πιο υγιεινή διατροφή. Οι περισσότεροι κοκατού παράγουνπτίλωμα που πέφτει σαν σκόνη πούπουλου, μέσα στο κλουβί, στα έπιπλα και τα ρούχα και κυκλοφορεί στον αέρα. Μπορεί αυτή η σκόνη να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα ή σε άλλα πουλιά. Συνιστάται η χρήση ιονιστή στο σπίτι.

Το φύλο στους περισσότερους κοκατού μπορεί να καθοριστεί από το χρώμα της ίριδας: στους αρσενικούς είναι μαύρη και στα θηλυκά είναι καφέ κοκκινωπή. Αυτό δεν ισχύει για όλους τους κοκατού. Για περαιτέρω εξέταση μπορεί να γίνει ενδοσκόπηση ή να χρησιμοποιηθούν άλλες εργαστηριακές μέθοδοι. Τα αρσενικά σε περίοδο αναπαραγωγής συχνά κακοποιούν ή σκοτώνουν τα θηλυκά, ακόμα και σε ζευγάρια που πριν ήταν αρμονικά.Οι περισσότεροι κοκατού είναι παιχνιδιάρηδες και μπορούν να χαίρονται με απλά παιχνίδια. Επειδή λατρεύουν να "μασάνε", όλα τους τα παιχνίδια πρέπει να είναι μη τοξικά, και να μην είναι αιχμηρά. Μπορείτε να τοποθετήσετε φρεσκοκομμένα κλαδιά, από δέντρα που δεν έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα, αντί των τεχνητών κλαδιών του εμπορίου.

Oι αλλεργίες του σκύλου μας!!

Oι αλλεργίες του σκύλου μας!!



Και αφού λοιπόν παρατηρήσαμε τον σκύλο μας και καταλάβαμε από τα συμπτώματα, ότι έχει αλλεργία προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τον κάνουμε και πάλι καλά. Ποιες είναι  οι κατάλληλες διαδικασίες-θεραπείες που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ξεκινάμε..
1)  Αντιφλεγμονώδη θεραπεία: χρησιμοποιείται κυρίως στην περίπτωση που έχει σοβαρή δερματίτιδα από επαφή.  Η θεραπεία περιλαμβάνει την χρήση στεροειδών και κορτικο-στεροειδών. Ο κτηνίατρος αποφασίζει αν θα του δώσει στεροειδή από το στόμα, με ενέσεις ή με αλοιφές. Εξαρτάται πάντα από την κάθε περίπτωση.  Υπάρχει και η περίπτωση, ο κτηνίατρος μας να μην προτιμήσει αυτήν την οδό, και να μην δώσει στεροειδή, αλλά να βασιστεί στα αντισταμινικά, τα οποία είναι χρήσιμα όταν η κατάσταση του σκύλου μας έχει επεκταθεί πολύ.
-    Αλλεργία επαφής: αν το αλλεργιογόνο απομακρυνθεί από τον σκύλο, τότε εξαφανίζεται συνήθως και η αλλεργία.
-    Αλλεργία ψύλλων και Αλλεργία βακτηρίων:  τοπική θεραπεία και φαρμακευτικά μπάνια(το σκυλί μας πρέπει να είναι καθαρό αφού του προσβάλλεται το δέρμα) εξαφανίζουν τα παράσιτα και τα παθογόνα.
2)  Ανοσολογική απευαισθητοποίηση: χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες αλλεργικές αντιδράσεις. Μικρές ποσότητες αντιγόνων μπαίνουν στο σώμα του σκύλου μας, ώστε να αναπρογραμματίσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Για να έχει όμως η θεραπεία μας κάποια επιτυχία, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα αλλεργιογόνα στα οποία το σκυλί μας αντιδρά. Είναι αποτελεσματική μέθοδος, αλλά και δαπανηρή (πολλά σκυλιά θέλουν θεραπεία πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια).   Αυτή η θεραπεία δεν έχει τεραστια επιτυχία στις τροφικές αλλεργίες και στις αλλεργίες που δεν έχει βρεθεί ακόμη η αιτία.  Συγκεκριμένα, στην τροφική αλλεργία για να εντοπιστούν τα αλλεργιογόνα, είναι μια επίπονη διαδικασία, όπου το σκυλί μας για 8 - 12 εβδομάδες υποβάλλεται σε δοκιμές διατροφής, όπου ταΐζεται διαφορετικά υλικά τροφών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν και αλλεργικές αντιδράσεις. Σκοπός αυτών των δοκιμών είναι να βρούμε μια υπό - αλλεργική διατροφή, που να μην αποτελείται μόνο από ένα συστατικό που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Ότι μπορούμε θα κάνουμε για τους μικρούς μας συντρόφους!

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Οργανώστε το ενυδρείο των ερπετών σας !!

Οργανώστε το ενυδρείο των ερπετών σας !!


Όταν τα ερπετά σπίτι σας πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η δομή ταιριάζει στις ανάγκες του ζώου. Ένα ερπετό ενυδρείο κάνει καλά τη δουλειά του όσο εσείς κάνετε κάποια έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι θα είναι ένα άνετο μέρος για αυτούς να διαμένουν.

Δεν έχει σημασία τι είδος ερπετών που παίρνετε, είναι σημαντικό να τους δώσουμε αρκετό χώρο. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πράγμα όπως πάρα πολύ δωμάτιο. Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα σαν να σκαρφαλώνει, ήλιο, ή να τρέχει γύρω, ώστε αν δεν έχουν αρκετό χώρο για να επιτύχει όλα αυτά χωρίς συναίσθημα στενότητα θα αναπτύξουν τονίζουν ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους και αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να σκοτώσουν.

Ο τύπος της δομής που θα έχετε θα εξαρτηθεί από το ζώο. Για τις μικρές φυλές που είναι γρήγοροι δεν θέλετε ένα μοντέλο που ανοίγει από την πλευρά της, δεδομένου ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι μπορούν να πάρουν έξω όταν η πόρτα είναι ανοικτή. Η οροφή είναι καλύτερο για αυτές τις φυλές. Από την άλλη πλευρά, μερικά ζώα θα είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί με ένα χαμηλότερο πόρτα, αν θα υπάρξει εκτεταμένη και συχνή καθαρισμούς.

Η δομή θα πρέπει να διαθέτει επαρκή λάμπα για να κρατήσει το ζώο αρκετά ζεστό. Και πάλι, χωρίς το δικαίωμα εγκατάστασης που θα γλιστρήσει σε σοκ και πεθαίνουν, είτε από το να είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο. Αυτό θα λάβει ορισμένες προσαρμογές για να το πάρετε ακριβώς σωστό, αλλά θα πληρώσει μακριά σε καλή κατάσταση υγείας για το κατοικίδιο ζώο σας.

Η εγκατάσταση δεξιά θα είναι επίσης εύκολο να διατηρηθούν. Αυτό σημαίνει την ικανότητα να την καθαρίσετε σε τακτική βάση. Πολλές από αυτές τις μικρότερα ζώα είναι πολύ ευαίσθητα στην ασθένεια, μούχλας, κ.α. Πλέον, αν έχουν μια μόνιμη πηγή νερού είναι εύκολο να το χτυπήσει πάνω. Αυτό πρέπει να καθαρίζονται αμέσως, καθώς και κάθε παλαιά τρόφιμα για να αποτρέψει τη διάθεση του ζώου άρρωστο.

ερπετό ενυδρεία είναι διαθέσιμα από διάφορες πηγές, αλλά είναι γενικά καλύτερα να δει τη μονάδα πριν το αγοράσετε. Ακόμα κι αν κάποιος μπορεί να κάνει μια αξιόλογη δουλειά του περιγράφει μια δομή, δεν υπάρχει αγώνας για να δει το σε πρόσωπο και απεικόνιση στο σπίτι σας. Αυτό είναι επίσης ένας καλός χρόνος για να πάρετε τις συστάσεις από άλλες ερπετό ιδιοκτήτες για να πάρει πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να αναζητήσουμε και τι

Αρθρο Πηγη: Messaggiamo.Com

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Γνωρίζεις ότι...





Η θαλάσσια ενυδρίδα της Καλιφόρνια έχει μέχρι και 125.000 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό σημαντικά περισσότερες απ’ όσες έχει ο άνθρωπος στο κεφάλι του. Οι ίδιες οι τρίχες δεν είναι αδιάβροχες, αλλά με την πυκνότητά τους το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

                                          ----------------
Γνωρίζεις ότι...


Έχουμε ήδη καταγράψει περισσότερα από 750.000 είδη εντόμων, αλλά κάθε χρόνο οι επιστήμονες ανακαλύπτουν από 7.000 έως 10.000 νέα είδη. Υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχουν από 10 έως 20 εκατομμύρια είδη εντόμων.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Strasser (Στράσερ)

Strasser (Στράσερ)


Αναγνωρίζεται εύκολα από το κατάλευκο στήθος τους.
Τα φτερά κι η ουρά τους είναι μαύρα,κόκκινα ή μπλέ.
Πολύ δημοφιλή στην Ευρώπη,είναι μια πολύ γόνιμη ράτσα μέσου όγκου. (η ονομασία του σημαίνει στρουθοκάμηλος στα Γερμανικά.)
Είναι περιστέρι κατανάλωσης.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Paons (Παγώνια) Βεντάλιες

Paons (Παγώνια) Βεντάλιες

Πολύ κοινά,αποτελούν μια απ'τις πιο αρχαίες διακοσμητικές ράτσες,πιθανόν κινεζικής καταγωγής.
Χαρακτηρίζεται από ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο βαδίσματος και στάσης (το σώμα τους γέρνει σχεδόν προς τα πίσω και το στήθος προεξέχει έντονα.), και,προπάντων από την ουρά τους,που αναδιπλώνεται πολύ πλατιά,σαν βεντάλια.Αυτή η ουρά έχει ακόμη και πολύ μεγάλο αριθμό φτερών,30 έως 40,ενώ τα φτερά ουράς σε άλλες ράτσες είναι μόλις 12 ώς 14.
Αυτά τα περιστέρια υπάρχουν σε όλα τα χρώματα και σχέδια πτερώματος.
Η ουρά τους πρέπει να βγαίνει κατά την περίοδο αναπαραγωγής γιατί εμποδίζει στο ζευγάρωμα-''επαφή'' του ζευγαριού.
Οι βεντάλιες-παγώνια γενικά δεν είναι καλοί γονείς,γι'αυτό πρέπει να έχουμε και ένα ζευγάρι θετών γονιών από άλλη ράτσα.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

CAPUCINS (ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟΙ)

CAPUCINS (ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟΙ)


Περιστέρια Ινδικής καταγωγής,έχουν μια κουκούλα από φτερά,πολύ ανεπτυγμένη,που περιβάλλει και κρύβει το κεφάλι,εμποδίζοντας τα πουλιά να βλέπουν πλαγίως(περιφεριακά).
Ετσι,είμαστε αναγκασμένοι να τους κόβουμε αυτά τα φτερά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.Πρόκειται για μικρά περιστέρια κι ορισμένες ποικιλίες έχουν φτερά και στις πατούσες τους.Όλες οι ποικιλίες πρέπει να έχουν λευκό κεφάλι.

Texan Pioneer (τεξανός πρωτοπόρος)


Texan Pioneer (τεξανός πρωτοπόρος)


To Texan Pioneer (τεξανός πρωτοπόρος) είναι μια ακόμα Αμερικάνικη φυλή.
Δημιουργήθηκε από τον Del James κατά την διάρκεια των τελών της δεκαετίας του '50 και των αρχών της δεκαετίας του '60.
Είναι μία μεγάλη σε όγκο φυλή παρόμοια σε όγκο με το Γαλλικό Mondain το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη δημιουργεία του.
Επιπλέον η φυλή έχει δύο σημαντικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα δύο λόγω της προέλευσης της ώς ράτσα κατανάλωσης (παραγωγός κρέατος).
1) Το κεφάλι και τα πόδια είναι δυσανάλογα μικρά ώς πρός το σώμα.
Η λογική είναι ότι απορρίπτονται κατά την σφαγή,άρα άχρηστα για το σφάγιο.
2) Το Texan Pioneer είναι αυτόφυλο..Αυτόφυλο σημαίνει ότι το χρώμα του φτερώματος είναι διαφορετικό στό αρσενικό και στο θηλυκό,μας επιτρέπει με αυτό τον τρόπο να αναγνωρίζουμε αμέσως το φύλο του.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ARCHANGEL(ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ).

ARCHANGEL(ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ).

   

Archangel στα Αγγλικά,Bouvreil στα Γαλλικά,Gimpel στα Γερμανικά).
Ένα περιστέρι με ιδιαίτερη εκτίμηση από τους περιστεράδες που ασχολούνται με διακοσμητικά περιστέρια.
Παρά το γεγονός ότι εκτρέφονται για πάνω από 150 χρόνια στη Γερμανία ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι είναι Ινδικής καταγωγής.
Κομψό με ντελικάτη κορμοστασιά,με ή χωρίς λοφίο(σκούφο).
Τα χρώματα του δύο για το σώμα,κόκκινο ή κίτρινο.
Τα φτερά του μαύρα ή άσπρα ή μπλέ με άσπρα τα φτερά(τέλια) πτήσης.

Cauchois (Κοσουά)

Cauchois (Κοσουά)


Είναι πολύ όμορφα,πιτσιλωτά περιστέρια.Μας δίνουν πολύ ιδιαίτερη συγκομιδή κι έχουν μακρύ,καλλίγραμμο σώμα.Πρόκειται πάνω απ'όλα για περιστέρι έκθεσης,παρ'όλο που μπορούμε να το εκμεταλλευθούμε για διασταυρώσεις και ν'αυξήσουμε τον όγκο περιστεριών άλλης ράτσας.
Είναι περιστέρι κατανάλωσης.

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Carneau (Καρνό)

Carneau (Καρνό)


Περιστέρι κατανάλωσης.
Αυτά τα περιστέρια είναι πολύ γνωστά και πολύ διαδεδομένα στη Γαλλία.
Προέρχονται από την Φλάνδρα ή από το Βέλγιο.Στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν υπάρχουν παρά μόνο σε δύο χρώματα,το κόκκινο και το κίτρινο.Μια λευκή ποικιλία δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες πολιτείες.Το σώμα τους είναι μέσου όγκου,αλλά πολύ γεροδεμένο και ψαχνωμένο.

Bagadais (Μαγκαντάι)


Bagadais (Μαγκαντάι)


Προέρχονται από την Συρία και πιθανόν οποτελούν την προέλευση κάθε άλλης ράτσας της κατηγορίας των πτυχωτών περιστεριών.
Ωστόσο είναι ελάχιστα αντιπροσωπευτικά καθώς η πτυχή γύρω άπό τα μάτια τους είναι λίγο ανεπτυγμένη.Οι πιό γνωστές ποικιλίες είναι τα γαλλικά bagadais (φωτο 1) και τα bagadais της Νυρεμβέργης (φωτο 2).

Υ.Γ.Χαρακτηρίζονται από μια πτυχή,κάτι σαν εξόγκωμα,πάνω στο ράμφος και γύρω από τα μάτια

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Γνωρίζεις ότι...

Οι καμηλοπαρδάλεις είναι τα ψηλότερα ζώα της Γης. Ένα αρσενικό μπορεί να φτάσει και τα 5 μέτρα, ενώ ορισμένα αγγίζουν αισίως τα 6. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι καμηλοπαρδάλεις μπορούν να εντοπίζουν τους εχθρούς τους εγκαίρως. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά άλλα ζώα, όπως οι αντιλόπες, οι ζέβρες και τα γκνου, φιλοξενούνται στις παρέες τους, αφού τα ψηλά θηλαστικά λειτουργούν ως σύστημα συναγερμού.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Γνωρίζεις ότι...

Με ιδανικές συνθήκες ανέμου, τα χελιδονόψαρα μπορούν να πετάξουν εκατοντάδες μέτρα. Κι αυτό χάρη στα μακριά μπροστινά τους πτερύγια, που ανοίγουν όταν πηδούν έξω από το νερό. Τα χελιδονόψαρα, που φτάνουν σε μήκος τα 45 εκατοστά, πετούν για να αποφύγουν τους εχθρού                                                                                                                                                                                      Γνωρίζεις ότι...

Η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη μας. Ένα θηλυκό μπορεί να φτάσει και τους 200 τόνους, όσο δηλαδή 2.500 άνθρωποι μαζί. Φυσικά, είναι αδύνατο να ζυγίσουμε ένα τόσο μεγάλο ζώο και η εκτίμηση αυτού του βάρους είναι αποτέλεσμα πολλών μικρότερων ζυγισμάτων τεμαχίων φαλαινών που έχουν σκοτωθεί και τεμαχιστεί καθώς και εκτιμήσεων βάσει των διαστάσεων των ζώων αυτών.

Απεγκλωβίστηκε ζώο μήκους ενός μέτρου

Απεγκλωβίστηκε ζώο μήκους ενός μέτρου


Ένα όχι και τόσο συνηθισμένο ζώο κλήθηκε να σώσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κέρκυρας. Μια γυναίκα τους κάλεσε διότι σε ένα χαντάκι με νερό στην περιοχή Κατακαλού, υπήρχε ένας αλιγάτορας...
Όντως η Πυροσβεστική εντόπισε το ζώο και κατάφεραν να τον βγάλουν. Ο αλιγάτορας μάλιστα έχει μήκος ένα μέτρο!
Σύμφωνα με τον Αρχιπυροσβέστη Γιαννούλη Γεώργιο το ζώο, σε συνεργασία με το φιλοζωϊκό σωματείο «Κιβωτός'» της περιοχής, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο του κτηνιάτρου κ. Δεσύλα, ο οποίος γνωρίζει από άγρια ζώα και θα τον κρατήσει ο ίδιος.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Μην χαρίζεται ζώα στα παιδιά σας αν δεν μπορείτε να τα φροντίσετε!!

Μην χαρίζεται ζώα στα παιδιά σας αν δεν μπορείτε να τα φροντίσετε!!



ΜΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΤΕ ΚΟΥΤΑΒΙ στα παιδία σας για να πάρουν καλό βαθμό στο σχολείο. Μπορείτε να βρείτε άλλα κίνητρα για να έχετε έναν καλό μαθητή.
ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ θα το έχετε για 14-15 χρόνια, θα μεγαλώσει, δεν θα χωράει στο σπίτι, θα δεσμευτείτε, δεν θα μπορείτε να πάτε ταξίδι (που θα το αφήσετε, ΟΧΙ στο μπαλκόνι βέβαια, όπως το αφήνουν μερικοί ασυνείδητοι και οπωσδήποτε ΠΟΤΕ στον δρόμο. Θα είστε δολοφόνοι).
ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΛΥ, ρωτήστε, συζητήστε το πριν υιοθετήστε ένα ζώο, όσο μικρό και αν είναι.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΨΥΧΗ σαν όλους εμάς. Έχουμε δικαίωμα, σαν άνθρωποι με μυαλό και νοημοσύνη, να παιδεύουμε και να σκοτώνουμε ένα άλλο ζωντανό;;
ΑΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ένα ζώο, το αγαπήσετε και ζήσετε μαζί του, θα είστε ένας ήρεμος άνθρωπος χωρίς στρες και πίεση, καρδιακά η εγκεφαλικά η ψυχικά νοσήματα. Είναι το καλύτερο φάρμακο για τα νεύρα μας και την ψυχική μας ηρεμία και ισορροπία.
ΒΡΗΚΑ το σκυλί σου σήμερα Όχι δεν υιοθετήθηκε από κανέναν.
Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε εδώ έχουμε τόσα σκυλιά όσα επιθυμούμε. Αυτοί που δεν έχουν, είναι γιατί το διάλεξαν.
Το ξέρω ότι ήλπιζες ότι θα βρει ένα καλό σπίτι, όταν τον παράτησες εδώ, αλλά δυστυχώς δεν βρήκε. Όταν τον πρωτοείδα ήταν χιλιόμετρα μακριά από το κοντινότερο σπίτι, ήταν μόνος, διψασμένος, αδύνατος και κούτσαινε γιατί είχε ένα σιδερό μπηγμένο στο πόδι του. Καθώς στάθηκα μπροστά του ευχήθηκα ολόψυχα να ήμουν ΕΣΥ, για να δεις πως κουνούσε την ουρά του και πως λαμπύριζαν τα μάτια του καθώς φανταζόταν ότι τον έπαιρνες στην αγκαλιά σου, νομίζοντας ότι τον βρήκες, ότι δεν τον ξέχασες. Για να δεις την συγχώρεση στα μάτια του γι' αυτά που υπέφερε και τον πόνο που γνώρισε στην ατελείωτη αναζήτηση του για να σε βρει. Αλλά ΔΕΝ ήμουν εσύ, και παρά τα παρακάλια μου, στα μάτια του ήμουν ένας ξένος που δεν είχε εμπιστοσύνη.
Δεν με πλησίασε. Γύρισε και συνέχισε το πονεμένο ταξίδι του για να σε βρει. Δεν μπορούσε να καταλάβει ότι δεν τον αναζητούσες, ότι δεν τον ήθελες και ότι ΕΣΥ τον είχες εγκαταλείψει. Ήξερε μόνο, ότι ήσουν εκεί έξω και ότι έπρεπε να σε βρει. ΑΥΤΟ, ήταν πιο ενδιαφέρον και από το φαγητό η το νερό η τον ξένο που θα μπορούσε να του δώσει όλα αυτά. Τα πάντα ήταν αδιάφορα γι' αυτόν. ΗΘΕΛΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΕ ΒΡΕΙ.
Δεν ήξερα ούτε το όνομα του. Πήγα σπίτι, γέμισα ένα κατσαρολάκι με νερό και ένα μπολ με φαγητό και ξαναγύρισα εκεί που τον συνάντησα. Δεν είδα κανένα σημάδι του αλλά άφησα την πρόσφορα μου κάτω από το δένδρο όπου είχε βρει καταφύγιο από τον ήλιο, την βροχή και όπου είχε ξεκουραστεί. Βλέπεις, δεν ήταν άγριο ζώο και εφόσον εσύ το είχες κάνει οικόσιτο, του εξαφάνισες το ένστικτο επιβίωσης εκεί έξω. Ο σκοπός του απαιτούσε να ταξιδεύει την ημέρα. Δεν καταλάβαινε ότι η ζεστή, το κρύο, του αφαιρούσε την ζωή. Το μόνο που ήθελε, ήταν να σε βρει.
Περίμενα, ελπίζοντας ότι θα ξαναγυρνούσε στο δένδρο, ελπίζοντας ότι το Δώρο μου θα έχτιζε το στοιχείο της εμπιστοσύνης μεταξύ μας, ώστε να τον έφερνα σπίτι μου, να έβγαζα το σιδερό από το πόδι του, να του έδινα ένα ζεστό μέρος να ξαπλώσει και να το βοηθήσω να καταλάβει ότι μέρος της ζωής του μαζί σου ήταν παρελθόν.
Δεν είχε γυρίσει ούτε το πρωί και ότι του είχα βάλει ήταν ανέπαφα.
Ανησύχησα. Πρέπει να καταλάβεις ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν διατίθενται να βοηθήσουν τον σκύλο σου. Μερικοί θα τον έδιωχναν και με άσκημο τρόπο. Άλλοι θα καλούσαν τον Δήμο η την Αστυνομία και η μοίρα που εσύ σκέφτηκες αφήνοντας τον, για να τον σώσεις, ήταν πολλές ημέρες χωρίς φαγητό και νερό.
Ξαναγύρισα πριν νυχτώσει. Δεν τον είδα. Πήγα ξανά το επόμενο πρωί, για να ξαναβρώ το φαγητό και το νερό ανέγγιχτα. Μακάρι να ήσουν εδώ μόνο για να φωνάξεις το όνομα του. Η φωνή σου ήταν τόσο αγαπητή σ' αυτόν. Ξεκίνησα, ψάχνοντας, να βαδίζω τον δρόμο που πήρε χτες. Η αναζήτηση του για να βρει εσένα, ήταν ανέλπιδη. Μπορούσε να περπατήσει πολλά χιλιόμετρα σε 24 ώρες.
Ήταν ώρες αργότερα και σε μια αξιόλογη απόσταση από εκεί που τον πρωτοείδα όταν βρήκα το σκυλί σου. Η διψά του είχε σταματήσει. Δεν ήταν πλέον ένα μαρτύριο γι' αυτόν. Η πεινά του είχε εξαφανιστεί. Δεν πονούσε πλέον. Το σιδερό στο πόδι του δεν τον ενοχλούσε πια. Το σκυλί σου είχε ελευθερωθεί από όλα τα βάσανα του. Βλέπεις, το σκυλί σου είχε πεθάνει.
Γονάτισα δίπλα του και σε καταράστηκα που δεν ήσουν εδώ χτες, για να μπορέσω να δω την λάμψη, έστω και για μια στιγμή, σε αυτά τα άδεια από ζωή πλέον μάτια. Προσευχήθηκα, ώστε το ταξίδι του να τον οδηγήσει στο μέρος το οποίο ΕΣΥ ήλπιζες να βρει. Εάν μόνο ήξερες τι πέρασε για να φτάσει εκεί. Και αγωνιώ, γιατί σκέφτομαι ότι εάν ξυπνούσε τώρα και εγώ ήμουν εσύ, τα μάτια του θα έλαμπαν γιατί θα σε γνώριζε και η ουρά του θα κουνιόταν σαν τρελή, για να σου δείξει ότι σε συγχωρούσε. Αντίο.
ΜΗΝ ΔΩΡΙΖΕΤΕ ΖΩΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ. ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΑΣ.

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Γνωρίζεις ότι...

Τα «μουστάκια» είναι εξειδικευμένες τρίχες που λειτουργούν σαν κεραίες, βοηθώντας τα ζώα να βρίσκουν τροφή και να κινούνται στο σκοτάδι. Συνήθως βρίσκονται στην περιοχή του ρύγχους, αλλά μπορούν να υπάρχουν και σε άλλα σημεία.

Οι γάτες, για παράδειγμα, έχουν αισθητήριες τρίχες σε όλο τους το σώμα. Οι τρίχες είναι δυνατές και σκληρές, αλλά ευλύγιστες, και έχουν ένα θυλάκιο με αιμοφόρα αγγεία και νευρικά κύτταρα, που μπορούν να καταγράψουν ακόμη και ανεπαίσθητες κινήσεις. Οι γάτες χρησιμοποιούν τα μουστάκια τους για να αντιληφθούν, π.χ., αν χωράνε να περάσουν από μια τρύπα, ενώ οι τρίχες στο σώμα τους συλλαμβάνουν και το παραμικρό ρεύμα αέρα. Έτσι, μπορούν να «πληροφορούν» τη γάτα ότι κάποιο άλλο ζώο ή αντικείμενο κινείται στο χώρο.

Πολλά είναι τα ζώα που έχουν αισθητήριες τρίχες – ακόμη και ζώα της θάλασσας. Ο θαλάσσιος ίππος, για παράδειγμα, είναι άμεσα εξαρτημένος από τις τρίχες αυτές όταν, σε απόλυτο σκοτάδι, τριγυρίζει στον πυθμένα της θάλασσας για να φάει τα αγαπημένα του μύδια. Με τα μουστάκια του ο θαλάσσιος ίππος μπορεί να ξεχωρίσει αντικείμενα στο μέγεθος μιας γομολάστιχας.

Δε γνωρίζουμε ακόμη όλες τις λειτουργίες που επιτελούν τα μουστάκια, αλλά από πειράματα σε ποντίκια οι επιστήμονες συμπέραναν ότι, αν αποκοπούν, πολλές λειτουργίες επηρεάζονται. Τα ζώα χάνουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν επιφάνειες, και επηρεάζεται η αίσθηση του χώρου, αλλά και η κολυμβητική τους ικανότητα.

Άλλοι ερευνητές απέδειξαν ότι οι φώκιες, χάρη στα μουστάκια τους, μπορούν με κλειστά τα μάτια να ακολουθήσουν ένα υποβρύχιο τσέπης για αρκετά λεπτά.

Με άλλα λόγια, τα μουστάκια συλλαμβάνουν στο νερό ένα «χαρακτηριστικό ίχνος», και αυτή την ιδιότητά τους αξιοποιούν οι φώκιες όταν κυνηγούν ψάρια. Το 2006, Αμερικανοί ερευνητές κατασκεύασαν τεχνητά μουστάκια και τα προσάρμοσαν σε ένα ρομπότ. Αποδείχθηκε ότι τα μουστάκια του ρομπότ, όπως ακριβώς εκείνα της γάτας, ήταν σε θέση να δημιουργήσουν μια ακριβή τρισδιάστατη εικόνα ενός αντικειμένου, μεταδίδοντας απλώς την κίνηση στη ρίζα τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, σε ρομπότ που θα εργάζονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Κατάθλιψη τα σκυλιά?

Κατάθλιψη τα σκυλιά?


Τα σκυλιά δαγκώνουν λόγω κατάθλιψης και όχι επιθετικότηταςΝέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα σκυλιά που γρυλίζουν, επιτίθεται ή και δαγκώνουν δεν είναι απαραίτητα επιθετικά από τη φύση τους αλλά μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Η έρευνα έγινε σε κατοικίδια σκυλιά που επέδειξαν κάποια άσχημη συμπεριφορά και βρέθηκε ότι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της χημικής ουσίας που βοηθά τα σκυλιά να είναι ήρεμα και ευτυχισμένα.

Στους ανθρώπους μια πτώση της σεροτονίνης σημαίνει κατάθλιψη, άγχος και αλλαγές στη διάθεση.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την επιθετικότητα των σκύλων και ίσως την ανακάλυψη ενός ...prozac για σκύλους.

Ο dr. Belen Rosado από το Πανεπιστήμιο Zaragoza της Ισπανίας ηγήθηκε της έρευνας, κατά την οποία ελέγχθηκαν περισσότερα από 80 δείγματα αίματος σκύλων για τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους είχαν παραπονεθεί ότι είναι επιθετικοί. Όταν το αίμα αυτό συγκρίθηκε με δείγματα από 19 σκυλιά με κανονική συμπεριφορά, οι ερευνητές είδαν ότι τα πιο ''άγρια'' σκυλιά είχαν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης!

Η αντικοινωνική συμπεριφορά αυτών των σκύλων ουσιαστικά ήταν μια μορφή αυτοάμυνας.

Επίσης, τα σκυλιά αυτά είχαν και πιο υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Η κατάθλιψη σκύλων ή αγχος αποχωρισμού (separation anxiety) είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εύκολα με συμβουλές από εκπαιδευτή. Φυσικά, οι βόλτες και το να μην μένει μόνο του το σκυλί για πολλές ώρες είναι πολύ σημαντικά για να αποφύγουμε την σκυλο-κατάθλιψη. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα επιθετικά σκυλιά στα οποία γίνεται ευθανασία μετά από επίθεση που κάνουν, ίσως δεν φταίνε ποτέ για την συμπεριφορά τους...

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Μαϊμούδες του... δαχτύλου

Μαϊμούδες του... δαχτύλου


Είναι ένα θέμα που κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο, μαϊμούδες τόσο μικρόσωμες, με μέγεθος ίσα ίσα ενός δαχτύλου περίπου. Οι φωτογραφίες είναι πραγματικές, ωστόσο πρόκειται για νεογέννητα που, όταν μεγαλώσουν, ξεπερνούν τα 40 εκατοστά σε μήκος.

Είναι τα μικρότερα πρωτεύοντα ζώα του πλανήτη και ανήκουν σε ένα είδος που είναι γνωστό σαν μαϊμούδες πυγμαίοι ή μαϊμούδες τσέπης ή μικροσκοπικά λιοντάρια.

Αυτά τα γλυκά μικροσκοπικά ζωάκια είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα άγρια και, όταν μεγαλώσουν, είναι αρκετά επικίνδυνα. Οφείλουμε, βέβαια, να επισημάνουμε ότι δεν πρόκειται για κατοικίδια αλλά για άγρια ζώα.

Περισσότερα ζωικά είδη στις τροπικές ζώνες!

Γνωρίζεις ότι...

Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μία από αυτές λέει ότι το πλήθος των ζωικών ειδών αυξάνει όσο κινούμαστε από τους πόλους προς τις τροπικές ζώνες της Γης γιατί οι θερμές περιοχές αποτελούν ένα σταθερότερο περιβάλλον, στο οποίο τα είδη μπορούν πολύ ευκολότερα να εξελιχθούν και να εξειδικευτούν σε μια αποτελεσματική εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων. Στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές, τα είδη δεν είχαν την ίδια άνεση χρόνου να εξελιχθούν, καθώς αυτές πλήττονταν συχνότερα από παγετωνικές περιόδους και κλιματικές αλλαγές, κάτι που οδήγησε πολλά είδη στον αφανισμό.

Τα ζωικά είδη των εύκρατων περιοχών εκτίθενται επίσης σε μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οι οποίες δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους βιολόγους, δεν ευνοεί πολλά από αυτά τα είδη. Έρευνες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι οι εναλλαγές των εποχών συνιστούν ένα μεγάλο εμπόδιο για την εξάπλωση των τροπικών ειδών προς το βορρά ή το νότο.

Η εμφάνιση νέων ειδών στους τροπικούς ευνοείται επίσης από τη μεγάλη ηλιοφάνεια, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της φωτοσύνθεσης, και συνεπώς της ανάπτυξης της χλωρίδας. Τα ζώα εξασφαλίζουν άφθονη τροφή, καθώς και πρόσβαση σε πολλούς κρίκους των τροφικών αλυσίδων. Όσο πλησιάζουμε προς τους πόλους, αντίθετα, η βλάστηση γίνεται τόσο περιορισμένη, που οι τροφικές αλυσίδες έχουν πολύ λίγα επίπεδα – γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στη εξέλιξη νέων ειδών.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Μικρό Ρωσικό (Petit Russe)

Μικρό Ρωσικό (Petit Russe)



Αυτιά κοντά, πολύ στητά, σφιγμένα το ένα με το άλλο. Δεν έχουν προγούλι. Βάρος έως 2 κιλά. Λεπτή και μεταξωτή γούνα. Είναι από τα πιο αγαπημένα οικόσιτα ζωάκια και πολλές φορές το συναντούμε ακόμη και σε διαμερίσματα. Μερικοί εκτροφείς ισχυρίζονται ότι το έχουν διασταυρώσει με χωριάτικα κουνέλια βελτιώνοντας την κορμοστασιά του.