Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Η αγορά του καναρινιού


Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα καναρίνι ή σας χαρίσουν θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες καναρινιών.

1. Καναρίνια Τύπου (μέγεθος και σχήμα σώματος, παρουσιαστικό):
α) Με ίσιο πτέρωμα (Border, Gloster, Norwitch, Crest, Fife, Yorkshire, Lancashire, Lizard, Γερμανικά σκουφάτα)
β) Τα σγουρά ( Παρισιού, Πάδοβας, Βορά, Νότου, Φιορίνο, Γιγαντιαίο Ιταλίας, Ελβετίας)
γ) Τα καμπούρικα με ίσιο ή σγουρό πτέρωμα ( Βελγίου, Σκοτίας, Μονάχου, Ιαπωνίας, Βέρνης)
2. Καναρίνια χρώματος (πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα, καφέ, άσπρα, γκρι και διάφορους άλλους συνδυασμούς)
3. Καναρίνια φωνής (Roller Harz, Waterslager Malinois, Timbrado, American Singer, Chopper Warbler)

Η ζωηράδα, το πλήρες και στιλπνό φτέρωμα, τα καθαρά και φωτεινά μάτια, είναι οι βασικές ενδείξεις ενός υγιούς καναρινιού. Αντίθετα, το καναρίνι που κάθεται διαρκώς άκεφο με το κεφάλι μέσα στις φτερούγες του, που το φτέρωμά του είναι ακατάστατο, ή τα κόπρανά του δεν είναι σφικτά και δίχρωμα είναι συνήθως ένα άρρωστο καναρίνι και πρέπει να αποφεύγεται συνήθως η αγορά του.

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Τσιμπιματα στα κατοικιδιά μας!

Τα πιο συχνά τσιμπήματα στα ζώα συντροφιάς, προέρχονται από μέλισσες και σφήκες και συμβαίνουν συχνότερα κατά τους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες.

Συμπτώματα

Διακρίνουμε εντοπισμένα και γενικά συμπτώματα. Στο σημείο όπου έγινε το τσίμπημα εμφανίζεται άμεσα οίδημα(πρήξιμο),που χαρακτηρίζεται από θερμότητα, πόνο και υπεραιμία (ερύθημα). Σε περιπτώσεις που το ζώο καταπιεί ένα ζωντανό έντομο και αυτό το τσιμπήσει στην περιοχή του φάρυγγα ή του λάρυγγα από το εσωτερικό οίδημα προκαλείται δύσπνοια που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε ασφυξία και θάνατο του ζώου!

Σε περιπτώσεις που το ζώο έχει κάποια αλλεργική προδιάθεση στο δηλητήριο των εντόμων αυτών, τότε κινδυνεύει με αλλεργικό σοκ (αναφυλακτική αντίδραση). Σε τέτοιες περιπτώσεις το ζώο εμφανίζει έλλειψη ισορροπίας ,δυσκολία στην κίνηση, λιποθυμικές τάσεις, σπασμούς, αύξηση σωματικής θερμοκρασίας κ.α. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ,το ζώο πέφτει σε κώμα και επέρχεται ο θανατος. Γι’αυτό τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, θα πρέπει να είναι άμεσα.