Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εκπαίδευση σκύλων με λιχουδιές κι έπιβράβευση

Εκπαίδευση σκύλων με λιχουδιές κι έπιβράβευση

Η Θετική Ενίσχυση Συμπεριφοράς είναι η παρουσίαση ενός ευχάριστου παιχνιδιού ή λιχουδιάς ως ανταμοιβή αμέσως μετά από μία συμπεριφορά. Αυτό βοηθάει ώστε η συμπεριφορά να είναι πιθανότερο να επαναληφθεί στο μέλλον κι αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για τη διαμόρφωση ή την αλλαγή της συμπεριφοράς του τετράποδου φίλου σας.

Η Σωστή Χρονική Στιγμή είναι απαραίτητο στοιχείο όταν χρησιμοποιούμε τη μέθοδο θετικής ενίσχυσης. Η ανταμοιβή πρέπει να γίνεται αμέσως ειδάλλως το ζωάκι σας πιθανόν να μη τη συνδυάσει με την κατάλληλη πράξη. Για παράδειγμα, αν μαθαίνετε στο σκύλο σας το "κάτσε" και τον ανταμείβετε αφού έχει ήδη σηκωθεί, θα νομίζει ότι τον ανταμείβετε επειδή σηκώθηκε.

Η Συνέπεια είναι επίσης σημαντική. Κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις ίδιες εντολές. Θα βοηθούσε να τις γράφατε κάπου όπου όλοι μπορούν να τις βλέπουν. Οι πιο συνήθεις διαταγές που χρησιμοποιούμε για τα σκυλιά είναι "κοίτα με", "κάτσε", "μείνε", "κάτω" (δηλ. "ξάπλωσε"), "κάτω" (δηλ. μην ανεβαίνεις επάνω μου ή επάνω στα έπιπλα), "στάσου", "έλα", "προχώρα κοντά μου" (ή "πάμε" ή "μαζί μου"), "άστο", και "ηρέμησε". Συνέπεια σημαίνει να ανταμείβουμε πάντοτε την επιθυμητή συμπεριφορά και ποτέ να μην ανταμείβουμε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Για το ζωάκι σας, η θετική ενίσχυση μπορεί να περιλαμβάνει λιχουδιές φαγητού, έπαινο, χάδια ή ένα αγαπημένο παιχνίδι ή το να παίζετε με το ζωάκι σας. Οι λιχουδιές συνήθως έχουν μεγάλη επιτυχία στην εκπαίδευση του σκύλου σας.