Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ


Κάποια στιγμή, κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να αντιμετωπίσει μια προβληματική συμπεριφορά. Η κατανόηση του γιατί το σκυλί σας κάνει αυτό που κάνει, και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε σωστά την κατάσταση, μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε άμεσα τα προβλήματα.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές βασικές συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν  σε όλες τις περιπτώσεις προβληματικής συμπεριφοράς.

Αν ελέγχετε τον σκύλο, έχετε και τον έλεγχο της κατάστασης. Βάζοντας το κολάρο και το ειδικό λουρί καθοδήγησης, μπορείτε να ελέγχετε τον σκύλο. Για πολλά σκυλιά, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, σημαίνει αυτόματα ώρα δουλειάς και όχι ώρα παιχνιδιού, και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει πολύ σε μια δύσκολη κατάσταση. Ένα σκυλί που φοράει λουρί δεν μπορεί να φύγει μακριά μας ή να κυνηγήσει άλλους ανθρώπους και ζώα, και ο ιδιοκτήτης έχει την  δυνατότητα να το βοηθήσει να καταλάβει τι πρέπει να κάνει καθοδηγώντας το. 

Να είστε θετικοί. Αντί να λέτε ‘ΟΧΙ’, προσπαθήστε να μάθετε στον σκύλο σας κάτι να κάνει κάτι καλό για σας, όπως το ‘ΚΑΤΣΕ’ ή το ‘ΜΕΙΝΕ’. Η θετική αυτή προσέγγιση σημαίνει ότι μπορείτε να επαινείτε γενναιόδωρα  το σκύλο σας για τις καλές  συμπεριφορές του, αντί απλά να του φωνάζετε. Για παράδειγμα μπορούμε να ζητήσουμε από ένα σκυλί που πηδάει πάνω μας να κάτσει, βοηθώντας το αν είναι απαραίτητο, και μετά να το επαινέσουμε επειδή έκατσε.

Επιτρέψτε στον σκύλο να είναι σκύλος. Συχνά αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν προβληματική συμπεριφορά είναι απλώς μια φυσιολογική σκυλίσια συμπεριφορά που την βρίσκουν δυσάρεστη ή ενοχλητική. Για παράδειγμα, το σκάψιμο είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά για τους σκύλους, αλλά είναι στενάχωρη για έναν ιδιοκτήτη που θέλει να επιδεικνύει τον κήπο του με υπερηφάνεια.

Όταν οι φυσιολογικές συμπεριφορές συγκρούονται με αυτό που θα θέλατε, το να είστε ευρηματικοί βοηθάει να βρείτε τρόπους εκτόνωσης τους που να βολεύουν και εσάς και τον σκύλο σας.

Να είστε συνεπείς. Είναι άδικο να αλλάζετε τους κανόνες που έχετε θέσει ανάλογα με το τι ρούχα φοράτε, ποιος σας επισκέπτεται ή αν είχατε μια άσχημη μέρα. Αν γενικά επιτρέπετε στον σκύλο σας να κάθεται στον καναπέ, θα τον μπερδέψετε αν αρχίσετε να του φωνάζετε να κατέβει επειδή στους συγκεκριμένους επισκέπτες σας δεν αρέσει αυτή η συμπεριφορά. Αν τον αφήνετε να πηδάει πάνω σας όταν φοράτε το jean σας, μην εκπλαγείτε αν το κάνει και όταν φοράτε την βραδινή σας  τουαλέτα, δεν καταλαβαίνει την διαφορά. Όποιοι και αν είναι οι κανόνες που θέτετε, φροντίστε να είστε συνεπείς σε αυτούς. 

Κάντε τον σκύλο σας να κερδίσει αυτό που θέλει. Όλοι πρέπει να έχουν μερικές στιγμές πρωτοβουλίας από καιρό σε καιρό. Όμως το σκυλί δεν θα θεωρήσει ότι είστε ένας υπέροχος ιδιοκτήτης αν παίζετε μαζί του, τον βγάζετε βόλτα, τον ταίζετε και τον χαϊδεύετε όποτε σας το ζητάει εκείνος. Στην πραγματικότητα, αυτό πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα, αφού από την οπτική των σκύλων, ένας ιδιοκτήτης που εκπαιδεύετε τόσο εύκολα, δεν αξίζει μεγάλο σεβασμό. Μάθετε τον σκύλο σας να λέει ‘παρακαλώ’ κάθε φορά που ζητάει κάτι εκπαιδεύοντας τον να κάθεται, να ξαπλώνει ή να εκτελεί μια οποιαδήποτε εντολή πριν του το δώσετε. 

Να είστε σαφείς. Οι ιδιοκτήτες συχνά μπερδεύουν τα σκυλιά τους αλλάζοντας τις λέξεις των εντολών, ή επαναλαμβάνοντας τες συνέχεια χωρίς όμως να δείχνουν στον σκύλο τι σημαίνουν. Και το χειρότερο από όλα θεωρούν αυτονόητο ότι το σκυλί καταλαβαίνει.

Όταν δεν είστε σίγουροι ή όταν βλέπετε τον σκύλο να διστάζει καθοδηγήστε τον ήρεμα λέγοντας ταυτόχρονα την εντολή, ώστε να μπορέσει να την συνδέσει με την συμπεριφορά. Να χρησιμοποιείτε ξεκάθαρες, απλές εντολές όταν απευθύνεστε στον σκύλο. Βεβαιωθείτε ότι ο τόνος της φωνής σας κάθε φορά που τον επιβραβεύεται είναι ενθουσιώδης και έντονος.

Θυμηθείτε ότι ενώ εμείς χρησιμοποιούμε λέξεις για να επικοινωνήσουμε , τα σκυλιά ξέρουν να διαβάζουν πολύ καλύτερα την γλώσσα του σώματος μας. Αν με την γλώσσα του σώματος μας λέμε κάτι και με την φωνή μας κάτι άλλο, το πιο πιθανό είναι ότι ο σκύλος θα πιστέψει την γλώσσα του σώματος. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν σκύβουμε πάνω από τον σκύλο και τον μαλώνουμε με το δάχτυλο σηκωμένο λέγοντας ‘ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ’ τις περισσότερες φορές θα μας απαντήσει με ένα παιχνιδιάρικο γαύγισμα. Η γλώσσα του σώματος μας εκείνη την στιγμή μοιάζει περισσότερο με αυτή ενός σκύλου που προσκαλεί σε παιχνίδι παρά με αυτήν ενός σκύλου που είναι ενοχλημένος ή θυμωμένος.

Άσκηση, άσκηση, άσκηση! Η πιο συνηθισμένη αιτία προβληματικής συμπεριφοράς είναι η ανία ή η έλλειψη αρκετής άσκησης. Την ώρα που εσείς δουλεύετε ή είστε έξω ο σκύλος σας έχει λίγα ή τίποτα να κάνει, και η ανάγκη του να για σωματική άσκηση δεν θα φύγει από μόνη της. Ένα σπίτι ή μια αυλή που του είναι γνώριμη είναι βαρετά, και λίγα σκυλιά θα ασκηθούν από μόνα τους χωρίς την συμμέτοχη του ιδιοκτήτη. Βρείτε τον χρόνο να παίξετε με τον σκύλο σας, να κάνετε μαζί τζόγκινγκ, να πάτε μια βόλτα στο δάσος, να κολυμπήσετε ή να απλά να περπατάτε κάθε μέρα. Ένας κουρασμένος σκύλος, είναι πάντα ένας σκύλος με καλή συμπεριφορά!

Δώστε του πνευματικά ερεθίσματα. Σχετικά με την διατροφή του σκύλου μας: να χρησιμοποιούμε το 1/3 της ημερήσιας δοσολογίας για μεζεδάκια την ώρα της εκπαίδευσης, το 1/3 να σερβίρεται κανονικά στο μπωλ του, και το 1/3 να τον αφήνουμε να το ‘κυνηγάει’ (δοκιμάστε ειδικά παιχνίδια που μπορείτε να βάλετε μέσα λιχουδιές, ακόμα και τα πιο ενεργητικά σκυλιά θα είναι απασχολημένα για αρκετή ώρα). Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε τον σκύλο να εκτονώσει ένα μέρος της ενέργειας του και του προσφέρετε τα ερεθίσματα που του είναι απαραίτητα.

Κατανοείστε την γενετική κληρονομιά του σκύλου σας. Ότι σκύλο και να έχετε, είναι σημαντικό να καταλάβετε για ποιο σκοπό έχει εκτραφεί η συγκεκριμένη ράτσα. Οι ιδιοκτήτες συχνά ξεχνούν ότι η συμπεριφορά που παρακινεί ένα σκυλί να τρέξει ή να μείνει κοντά μας, να κυνηγάει ή να φυλάει τον χώρο του, να καταδιώκει και να σκοτώνει ή να φυλάει κοπάδια, είναι όλα αποτέλεσμα προσεκτικά επιλεγμένων χαρακτηριστικών πολλές γενιές πριν. Ψάξτε την ιστορία της ράτσας του σκύλου σας και μιλήστε με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα χαρακτηριστικά της. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι τα χαρακτηριστικά του σκύλου σας όσο εκνευριστικά ή χαριτωμένα και να είναι μέρος της ταυτότητας του. Έτσι μπορείτε να αποφασίσετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να δουλέψετε με τα ένστικτα του  και που πρέπει να επικεντρώσετε περισσότερο την εκπαίδευση του. 

Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας. Κάθε σκύλος θα πρέπει να γνωρίζει τα βασικά, αλλά τα σκυλιά δεν γεννιούνται γνωρίζοντας πώς να συμπεριφερθούν σωστά. Βρείτε χρόνο να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας συστηματικά χρησιμοποιώντας ήπιες, θετικές μεθόδους. Βρείτε μια σχολή κοντά σας, που να σας αρέσει η φιλοσοφία και η μεθοδολογία που ακολουθεί. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε μόνοι σας, ζητήστε συστάσεις από ανθρώπους που εμπιστεύεστε και απευθυνθείτε αμέσως σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή. Όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να δουλεύετε για να λύσετε το πρόβλημα τόσο πιο γρήγορα θα είναι τα αποτελέσματα. Οι ερασιτεχνικοί "πειραματισμοί" συνήθως κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου