Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εκπαίδευση σκύλων με λιχουδιές κι έπιβράβευση

Εκπαίδευση σκύλων με λιχουδιές κι έπιβράβευση

Η Θετική Ενίσχυση Συμπεριφοράς είναι η παρουσίαση ενός ευχάριστου παιχνιδιού ή λιχουδιάς ως ανταμοιβή αμέσως μετά από μία συμπεριφορά. Αυτό βοηθάει ώστε η συμπεριφορά να είναι πιθανότερο να επαναληφθεί στο μέλλον κι αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για τη διαμόρφωση ή την αλλαγή της συμπεριφοράς του τετράποδου φίλου σας.

Η Σωστή Χρονική Στιγμή είναι απαραίτητο στοιχείο όταν χρησιμοποιούμε τη μέθοδο θετικής ενίσχυσης. Η ανταμοιβή πρέπει να γίνεται αμέσως ειδάλλως το ζωάκι σας πιθανόν να μη τη συνδυάσει με την κατάλληλη πράξη. Για παράδειγμα, αν μαθαίνετε στο σκύλο σας το "κάτσε" και τον ανταμείβετε αφού έχει ήδη σηκωθεί, θα νομίζει ότι τον ανταμείβετε επειδή σηκώθηκε.

Η Συνέπεια είναι επίσης σημαντική. Κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις ίδιες εντολές. Θα βοηθούσε να τις γράφατε κάπου όπου όλοι μπορούν να τις βλέπουν. Οι πιο συνήθεις διαταγές που χρησιμοποιούμε για τα σκυλιά είναι "κοίτα με", "κάτσε", "μείνε", "κάτω" (δηλ. "ξάπλωσε"), "κάτω" (δηλ. μην ανεβαίνεις επάνω μου ή επάνω στα έπιπλα), "στάσου", "έλα", "προχώρα κοντά μου" (ή "πάμε" ή "μαζί μου"), "άστο", και "ηρέμησε". Συνέπεια σημαίνει να ανταμείβουμε πάντοτε την επιθυμητή συμπεριφορά και ποτέ να μην ανταμείβουμε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Για το ζωάκι σας, η θετική ενίσχυση μπορεί να περιλαμβάνει λιχουδιές φαγητού, έπαινο, χάδια ή ένα αγαπημένο παιχνίδι ή το να παίζετε με το ζωάκι σας. Οι λιχουδιές συνήθως έχουν μεγάλη επιτυχία στην εκπαίδευση του σκύλου σας.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Εξωπαράσιτα

Εξωπαράσιτα

Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης σκύλου που να μην έχει έλθει πάμπολες φορές αντιμέτωπος με προσβολή του ζώου του απο εξωπαράσιτα.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εξωπαρασίτων που προσβάλουν τους σκύλους, τα συνηθέστερα όμως είναι τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι.
Εξωπαράσιτα , υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα σε περιοχές που συνυπάρχουν παραγωγικά ζώα. Τα ζώα που ζούν σε ανοικτούς χώρους, ( κήποι, αγροτικές περιοχές ), παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης εξωπαρασίτων.
Παρά την γενικότερη άποψη ότι πρόβλημα εξωπαρασιτώσεων υπάρχει μόνο κατα τη διάρκεια των θερμών μηνών του έτους, η αλήθεια είναι ότι τσιμπούρια και ψύλλοι υπάρχουν όλο το χρόνο, ανεξάρτητα απο τις θερμοκρασίες. Επειδή όμως οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους, είναι συχνότερα κατα τη διάρκεια των θερμότερων μηνών ( Απο Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο)
Τα εξωπαράσιτα δεν είναι μόνον ενοχλητικά και αντιαισθητικά, αλλά είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνα για την υγεία του ζώου, διότι μεταφέρουν σαν ξενιστές και μεταδίδουν επικίνδυνα νοσήματα προκαλώντας ανεπιθύμητες και πολλές φορές δύσκολες στη θεραπεία τους παθολογικές καταστάσεις.
Τα τσιμπούρια μεταδίδουν μία αρκετά επικίνδυνη ασθένεια , την Ερλιχίωση, ενώ με τις τοξίνες τους μολύνουν το αίμα του σκύλου και προκαλούν Κροτωνική παράλυση
Οι ψύλλοι προκαλούν έντονα δερματολογικά προβλήματα, αλλεργικές καταστάσεις και παρασιτώσεις του πεπτικού

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Σαλπάρουμε!!!

Σαλπάρουμε!!!

Μας αρέσουν τα ταξίδια με τα πλοία, και συνήθως όλο και περισσότερο όταν πλησιάζει καλοκαιράκι και λαχταρούμε να πατήσουμε το ποδαράκι μας σε ένα νησάκι. Πως όμως θα γίνει αυτό, αφού θέλουμε μαζί μας και τον αχώριστο φίλο μας, τον  σκύλο μας? Αυτό που μπορούμε να πούμε για αρχή, είναι ότι το ταξίδι μας θα είναι λιγότερο δαπανηρό, αφού ο σκύλος μας δεν βγάζει εισιτήριο, και πιο άνετο για τον σκύλο μας. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για αυτήν την διαδρομή.
     -Μπορούμε να έχουμε τον σκύλο μας ελεύθερο, με λουρί βέβαια, στο κατάστρωμα του πλοίου. Είμαστε όμως προσεκτικοί και υπεύθυνοι κάθε λεπτό.
     -Υπάρχουν ειδικά κλουβιά πάνω στο πλοίο όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε τα σκυλιά μας. Λίγο επικίνδυνο όμως (εξαρτάται την κατάσταση του κλουβιού) γιατί μπορεί οποιοσδήποτε να ανοίξει την πορτούλα και να στο πάρει. Προμηθευόμαστε λοιπόν ένα λουκετάκι.
     -Δεν επιτρέπεται να έχουμε τα σκυλιά ελεύθερα μέσα στο σαλόνι. Αν το μέγεθος τους το επιτρέπει τα βάζουμε μέσα σε δοχεία, αν θέλουμε να κάτσουμε μαζί στις αναπαυτικές πολυθρόνες του σαλονιού.
     -Αν έχουμε σκοπό να κλείσουμε καμπίνα, πρέπει να ενημερώσουμε ότι έχουμε το κατοικίδιο μας μαζί, γιατί εξαρτάται από την κάθε εταιρεία αν θα μας το επιτρέψει. Μια ερώτηση λοιπόν που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, επειδή θεωρούμε εμείς την απάντηση δεδομένη.
     -Έχουμε μαζί το βιβλιάριο του, για τυχόν έκτακτες καταστάσεις.
     -Του δίνουμε λίγη τροφή και νερό δύο περίπου ώρες πριν αναχωρήσουμε. Προσπαθούμε να αποφύγουμε δηλαδή οποιαδήποτε αναταραχή στο στομαχάκι του, ιδιαίτερα αν είναι και λίγο ευαίσθητο.

Και το πλοίο θα σαλπάρει το βραδάκι!
ΠΗΓΗ: WebPet

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Γιγαντιαίος Μυρμηγκοφάγος

Γιγαντιαίος Μυρμηγκοφάγος



Το όνομα τα λέει όλα. Αυτό το πλάσμα, αν και όχι τόσο γιγαντιαίο (έχει περίπου το μέγεθος ενός γκόλντεν ριτρίβερ), έχει δημιουργηθεί από την φύση για να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες μυρμηγκιών και τερμιτών (περί τα 35.000 την ημέρα). Τα νύχια του, μήκους 10 εκατοστών, είναι τόσο δυνατά που μπορούν να διαλύσουν πετρωμένα «βουνά» από τερμίτες και να τα φάνε. Ενώ η τεράστια, φουντωτή ουρά του, του επιτρέπει να ισορροπεί στα πίσω πόδια όταν σκάβει για την τροφή του. Το δε μακρύ, συλληπτήριο ρύγχος του, με την σουβλερή γλώσσα διευκολύνουν τον μυρμηγκοφάγο στο να έχει πρόσβαση στην τροφή του. Το πιο περίεργο πράγμα σε αυτό το θηλαστικό, είναι ότι περπατά με τις δύο μπροστινές του αρθρώσεις, ενώ τα νύχια του είναι γυρισμένα προς τα μέσα και πάνω από το έδαφος. Αυτό τα βοηθάει να διατηρούνται πολύ αιχμηρά για τον βασικό σκοπό τους: Την εκσκαφή. Μυρμηγκοφάγους θα δείτε στα δάση και τις σαβάνες της κεντρικής και νότιας Αμερικής, και δη στην δυτική Βραζιλία.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ανακάλυψαν το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου

Ανακάλυψαν το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου


Μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούσαμε ότι το μεγαλύτερο σε μήκος φίδι ήταν ο «Γιγαντόφις» που ζούσε στην περιοχή της Αιγύπτου...
πριν από 39 εκατομμύρια χρόνια και είχε μήκος 10 μέτρων.
Mία ανακάλυψη όμως σε ανθρακωρυχείο στην περιοχή Κερεχόν της βόρειας Κολομβίας, άλλαξε τα δεδομένα. Ερευνητές έφεραν στο φως, τα οστά ενός γιγάντιου φιδιού, που είχε μήκος 13 – 15 μέτρων και βάρος τουλάχιστον 1.140 κιλών.

Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον Τζέισον Χεντ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ονόμασαν το γιγάντιο ερπετό Titanoboa cerrejonensis (Τιτανοβόας από την Κερεχόν) και εκτιμούν ότι έζησε πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια. Ο Τιτανοβόας, που είχε το μήκος ενός φορτηγού και το πλάτος των γοφών ενός μέσου ανθρώπου, ζούσε στα τροπικά δάση της Νοτίου Αμερικής και κατά πάσα πιθανότητα περνούσε τον περισσότερο χρόνο μέσα στο νερό, όπως και τα ανακόντα.
Δεν ήταν δηλητηριώδες φίδι και προφανώς σκότωνε τη λεία του με πνιγμό, σφίγγοντας την μέχρι ασφυξίας! Όλα δείχνουν πως τρεφόταν με κροκόδειλους και γιγάντιες χελώνες, απολιθώματα των οποίων βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία. Πέρα από εντυπωσιακή, η ανακάλυψη είναι σημαντική, γιατί από το μέγεθος του προϊστορικού ερπετού οι επιστήμονες βγάζουν συμπεράσματα για τις θερμοκρασίες των τροπικών εκείνης της εποχής καθώς και για τις αλληλεπιδράσεις του κλίματος και των οικοσυστημάτων.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Είναι μεγαλύτερα τα ζώα που ζουν στα βάθη των ωκεανών;

Τα πλάσματα που ζουν στους βυθούς των ωκεανών παρουσιάζουν μια τάση προς τον γιγαντισμό.

Εξαιτίας των ακραίων συνθηκών στις αβύσσους, αναπτύσσονται πολύ αργά. Αυτό σημαίνει ότι ο μεταβολισμός τους είναι αργός και ότι ζουν πολλά χρόνια, γι’ αυτό μεγαλώνουν περισσότερο. Ένα από αυτά τα εκπληκτικά ζώα είναι το Megalodicopia hians, που ζει στο Μοντερέι Κάνιον, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος που φτάνει τα χιλιάδες μέτρα. Υπό κανονικές συνθήκες πρόκειται για μικροσκοπικούς οργανισμούς που φιλτράρουν το ζωοπλαγκτόν. Όμως το συγκεκριμένο ζώο φτάνει τα 15 εκατοστά σε μήκος και διαθέτει ένα στόμα με φάρδος 10 εκατοστά

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ..., «μιλούν» οι σκίουροι;

Το μακρύ, πολυσύλλαβο κάλεσμα των σκίουρων επιδέχεται ποικίλες ερμηνείες.


Τα θηλυκά του σκίουρου cittelus ζουν σε μικρές ομάδες στο έδαφος από τις οποίες απέχουν τα αρσενικά. Αν τα πλησιάσει κάποιο αρπακτικό, ένα από τα θηλυκά αρχίζει να «μουρμουρίζει» προειδοποιώντας τα υπόλοιπα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό αντιπροσωπεύει μια ανιδιοτελή πράξη ηρωισμού. Συχνά γίνεται εκείνο το κέντρο προσοχής και θυσιάζει τη ζωή του για να δραπετεύσουν οι υπόλοιποι.

Σε ό,τι αφορά στο μοναχικό σκίουρο των δέντρων, η ομιλία αποτελεί μέσο για να πει στο μεγαλύτερο ζώο «Σε βλέπω, μη χάνεις τον καιρό σου προσπαθώντας να με πιάσεις». Όταν ένας σκίουρος εντοπίσει μια πραγματική απειλή βγάζει μια πολύ τσιριχτή φωνή. Για το σκίουρο εδάφους αυτό προκαλεί πανδαιμόνιο, καθώς όλη η ομάδα τρέπεται σε φυγή πανικόβλητη. Ο σκίουρος των δέντρων αποτρέπει τον εχθρό μέσω της επίθεσης. Όταν βλέπει ότι αυτό δεν έχει αποτέλεσμα δοκιμάζει την παλιά συνταγή: το βάζει στα πόδια!

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΞΕΡΑΤΕ πώς επικοινωνούν οι μέλισσες;

Η γλώσσα των μελισσών είναι γλώσσα αρωμάτων και χορού.


Όταν η μέλισσα έχει ανακαλύψει νέκταρ ή γύρη και επιστρέφει στην κυψέλη, αρχίζει να χορεύει, κάνοντας διαρκώς μικρούς κύκλους στον αέρα. Ο χορός διεγείρει τις άλλες μέλισσες και τους λέει ότι η μέλισσα που χορεύει ανακάλυψε νέκταρ ή γύρη. Οι άλλες μέλισσες αντιλαμβάνονται το άρωμα της μέλισσας που επέστρεψε, τι έχει βρει, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν τι να αναζητήσουν. Αν η μέλισσα χορεύει ζωηρά, αυτό σημαίνει ότι είναι διαθέσιμη πολλή τροφή και όλο και περισσότερες μέλισσες εξάπτονται και θέλουν να βγουν να την αναζητήσουν. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν τα άνθη βρίσκονται σε ακτίνα εκατό μέτρων από την κυψέλη. Όταν η μέλισσα βρίσκει άνθη με τροφή πιο μακριά, επιστρέφοντας εκτελεί άλλο είδος χορού. Αυτή τη φορά αντί να κάνει κύκλους, χορεύει με την ουρά της. Σχηματίζει ένα οκτώ, ενώνοντας δύο κύκλους με ευθεία γραμμή, ενώ ταυτόχρονα κουνά το υπογάστριο ή την κοιλιά της. Εκτός από τις υπόλοιπες πληροφορίες, ο χορός της ουράς πληροφορεί τις συναδέλφους της πόσο μακριά να πάνε και προς ποια κατεύθυνση να πετάξουν. Ο αριθμός των στροφών ανά λεπτό δείχνει την απόσταση. Όσο πιο μακριά, τόσο λιγότερα οκτάρια σχηματίζει. Για παράδειγμα, έντεκα στροφές το λεπτό σημαίνουν απόσταση 2.100 μέτρων. Η γραμμή που σχηματίζουν οι μέλισσες μεταξύ των δύο βρόγχων του οκτώ δίνουν την ακριβή κατεύθυνση προς την οποία βρίσκονται τα άνθη. Μάλιστα, σχηματίζουν αυτή τη γραμμή σε σχέση με τη θέση του Ήλιου στον ουρανό, ώστε οι υπόλοιπες να είναι σε θέση να ξεκινήσουν υπό σωστή γωνία αμέσως

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ..., τα δελφίνια επικοινωνούν μεταξύ τους;

Είναι αλήθεια ότι τα δελφίνια επικοινωνούν μεταξύ τους;


Mια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα συμπαθή θηλαστικά όχι μόνο επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά χρησιμοποιούν και ονόματα.

Kάθε δελφίνι έχει το δικό του μοναδικό «σφύριγμα» που αντιστοιχεί στην προσωπική του ταυτότητα και το οποίο χρησιμοποιείται από τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης όταν το καλούν. Aκόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δύο δελφίνια μπορούν να «κουτσομπολεύουν» ένα τρίτο όταν αυτό απουσιάζει, ικανότητα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αποκλειστικά ανθρώπινη.

Oι ανακαλύψεις, που προέκυψαν από πρόσφατα πειράματα στον κόλπο Σαρασότα της Φλόριντα, έχουν ενθουσιάσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, η οποία πλέον επανεξετάζει τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης των δελφινιών.

Σύμφωνα με την ομάδα του Bίνσεντ Tζάνικ από το Eρευνητικό Iνστιτούτο Θαλάσσιων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου Σαν Aντριους, το δελφίνι «βαφτίζεται» λίγους μήνες μετά τη γέννησή του. Είναι η περίοδος κατά την οποία μαθαίνει να παράγει τους πρώτους ήχους. Kατά τη διάρκεια της κοινωνικοποίησής του, η αγέλη εντοπίζει έναν συγκεκριμένο ήχο τον οποίο το μικρό δελφίνι επαναλαμβάνει. Aυτό το μοναδικό «σφύριγμα» μετατρέπεται στην προσωπική του υπογραφή, δηλαδή στο «όνομά» του.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ..., ο δυνατός αέρας φαίνεται να τρελαίνει τους σκύλους και τα άλογα;

Γιατί ο δυνατός αέρας φαίνεται να τρελαίνει τους σκύλους και τα άλογα;


Παρ’ όλο που και τα δύο ζώα γίνονται συνήθως πιο νευρικά όταν φυσάει, η εξήγηση είναι διαφορετική για το καθένα.

Οι σκύλοι φαίνεται να απολαμβάνουν τον άνεμο και γίνονται πιο παιχνιδιάρικοι και δραστήριοι, ενώ τα άλογα συμπεριφέρονται σαν να φοβούνται και εκδηλώνουν πείσμα ή δειλία. Αυτή ίσως να είναι η διαφορά μεταξύ του θηρευτή και του θηράματος: ο δυνατός άνεμος μεταφέρει από μακριά τις οσμές, θέτοντας έτσι το άλογο σε κίνδυνο αλλά βοηθώντας το σκύλο να εντοπίσει τη λεία του. Ωστόσο, το άλογο αρχίζει να τρέχει, με κίνδυνο να κατευθυνθεί προς το σημείο όπου βρίσκεται ο εχθρός του. Μια πιθανή εξήγηση; Το σφύριγμα του ανέμου στα αφτιά του ενδεχομένως να περιορίζει την αντιληπτική ικανότητά του, οδηγώντας το σε σπασμωδικές αντιδράσεις και καθιστώντας το πιο ευάλωτο στο θηρευτή.

Nudibranch (θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας)

Nudibranch (θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας)



Η πιο κοινή ονομασία «θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας» είναι πολύ πεζή για να περιγράψει αυτά τα εντυπωσιακά πλάσματα, με τα φανταχτερά χρώματα, το παράξενο σχήμα και την μεγαλοφυώς ευπροσάρμοστη δομή. Έχουν υπολογιστεί περί τα 3.000 διαφορετικά είδη θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα, τα οποία ζουν στους κοραλλιογενείς υφάλους όλου του κόσμου. Ο εντοπισμός και η φωτογράφησή τους είναι από τις πιο αγαπημένες ασχολίες των scuba divers που βρίσκονται εκεί. Το αξιοπερίεργο που έχουν είναι ότι τα χρώματα και τα σχήματά τους μπορούν να σας κάνουν να σαστίσετε: Κάποια έχουν ρίγες, όπως οι τίγρεις, άλλα είναι καλυμμένα με κουκίδες σε χρώμα νέον, άλλα έχουν χνουδωτά κέρατα, άλλα αναπνευστήρες που κουνιούνται ή σπονδυλικές στήλες που διαγράφονται με άλλο χρώμα κι ας είναι λεπτά και κυματιστά σαν ένα φύλλο από μαρούλι. Ένα όμως είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν με αυτήν τους την εμφάνιση: Φάε με δική σου ευθύνη. Γιατί όλα αυτά τα ωραία χρώματα που υπάρχουν στο σώμα τους είναι στην πραγματικότητα δηλητηριώδη τοξικά που σκοτώνουν…

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Έχουν τα ζώα την αίσθηση της γεύσης


Κατ' αρχάς πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να προκαλούν ένα σύνολο αισθήσεων, το οποίο αποκαλούμε γεύση, λέγονται γευστικοί κάλυκες. Ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με τις γευστικές ανάγκες κάθε είδους.

Ο άνθρωπος, για παράδειγμα, έχει μέτριες ανάγκες. Διαθέτουμε περίπου τρεις χιλιάδες γευστικούς κάλυκες. Η φάλαινα, η οποία καταπίνει ολόκληρα κοπάδια ψαριών χωρίς καν να τα μασά, έχει λίγους ή και καθόλου γευστικούς κάλυκες. Ένας χοίρος είναι πιο εκλεκτικός στη γεύση από τον άνθρωπο και διαθέτει 5.000 γευστικούς κάλυκες. Μια αγελάδα έχει 35.000 και μια αντιλόπη 50.000! Τα ζώα λοιπόν διαθέτουν την αίσθηση της γεύσης και μάλιστα σε πολλά είναι πιο ευαίσθητη σε σχέση με τον άνθρωπο. Τα ζώα της θάλασσας συχνά έχουν γευστικούς κάλυκες σε όλο τους το σώμα. Τα ψάρια, για παράδειγμα, γεύονται με όλη την επιφάνεια του σώματός τους, μέχρι και με την ουρά τους. Οι μύγες και οι πεταλούδες γεύονται με τα πόδια. Όταν η ακραία άρθρωση της πεταλούδας αγγίζει κάτι γλυκό, το στόμα της εκτείνεται αμέσως για να το απομυζήσει. Τα φίδια και οι σαύρες χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για τη γεύση, αλλά όχι όπως εμείς. Με την άκρη της γλώσσας συλλαμβάνουν πολύ μικρά σωματίδια και τα μεταφέρουν στην πάνω κοιλότητα του στόματος, η οποία έχει την ικανότητα να τα οσφραίνεται ή να τα γεύεται.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πλατύπους

Πλατύπους



Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως το πλέον παράξενο ζώο στον πλανήτη. Εμείς, όμως, επιλέξαμε να του δώσουμε την τρίτη θέση, αφενός γιατί έχει πλέον πολυφωτογραφηθεί και πολυσυζητηθεί, αφετέρου γιατί… δεν έχετε ακόμα δει τα άλλα δύο. Ο πλατύπους μοιάζει με ένα πλάσμα που δημιουργήθηκε από μέρη άλλων διαφορετικών ζώων. Με την ίσια, καστόρινη ουρά του, πτερύγια και γούνα που θυμίζουν φώκια, και ένα μεγάλο ράμφος πάπιας, δεν μας κάνει εντύπωση που ο πλατύπους έκανε τους πρώτους επιστήμονες που τον εξέτασαν να δυσανασχετήσουν. Πίστεψαν, μάλιστα, προς στιγμήν, πως το είδος αυτό αποτελούσε κάποιο κακόγουστο αστείο ή κάποιο γενετικό πείραμα. Κι αν η εμφάνισή του σας φαίνεται παράξενη, μάθετε για το αναπαραγωγικό του σύστημα: Είναι το ένα από τα δύο μοναδικά θηλαστικά στον πλανήτη που γεννά αυγά! (το άλλο είναι η έχιδνα, ενδημικό της Αυστραλίας). Πού θα το δείτε; Σε ποτάμια και λίμνες με κινούμενα νερά της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, ενώ για μία πιο σίγουρη face-to-face συνάντηση, μπορείτε να κλείσετε κάποια οργανωμένη εξόρμηση στην περιοχή με την Platypus Eco-Tours.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πρωτόκολλα εμβολιασμού    


«Κάθε φορά που εγχέετε οτιδήποτε μέσα σε έναν ασθενή, έχετε τη δυνατότητα να τον σκοτώσετε.»
Καθηγητής Ron Schultz, DVM

Η πρακτική του να γίνονται διάφορα εμβόλια όλα μαζί σε σκύλους και γάτες στο πρώτο στάδιο της ζωής τους και μετά κάθε χρόνο ως «αναμνηστικά» για το υπόλοιπο της ζωής τους, φτάνει στο τέλος της.

Αυτό συμβαίνει για δύο πρωταρχικούς λόγους: τα ζώα μπορεί να έχουν αντίξοες αντιδράσεις στους εμβολιασμούς, οι οποίες μπορεί να εξασθενήσουν τον οργανισμό για την υπόλοιπη ζωή του και οι αναμνηστικές δόσεις ρουτίνας δεν είναι αναγκαίες εφόσον προγενέστεροι εμβολιασμοί έχουν ήδη δώσει επαρκή ανοσία για τις προκείμενες ασθένειες.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Φαλαινοκέφαλος

Φαλαινοκέφαλος

Ο σπάνιος πελεκάνος, Balaeniceps rex, γνωστός και ως Φαλαινοκέφαλος, είναι ένα πολύ μεγάλο πουλί που έχει πάρει το όνομα του από το μεγάλο ράμφος του.

Τα ενήλικα άτομα του είδους φτάνουν τα 115 – 150 εκατοστά ύψος, 100-140 εκατοστά μήκος, τα 230-260 εκατοστά από το ένα φτερό στο άλλο και ζυγίζουν 4 – 7 κιλά. Τα ενήλικα είναι κυρίως γκρι χρώματος ενώ τα νεογνά είναι καφέ. Τα άτομα του είδους ζουν στην τροπική ανατολική Αφρική σε τεράστιους βάλτους.

Ο πληθυσμός του ξεχωριστού πουλιού εκτιμάται από 5.000 – 8.000 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων κατοικεί στο Σουδάν. Το είδος έχει χαρακτηριστεί ως «ευάλωτο», με τους μεγαλύτερους κινδύνους να εστιάζονται στην καταστροφή του ενδιαιτήματος, τη διατάραξη και το κυνήγι.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Επιτρέπεται να πάρω το σκύλο μου στην παραλία για μπάνιο;

Επιτρέπεται να πάρω το σκύλο μου στην παραλία για μπάνιο;


Σύμφωνα με το Νόμο 3170 του 2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε
υπαίθριους χώρους - άρα και στην παραλία - αρκεί να είναι δεμένος, να
μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας
του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί. Το
επόμενο ερώτημα είναι αν επιτρέπεται ο σκύλος να μπει στη θάλασσα.
Στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ
912/11-10-99) ορίζεται ότι: « Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το
λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η παράβαση τιμωρείται με 50-150 EURO
πρόστιμο (το ύψος του προστίμου καθορίζει ο λιμενάρχης).
Ωστόσο βρήκαμε ένα διακριτικό παραθυράκι για κείνους που δεν θέλουν να
στερήσουν τη δροσιά και τη άσκηση του θαλάσσιου μπάνιου στο σκύλο
τους. Η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν
περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν
λουόμενοι.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ταμαρίνος

Ταμαρίνος


Το Emperor Tamarin (Saguinus imperator) βρίσκεται Νοτιοδυτικά στον Αμαζόνιο έχει μήκος 24-26cm, 35cm ουρά και ζυγίζει 300-400g. Το όνομα του οφείλεται στην ομοιότητα του με τον γερμανό αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β'. Το είδος αυτό ζει Βορειοδυτικά της λεκάνης του Αμαζονίου.

Το τρίχωμα του Emperor Tamarin είναι κυρίως γκρι με κίτρινες κηλίδες στην κοιλιά. Τα χέρια και τα πόδια του είναι μαύρα και η ουρά του καφέ. Φυσικά, ξεχωρίζει το μακρύ άσπρο μούσι του που επεκτείνεται και από τις δυο μεριές και φτάνει μέχρι τους ώμους του. Το ζώο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 24-26 εκατοστά, συν τα 35 εκατοστά της ουράς του.

Το θηλαστικό κατοικεί στα τροπικά δάση και σε εκτεταμένες περιοχές καλυμμένες από δέντρα. Αυτό το ημερόβιο είδος περπατάει και τρέχει μέσα στο δάσος, ξοδεύοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στα δέντρα.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Σαλαμάνδρα axolotl

Σαλαμάνδρα axolotl

Η axolotl (Ambystoma mexicanum) είναι η πιο γνωστή σαλαμάνδρα του είδους. Οι προνύμφες της δεν καταφέρνουν να περάσουν από το στάδιο της μεταμόρφωσης και έτσι τα ενήλικα άτομα παραμένουν υδρόβια.

Το είδος αυτό έχει καταγωγή από τη λίμνη που βρίσκεται κοντά στη Πόλη του Μεξικού. Η σαλαμάνδρα axolotl χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα στην επιστημονική έρευνα, λόγω της ικανότητας της να αναγεννά μέρη του σώματος της, της ευκολίας της ανατροφής της και των εμβρύων μεγάλου μεγέθους.

Οι σαλαμάνδρες και συγκεκριμένα η σαλαμάνδρα axolotl έχουν μια μοναδική ικανότητα, η οποία είναι αξιοζήλευτη. Μπορούν να αναγεννούν οποιοδήποτε τμήμα του σώματός τους μετά από τραυματισμό και να είναι το ίδιο λειτουργικό όπως και το αρχικό. Για παράδειγμα, αν κάποιο από τα πόδια της σαλαμάνδρας axolotl κοπεί, τότε ένα νέο θα ξεπροβάλει.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τροφές βλαβερές για τον σκύλο

Τροφές βλαβερές  για τον σκύλο 


Επειδή ο οργανισμός του σκύλου δεν μπορεί να αποσπάσει την γλυκόζη αποφεύγονται αυστηρώς οι γλυκές τροφές καθώς προκαλούν ζάχαρο. Τα κόκκαλα των πουλερικών (κότας, γαλοπούλας), του κατσικιού ή του αρνιού και του κουνελιού, επειδή θρυμματίζονται και γίνονται πολύ αιχμηρά με το μάσημα, είναι πιθανό να προκαλέσουν σχισμές και εκδορές στα έντερα του ζώου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κονσερβών για σκύλους που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν μόνο 4 - 5% κρέας, 80 - 85% υγρασία και το υπόλοιπο ποσοστό περιέχει έλαια, μεταλλικά άλατα και τέφρα. Μπορεί να περιέχουν υποβιβασμένη καραγενάνη που χρησιμοποιείται ως πηκτικός παράγοντας και σταθεροποιητής και η οποία εγκαθίσταται με τα χρόνια στο παχύ έντερο του ζώου σε μεγάλες ποσότητες προκαλώντας του καρκίνο.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Μην τιμωρείται το κουτάβι επειδή τα κάνει μέσα στο σπίτι

Μην τιμωρείται το κουτάβι επειδή τα κάνει μέσα στο σπίτι




Παρακαλείστε να μην τιμωρείτε το κουτάβι όταν κάνει 'τσίσα' και 'κακά' μέσα στο σπίτι.

Μην το αρπάζετε από το σβέρκο και του τρίβετε το προσωπάκι του μέσα στις βρωμιές.

Παρακαλώ μην το κάνετε για πολλούς λόγους (φιλοζωικούς και εκπαιδευτικούς).

    * Είναι ανθυγειινό. Μεταφέρετε βακτηρίδια στην μύτη του και στο στόμα και υπάρχουν πιθανές επιπλοκές υγείας για το κουτάβι-και για σας αν σκεφτείτε σε πόσα σημεία ακουμπάει το σκυλάκι την μύτη του.
    * Με αυτό τον τρόπο ίσως να εκπαιδεύετε το κουτάβι να τρώει τις ακαθαρισίες του. Του τρίβετε το πρόσωπό του μέσα στην βρωμιά και ίσως να το εξοικειώνετε με μια γεύση που θα θέλατε να μην την μάθει ποτέ.
    * Δεν του δείχνετε (διδάσκετε) ότι το να τα 'κάνει' μέσα στο σπίτι είναι κακό. Του διδάσκετε ότι το να τα 'κάνει' είναι κακό και ότι εσείς εκνευρίζεστε και το τιμωρείτε όταν τα 'κάνει'. Του μαθαίνετε να μην τα 'κάνει' όταν είσαστε παρών.
    * Δεν κάνει τίποτε κακό ή αφύσικο. Το "να μην τα κάνει μέσα στο σπίτι, πάνω στο χαλί κλπ" είναι ανθρώπινοι κανόνες που δεν αγγίζουν το ζώο. Η λέξεις πολυτέλεια, καινούριο, και κυριακάτικο φουστάνι δεν έχουν νόημα για τα ζώα. Επίσης είναι σαν να τιμωρείται το κουτάβι για κάτι που δεν του το έχετε μάθει να μην το κάνει. Το να του κραυγάζετε και να το απειλείτε δεν το βοηθάει να καταλάβει τι πρέπει να κάνει.

Το να το μαλώνετε και να το τιμωρείτε για κάτι που εσείς δεν φροντίσατε να του έχετε μάθει και σε αυτή μάλιστα την ηλικία είναι σαν να τιμωρείτε ένα μωρό (άνθρωπο) επειδή έβαλε το δάκτυλό του στο στόμα. Στο 2011 μ.χ. οφείλουμε να χρησιμοποιούμε καλύτερες εκπαιδευτικές μεθόδους και να μην καταφεύγουμε στην βία. Όπως είπε κάποιος σοφός "Εκεί που σταματάει η γνώση ,αρχίζει η βία".
Γράφει: Αραχωβίτης Γιάννης, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Anglerfish (καλαμιδόψαρο)

Anglerfish (καλαμιδόψαρο)



Το καλαμιδόψαρο πήρε το όνομά του από την χαρακτηριστική του μέθοδο να προσελκύει τη λεία του, χάρη σ’αυτό το εξόγκωμα, μέρος του δέρματός του (κεραία), στο κεφάλι του που λειτουργεί σαν θέλγητρο. Τα καλαμιδόψαρα έχουν επίσης βελόνες που προεξέχουν από το κεφάλι τους και κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η κεραία στο κεφάλι του καλαμιδόψαρου έχει την ικανότητα να αναδεύεται με σκοπό να μοιάζει με λεία και έτσι να προσελκύει σαν δόλωμα άλλα αρπακτικά. Τα καλαμιδόψαρα ζουν κυρίως σε μεγάλα βάθη των ωκεανών όπου δεν φτάνει το φως του ήλιου. Έτσι η μέθοδος προσέλκυσης της λείας τους βασίζεται στο γεγονός ότι το «δόλωμα» στην κεντρική κεραία του κεφαλιού τους είναι βιοφωτοβόλο. Η ζωή, όμως, για το καλαμιδόψαρο δεν είναι εύκολη, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα σπάνιο σε γενικές γραμμές ψάρι, που δεν βρίσκει εύκολα ταίρι για να ζευγαρώσει. Και αυτό γιατί τα περισσότερα καλαμιδόψαρα με την κεραία στο κεφάλι (όπως αυτό της φωτογραφίας) είναι θηλυκά, και τα αντίστοιχα αρσενικά τους είναι σπάνια. Έτσι ο μόνος τρόπος να γονιμοποιηθούν είναι να κουβαλάνε κάποια «παράσιτα» πάνω τους, τα οποία –προς έκπληξη των επιστημόνων που τα πρωτοανακάλυψαν- δείχνουν να είναι απομεινάρια από αρσενικά καλαμιδόψαρα. Εντελώς αυτάρκεις, δηλαδή, οι συγκεκριμένες κυρίες.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Πετρόχελο

Πετρόχελο

Το πετρόχελο είναι ένα θαλάσσιο κρανικτό (Craniata), του είδους Μύξινοι. Οι Μύξινοι είναι το μόνο είδος κρανικτών που δεν ανήκει και στην υποσυνομοταξία των Σπονδυλωτών (Vertebrata). Αυτό σημαίνει ότι είναι τα μόνα ζώα που έχουν κρανίο αλλά δεν έχουν σπονδυλική στήλη.

Παρά το όνομά τους, πολλοί αμφισβητούν το αν πρόκειται για αμειγώς ψάρια, καθώς ανήκουν σε μία πολύ πιο πρωτόγονη γενεαλογία από κάθε άλλο είδος που προσδιορίζεται ως ιχθύς και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ως χέλι.

Οι ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες του πετρόχελου και η ικανότητά του να παράγει ένα γλοιώδες υγρό οδήγησαν πολλούς επιστήμονες στο να του "απονήμουν" τον τίτλο του πιο "αηδιαστικού" θαλάσσιου πλάσματος.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Χταπόδι Ντάμπο


Χταπόδι Ντάμπο

Στα βάθη των ωκεανών ζει ένα εντυπωσιακό χταπόδι που έχει στο σώμα του εξογκώματα, σαν αυτιά... Το παράξενο χταπόδι έχει ονομαστεί από τους ερευνητές "Dumbo", όπως λεγόταν και το διάσημο ελεφαντάκι κινουμένων σχεδίων. Οι επιστήμονες που ερεύνησαν το χταπόδι ανακάλυψαν πως τα αυτιά στην πραγματικότητα, είναι πτερύγια, τα οποία βοηθάνε το μαλάκιο να κολυμπάει.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Columbia Basin pygmy rabbit,

Αγώνας για τη σωτηρία του πιο μικρού κουνελιού


    Columbia Basin pygmy rabbit,
    Κουνέλι


Το είδος θεωρείται ότι έχει εκλείψει από το 2004
Ειδικοί επιστήμονες της άγριας ζωής κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να σώσουν το κουνελάκι Columbia Basin pygmy rabbit, το οποίο θεωρείται ότι έχει εξαφανιστεί από τη Φύση από τα μέσα του 2004.

Το συγκεκριμένο είδος κουνελιού είναι το μικρότερο που υπάρχει στη Βόρεια Αμερική, καθώς χωράει στην παλάμη ενός ανθρώπου.

Τα ενήλικα ζυγίζουν λιγότερο από μισό κιλό!

Οι προηγούμενες προσπάθειες για την αναπαραγωγή του pygmy, που έγιναν το 2007, απέτυχαν παταγωδώς, καθώς τα μικρά έπεσαν θύματα των θηρευτών τους.

Αυτή τη φορά οι επιστήμονες άφησαν ελεύθερα σε περιορισμένο με σύρματα χώρο περίπου 100 κουνελάκια. Τα μικρά, που μεγάλωσαν υπό αιχμαλωσία, θα πρέπει να μάθουν μόνα τους να βρίσκουν την τροφή τους, να αναπαράγονται και… να αποφύγουν να… γίνουν τροφή τα ίδια!

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Star-nosed mole (τυφλοπόντικας με μύτη αστερία)

Star-nosed mole (τυφλοπόντικας με μύτη αστερία)




Ο τυφλοπόντικας με την παράξενη αυτή μύτη ζει σε περιοχές κάτω από την γη και τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα, υδρόβια έντομα και σκουλήκια. Είναι καλός κολυμβητής και μπορεί να αναζητήσει την τροφή του στον πάτο λιμνών και χειμάρρων. Όπως άλλοι τυφλοπόντικες, το ζωάκι αυτό σκάβει σε ρηχές επιφάνειες τούνελ για να βρει τροφή, τα οποία τούνελ συχνά τον οδηγούν κάτω από το νερό των ποταμών. Τα ιδιαίτερα ευαίσθητα ρινικά του πλοκάμια είναι καλυμμένα με περίπου εκατό χιλιάδες αισθητήρες που τον προστατεύουν και τον βοηθούν στην τροφή του. Ο τρόπος που δημιουργούνται, μάλιστα, είναι το πιο αξιοπερίεργο, αφού εμφανίζονται, όταν γεννιέται, ως ένα πρήξιμο στο πρόσωπο, το οποίο κάποια στιγμή της ζωής του ανοίγει σαν αστέρι γύρω από τη μύτη. Θα τον βρείτε στον ανατολικό Καναδά και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ροζ τριχωτό αρμαντίλλο

Ροζ τριχωτό αρμαντίλλο


Τα αρμαντίλλο είναι μικρά θηλαστικά της οικογένειας Δασυποδίδες. Είναι γνωστά επειδή το σώμα τους καλύπτεται από οστεώδες κέλυφος και η ίδια η ονομασία τους σημαίνει στα ισπανικά «μικρό θωρακισμένο» (little armored one).

Υπάρχουν πολλά είδη αρμαντίλλο, και κάποια από αυτά διακρίνονται από τον αριθμό των ζωνών στην «πανοπλία» τους. Όλα τα είδη αρμαντίλλο είναι ιθαγενή στην Αμερική, όπου κατοικούν σε διάφορα είδη περιβάλλοντος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει μόνο το κοινό αρμαντίλλο, ή αρμαντίλλο με τις εννέα ζώνες (επιστημονική ονομασία: Dasypus novemcinctus) που είναι πολύ συνηθισμένο στο Τέξας. Το Ροζ Τριχωτό αρμαντίλλο είναι το μικρότερο είδος της οικογένειας.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Χλαμυδόσαυρος

Χλαμυδόσαυρος


Ο χλαμυδόσαυρος ή αλλιώς Frilled Lizard ή Frilled Dragon, (Chlamydosaurus kingii) είναι μια σαύρα μεσαίου μεγέθους, δενδρόβια. Το όνομα της οφείλεται στην εκτεταμένη πτυχή δέρματος γύρω από το λαιμό της. Η πτυχή αυτή καλύπτεται από μακριά αγκάθια και όταν η σαύρα φοβάται ανοίγει αυτή την πτυχή γύρω από το κεφάλι της, όπως και το στόμα της, παράγοντας έναν διαπεραστικό ήχο. Η εκκεντρική αυτή πτυχή χρησιμεύει και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος της.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Αντιλόπη Saiga

Αντιλόπη Saiga








Είναι που είναι η αντιλόπη από μόνη της παράξενο ζώο, το είδος Saiga, ένα από αυτά που κινδυνεύουν όσο λίγα από εξαφάνιση σύμφωνα με τον οργανισμό IUCN, είναι ένα πραγματικά αξιοπερίεργο, αλλά συμπαθέστατο κατά τ’άλλα θηλαστικό. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός Saiga στον πλανήτη είναι περί τις 50.000 σήμερα, τα περισσότερα εκ των οποίων ζουν σε περιοχές της Ρωσίας (Kalmykia), του Καζακστάν και σε δύο απομακρυσμένες περιοχές της Μογγολίας. Το ύψους του κυμαίνεται από 600 με 800 εκατοστά και το βάρος τους από 36 έως 63 κιλά, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους δεν ξεπερνά τα 10 χρόνια. Τα ανδρικά saiga είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά και έχουν κέρατα, τα οποία χρησιμεύουν σε κάποιο παραδοσιακό κινέζικο φάρμακο, γι’αυτό και κινδυνεύουν από λαθροθηρία. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι τα Saiga χρονολογούνται από την εποχή των παγετώνων

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Mara (Ινδόχοιρος, τρωκτικό της Παταγονίας)

Mara (Ινδόχοιρος, τρωκτικό της Παταγονίας)

Πολύ μεγάλο για κουνέλι, πολύ μικρό για γάιδαρος. Το Mara της Παταγονίας, είναι στην πραγματικότητα ένα τρωκτικό που ζει στην κεντρική και νότια Αργεντινή. Προτιμά τα άνυδρα βοσκοτόπια και τις θαμνώδεις ερήμους, ενώ τρέφεται κυρίως με γρασίδι. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι είναι είδος μονογαμικό, ζευγαρώνει δηλαδή για μια ζωή, ενώ το αρσενικό ακολουθεί πάντα το θηλυκό στις εξορμήσεις του, για να το προστατεύει από άλλα αρσενικά. Η διάρκεια ζωής του σε κατάσταση αιχμαλωσίας είναι 5 με 7 έτη ενώ κάποια μπορεί να ζήσουν και ως τα 10 έτη. Για να το δείτε από κοντά θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιο ζωολογικό πάρκο της Αργεντινής.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Cantorii Pelochelys

Cantorii Pelochelys

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτήν την σπάνια χελώνα του γλυκού νερού, στον ποταμό Mekong της Καμπότζη. Η τεράστια αυτή χελώνα, με το ασυνήθιστα μαλακό κέλυφος μπορεί στην ενήλικη ζωή της να φτάσει και τα 50 κιλά βάρος αλλά και να πλησιάσει τα 2 μέτρα μήκος. Είναι, όμως, λίγο απίθανο να την συναντήσατε κάπου. Η Cantorii Pelochelys, για να φυλαχτεί από τα αρπακτικά περνά περί το 95% της ζωής της χωμένη στην άμμο, με μόνο τα μάτια και την μύτη της να προεξέχουν. Δεν είναι πάντως όσο φοβητσιάρα ακούγεται. Η χελώνα αυτή έχει μεγάλα νύχια, ενώ μπορεί να επεκτείνει μακριά και με μεγάλη ταχύτητα τον λαιμό της, όταν χρειαστεί, και με τα ισχυρά της σαγόνια να θρυμματίσει ένα κόκαλο. Οι επιστήμονες, μάλιστα, είπαν ότι δεν έχουν δει γρηγορότερη αντίδραση σε ζώο, ακόμα και συγκριτικά με τις κόμπρες. Η ανακάλυψή της έδωσε ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, ότι δεν έχουν χαθεί όλα τα σπάνια ζώα από τον πλανήτη.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Long-eared Jerboa (καγκουρίκι)

Long-eared Jerboa (καγκουρίκι)






Η’ αλλιώς, ο Μίκυ Μάους της ερήμου. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να περιγράψει κανείς αυτό το μικροσκοπικό νυκτόβιο τρωκτικό με την μακριά ποντικίσια ουρά, τα μακριά πίσω πόδια που το βοηθούν να πηδά ψηλά και μακριά, όπως ένα καγκουρό, και τα ιδιαίτερα μεγάλα αυτιά. Το jerboa κυκλοφορεί σε κάποιες απομακρυσμένες, ερήμους θα λέγαμε, περιοχές της Κίνας και της Μογγολίας, ενώ μεγάλο ποσοστό από αυτά διασώζεται σε προστατευμένες περιοχές της Μογγολίας. Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για αυτό το παράξενο είδος, πέραν ίσως από της ιδιαίτερης προστασίας που απαιτείται γι’αυτό, σύμφωνα με την EDGE, ενώ περισσότερη έρευνα αναμένεται να διεξαχθεί μετά το πρώτο βίντεο που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο και το δείχνει στην καθημερινότητά του.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μαύρος λεμούριος

Μαύρος λεμούριος

Ο μαύρος λεμούριος από τη Μαδαγασκάρη, κατά τους ντόπιους «αϊ-αϊ» daubentonia madagascariensis, έχει προσαρμοστεί απολύτως στη διατροφή με τις προνύμφες των εντόμων, που σκάβουν τους κορμούς των δέντρων. Χρησιμοποιεί την οξεία ακοή του για να ανιχνεύσει τις κινήσεις των εντόμων. Μόλις εντοπίσει τη λεία του, ροκανίζει το ξύλο και στη συνέχεια αποσπά το γεύμα του με το επιμήκες δάχτυλό του.

Ο αϊ-αϊ είναι το μοναδικό σωζόμενο είδος του γένους, ενώ αυτή τη στιγμή απειλείται με εξαφάνιση. Ένα δεύτερο είδος, το Daubentonia robusta, φαίνεται να εξαφανίστηκε πριν από 1000 περίπου χρόνια.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Προβατοκάμηλος

Προβατοκάμηλος


Πρόκειται για ένα μηρυκαστικό θηλαστικό, που ζει σε αγέλες στις ψηλές περιοχές των Άνδεων και ανήκει στην οικογένεια των καμηλιδών, αποτελεί την εξημερωμένη φυλή ενός άγριου είδους λάμα της Ν. Αμερικής και εκτρέφεται από τους ιθαγενείς, κυρίως για το νόστιμο κρέας και για το μαλλί του, που αποτελεί άριστης ποιότητας υλικό για υφάσματα.

Το περίεργο ζώο μοιάζει με το πρόβατο, μόνο που έχει μακρύτερο τρίχωμα, είναι λευκό ή μαύρο και ο λαιμός του μοιάζει με της καμήλας, γι` αυτό και στα ελληνικά αποδίδεται με τον όρο προβατοκάμηλος.

Το αλπακά, γνωστό και ως προβατοκάμηλος ή Vicugna pacos, μοιάζει εμφανισιακά με το λάμα αλλά είναι μικρότερο και δεν χρησιμοποιείται ως υποζύγιο, εκτρέφεται μόνο για το περιζήτητο μαλλί του.

Το αλπακά του Περού δίνει μαλλί σε 52 φυσικές αποχρώσεις.

Μπλόμπφις

Μπλόμπφις

Το Μπλόμπφις (Psychrolutes marcidus) είναι ένα ψάρι που κατοικεί στα βαθιά νερά των ακτών της Αυστραλίας και της Τασμανίας. Λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στο ενδιαίτημα του, η θέα του από ανθρώπους είναι σπάνιο φαινόμενο.

Τα ψάρια αυτά βρίσκονται σε βάθη, όπου η υδροστατική πίεση είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή στην επιφάνεια της θάλασσας. Για να καταφέρει να επιζήσει σε αυτά τα βάθη, το ιδιόμορφο ψάρι μεταμορφώνει τη σάρκα του σε μια ζελατινώδη μάζα με πυκνότητα ελαφρώς μικρότερη από αυτή του νερού. Αυτό επιτρέπει στο ψάρι να επιπλέει χωρίς να καταναλώνει ενέργεια για να κινηθεί.

Η σχετική έλλειψη μυών δεν είναι μειονέκτημα, καθώς καταναλώνει κυρίως εδώδιμα είδη, που επιπλέουν μπροστά από αυτό. Το ψάρι αυτό παγιδεύεται συχνά σε δίκτυα τράτας.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ρυγχοπίθηκος ο Προσωπιδοφόρος

Ρυγχοπίθηκος ο Προσωπιδοφόρος

Ο Ρυγχοπίθηκος ο προσωπιδοφόρος (Nasalis larvatus) είναι ένα είδος πιθήκου που ζει στο νησί Βόρνεο της Νοτιο-ανατολικής Ασίας. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είδους είναι η τεράστια προεξέχουσα μύτη του αρσενικού φύλου του είδους, από την οποία πήρε και το όνομα του. Η μύτη θεωρείτε ότι χρησιμεύει στην προσέλκυση συντρόφου και είναι μοναδική για τα αρσενικά άτομα του είδους, φτάνοντας τα 18 εκατοστά.

Τα αρσενικά άτομα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θηλυκά, φτάνουν τα 72 εκατοστά σε μήκος, συν μια ουρά μήκους 75 εκατοστών και ζυγίζουν 24 κιλά. Τα θηλυκά άτομα φτάνουν τα 60 εκατοστά σε μήκος και ζυγίζουν 12 κιλά.

Μονόδοντας Μονόκερος

Μονόδοντας Μονόκερος

Πρόκειται για τον Μονόδοντα Μονόκερο (Narwhal), ένα θαλάσσιο ζώο, είδος αρκτοφάλαινας, που ζούσε και ζει ακόμα στις θάλασσες, νότια της Γροιλανδίας. Χαρακτηριστικό του ένας ελικοειδής χαυλιόδοντας, με μήκος που κυμαίνεται από 1,5 έως και 5 μέτρα. Τρεις από αυτούς τους χαυλιόδοντες βρίσκονται σήμερα στο μουσείο Rijk του Άμστερνταμ.

Οι ναρβάλ ή θαλάσσιοι μονόκεροι έχουν δύο δόντια. Στα αρσενικά, το αριστερό αναπτύσσεται σε ευθύ οξύληκτο χαυλιόδοντα, τον οποίο χρησιμοποιεί για να τρυπά τον πάγο, αφού χρειάζεται αέρα για να αναπνέει.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Κόκκινο Πάντα

Κόκκινο Πάντα

Το κόκκινο Πάντα (Ailurus fulgens) ή firefox είναι ένα φυτοφάγο θηλαστικό που τρέφεται κυρίως με μπαμπού. Τα χαριτωμένα και σπάνια είδη είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τις γνωστές γάτες (μήκους 40 – 60 εκατοστά, βάρους 3 – 6 κιλών). Το κόκκινο Πάντα ζει κυρίως στο Μπουτάν που βρίσκεται στις παρυφές των Ανατολικών Ιμαλαΐων, στη Νότια Κίνα, την Ινδία, Νεπάλ. Ο πληθυσμός του είδους που κοσμεί τον διάσημο περιηγητή ιστού, firefox, εκτιμάται σε 2.500 ενήλικα άτομα και το νούμερο αυτό συνεχίζει να μειώνεται λόγω της καταστροφής του ενδιαιτήματος του είδους.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Μαλαισιανή αρκούδα

Μαλαισιανή αρκούδα


Η Μαλαισιανή αρκούδα (ήλαρκτος) είναι η μικρότερη αρκούδα (έως 60 κιλά) και ζει στην Νοτιοανατολική Ασία.

Σύμφωνα με τον Ρον Στάινμετς της WCU, οι αρκούδες της Μαλαισίας (Helarctos malayanus) έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% τα τελευταία 30 χρόνια και ο αριθμός τους συνεχίζει να μειώνεται. Στη νέα έκδοση της Λίστας, το είδος χαρακτηρίζεται «ευάλωτο».

Η αρκούδα της Μαλαισίας, το μικρότερο είδος αρκούδας στον κόσμο, απειλείται από τους λαθροκυνηγούς, οι οποίοι πωλούν τη χολή της στην Κίνα ως παραδοσιακό φάρμακο. Παράλληλα, η αποψίλωση της τροπικής ζούγκλας περιορίζει το ενδιαίτημά της.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Tarsier των Φιλιππίνων

Tarsier των Φιλιππίνων


Ο Tarsier των Φιλιππινών είναι ένα πρωτεύον θηλαστικό, το επιστημονικό του όνομα είναι Tarsius syrichta και είναι ένα είδος Tarsier που βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης. Το όνομα του Tarsie, πρόερχεται από τον ταρσό ή αστράγαλο, μιας και ο αστράγαλος του είναι ιδιαίτερα μακρύς. Πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε πριν από 45 εκατομμύρια χρόνια και είναι ίσως από τα πιο παλιά είδη που έζησαν μόνο στο Φιλιππίνες.

Ο Tarsier των Φιλιππινών είναι ένα πρωτεύων θηλαστικό και για την ακρίβεια ένα μικροσκοπικό ζωάκι, περίπου 15 εκατοστά σε ύψος. Το μικρό του μέγεθος κάνει και δύσκολη την παρατήρησή του. Ζυγίζει κατά μέσο όρο 134 γραμμάρια για τα αρσενικά και περίπου 117 για τα θηλυκά.

Δύναμη των κατοικιδίων

Δύναμη των κατοικιδίων


Πριν από λίγες εβδομάδες, παρακολούθησα μια τηλεοπτική συνέντευξη με τον Bernie Siegel, MD, ιδρυτή του Exceptional Cancer Patients (ECaP), (Εξαίρετοι Ασθενείς με Καρκίνο), μια ομάδα υποστήριξης για ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπου ο Siegel ανέφερε τα αποτελέσματα που έχουν τα κατοικίδια στους ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει καρδιακά επεισόδια στην Αυστραλία. Μετά από ένα χρόνο, το 6% των ασθενών που είχαν σκύλο είχαν πεθάνει, σε σύγκριση με ένα ποσοστό θνησιμότητας 25% αυτών που δεν είχαν σκύλο. Σκέφτηκα ότι αυτή ήταν μια σημαντική στατιστική, ιδιαίτερα αφότου ο Siegel είπε ότι κάποιος στην Αυστραλία υπολόγισε ότι, αν κάθε άνθρωπος στην Αυστραλία είχε σκύλο, αυτό θα εξοικονομούσε 145 εκατομμύρια δολλάρια το χρόνο σε έξοδα φροντίδας της υγείας. Δεν ξέρω πώς συγκρίνεται αυτό το κόστος με το κόστος του φαγητού του σκύλου, όμως, σίγουρα ακουγόταν εντυπωσιακό.

Για χρόνια, όλοι έχουμε ακούσει για τα θεραπευτικά αποτελέσματα που έχουν τα ζώα στη θεραπεία, την κατάθλιψη και τη μείωση του στρες. Αποφάσισα να κοιτάξω κάποια επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το πώς μας επηρεάζουν τα κατοικίδια. Τηλεφώνησα στην Karen Allen, PhD, μια ερευνήτρια επιστήμονα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο. Η δουλειά της Δρ. Άλλεν επικεντρώνεται στα αποτελέσματα που έχουν τα ζώα στις αντιδράσεις των ανθρώπων εξαιτίας του στρες.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Εξωτερική ωτίτιδα στα ζώα συντροφιάς

Εξωτερική ωτίτιδα στα ζώα συντροφιάς



Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για των εξωτερική ωτίτιδα (otitis externa), μια συχνή κατάσταση σε όλα τα ζώα συντροφιάς (κυρίως τον σκύλο και λιγότερο την γάτα).

Προδιάθεση

Κάποιες ράτσες εμφανίζουν συχνότερα ωτίτιδα (Γερμανικός Ποιμενικός, Cocker Spaniel, Labrador retriever, Shar Pei, κ.α.). Η ύπαρξη αυτιών με πολλές τρίχες και κρεμασμένα αυτιά προδιαθέτει επίσης για την εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας.

Αιτιολογία

Πολλά είναι τα αίτια που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα:

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Υπερβολικό γάβγισμα

Υπερβολικό γάβγισμα



Δέχεστε παράπονα από τους γείτονες όταν βγαίνετε έξω ή μήπως, εύχεστε να μπορούσατε να ακούτε τι λετε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο; Δεν είστε οι μοναδικοί! Το γάβγισμα έρχεται φυσιολογικά, όμως, πολλοί άνθρωποι το θεωρούν ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα προς αντιμετώπιση.

Ξέρατε ότι τα σκυλιά μπορούν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας δέκα διαφορετικά είδη ήχων, που ποικίλλουν από το κλαψούρισμα μέχρι το γρύλισμα;
Διαφοροποιώντας τον τόνο αυτών των ήχων, μπορούν να μεταδώσουν μέχρι και 39 διαφορετικές έννοιες. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να χρησιμοποιεί ένα είδος γρυλίσματος αν βρίσκεται σε αμυντική θέση, και ένα λίγο διαφορετικό ήχο γρυλίσματος αν πρόκειται να γίνει επιθετικός. Το πλήρες ρεπερτόριο της ακουστικής επικοινωνίας των σκύλων είναι γρύλισμα, κλαψούρισμα, ουρλιαχτό πόνου, κραυγή, ουρλιαχτό σαν λύκος, χτύπημα δοντιών, λαχάνιασμα με τη μορφή παιχνιδιού που παρενοχλεί και ένα είδος βήχα που μερικές φορές χρησιμοποιείται σε καταστάσεις άμυνας, ή ως απειλή. Σε αυτό που ξεχωρίζουν τα σκυλιά, βέβαια, είναι το γάβγισμα. Τα σκυλιά γαβγίζουν για διάφορους λόγους. Η μόνη στιγμή που τα σκυλιά δεν γαβγίζουν για να επικοινωνήσουν, είναι όταν υποδηλώνουν υποτακτική συμπεριφορά.

PET LAND: Pearl Gourami

PET LAND: Pearl Gourami: "Οι Pearl Gourami (Trichogaster leeri), μερικές φορές γνωστή ως leeri. Το ψάρι Gourami προέρχεται από την Ταϊλάνδη , τη Μαλαισία , Σου..."

Pearl Gourami

Οι Pearl Gourami (Trichogaster leeri), μερικές φορές γνωστή ως leeri.






Το ψάρι Gourami προέρχεται από την Ταϊλάνδη , τη Μαλαισία , Σουμάτρα , και το Βόρνεο .  Εμφανίζεται σε βάλτους  με όξινο νερό. Αυτό το ψάρι προτιμά την κορυφή και μεσαία επίπεδα του νερού. Είναι ένα τροπικό ψάρι  εκτρέφονται και διατηρούνται σε ενυδρεία .
Εμφάνιση και ανατομίας
 Τα ψάρια αυτά φθάνουν περίπου 12 εκατοστά Το σώμα είναι ένα ασημί - καφέ, καλύπτονται από ένα μαργαριτάρι σχέδιο, με διακριτή μαύρη "δαντέλα" που εκτείνεται το κεφάλι του, και σταδιακά λεπτένει προς το ουραίο πτερύγιο .Οι ρυθμοί ανάπτυξης αυτού του ψαριού έχει προκαλέσει πολλά δημοφιλή ονόματα, όπως ο Lace Gourami και το Μωσαϊκό Gourami.  Η «δαντέλα» αναφέρεται στη μακρά μαύρη γραμμή που διατρέχει το σώμα του ψαριού, ενώ οι «Μωσαϊκό» αναφέρεται περισσότερο προς το μαργαριτάρι, ή μωσαϊκό-όπως ρυθμού ανάπτυξης του σώματος.

Τα αρσενικά δείγματα αυτού του ψαριού, όμοια με πολλές gouramis , είναι συνήθως μεγαλύτερα και πιο πολύχρωμα από τους ομολόγους τους των θυλικών. Εκθέτουν φωτεινό χρώμα πορτοκαλί γύρω από την περιοχή του λαιμού, η οποία κατά την περίοδο αναπαραγωγής  γίνεται πολύ πιο φωτεινή και χρησιμοποιείται για να ελκύει τα θυλικά. Τα αρσενικά εμφανίζουν επίσης κάπως μιας χροιά πορτοκαλί τα πτερύγιά τους, με την εξαίρεση του ουραίου.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Φροντίδα κουταβιών - Puppies Care

Φροντίδα κουταβιών - Puppies Care

  

     Τα μικρά μας κουταβάκια πρέπει να τα προσέχουμε πολύ πολύ όπως τα νεογέννητα μωράκια. Έχουν ανάγκες κάθε στιγμή και κάποια πράγματα που πρέπει στάνταρ να γίνονται στις πρώτες εβδομάδες ανάπτυξής τους.  Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιες κινήσεις που είναι καλό να κάνουμε για τα κουταβάκια μας και ισχύουν στις περισσότερες τουλάχιστον ράτσες:
      - 2-3 εβδομάδων: κόψιμο νυχιών, για να μην ξύνει την κοιλίτσα της μαμάκας του.
      - 3-5 εβδομάδων: i) βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια, άρα αμέσως στον κτηνίατρο για την 1 δόση του φαρμάκου για τα σκουλήκια (την επαναλαμβάνουμε κάθε 2-3 εβδομάδες, μέχρι την 16η).
ii) αρχίζουμε σταδιακά την στερεά τροφή, όπως πίτουρο ή δημητριακά με γάλα.
      - 5-7 εβδομάδων: i) αφαίρεση ατροφικών δακτύλων στους  “καρπούς” και στους “αγκώνες” από τον κτηνίατρο
ii) κόψιμο ουράς εφόσον είναι ιδίωμα της ράτσας και θέλουμε να τον επιδείξουμε.
     - 6-8 εβδομάδων : i) ο πρώτος εμβολιασμός, με επανάληψη 2-4 εβδομάδες μετά. Προσοχή! Κρατάμε μακριά το σκυλάκι μας από τα άλλα σκυλιά και τα δημόσια μέρη μέχρι και 2 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού.
ii) αρχίζει η διαδικασία διακοπής του θηλασμού, που τελειώνει οριστικά την 10η  εβδομάδα.
    - 4 μηνών : εμφάνιση προβλημάτων λόγω της ανάπτυξης των κανονικών δοντιών του σκύλου, όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στα μωράκια.
    - 6 μηνών : άλλη μία δόση για τα σκουληκάκια, με άλλη μία φορά όταν γίνει 12 μηνών.

Κάποια μικρά μυστικά για να έχουμε ένα υγιές και όμορφο κουταβάκι.


Πηγή: «Το τέλειο βιβλίο του σκύλου», David Taylor, εκδόσεις Προμηθευτική, Αθήνα, 1993

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΣΚΥΛΟ Ή ΓΑΤΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ταξιδεύοντας με γάτα ή σκύλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.




Για μετακινήσεις σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της Ιρλανδίας της Σουηδίας και της Αγγλίας, το μόνο απαιτούμενο χαρτί που πρέπει να υπάρχει είναι το πιστοποιητικό του εμβολιασμού του κατοικίδιου κατά της λύσσας. Επιπλέον θα δίδεται ένα διαβατήριο στα ζώα για να τσεκάρεται από ποιες χώρες έχουν περάσει. Τα μικρά σε ηλικία ζώα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ακόμα δεν χρειάζονται τέτοιο πιστοποιητικό.
Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις χώρες-γείτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ελβετία και η Νορβηγία. Για τις χώρες Ιρλανδία, Σουηδία και Αγγλία εκτός από το πιστοποιητικό αυτό χρειάζεται και τιτλοδότηση των αντισωμάτων του ζώου.

          Ταξιδεύοντας με γάτα ή σκύλο σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης από χώρες εκτός Ένωσης.
            Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν πρόκειται να εισέλθει το ζώο στην Ευρώπη από κάποια χώρα εκτός Ένωσης. Όταν η χώρα από την οποία προέρχεται το κατοικίδιο έχει πρόσφατα προσβληθεί από την νόσο της λύσσας ή υπάρχουν έστω κάποια κρούσματα, τότε πρέπει το ζώο να μπει σε καραντίνα για τρεις μήνες πριν την είσοδο του. Όταν δεν υπάρχουν τέτοια κρούσματα, τότε τα κατοικίδια μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά, πάντα όμως με το πιστοποιητικό των εμβολίων τους. Αυτά όλα αλλάζουν όταν πρόκειται να ταξιδέψει κάποιος στην Αγγλία, την Σουηδία ή την Ιρλανδία όπου η καραντίνα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι μήνες.

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ


Κάποια στιγμή, κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να αντιμετωπίσει μια προβληματική συμπεριφορά. Η κατανόηση του γιατί το σκυλί σας κάνει αυτό που κάνει, και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε σωστά την κατάσταση, μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε άμεσα τα προβλήματα.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές βασικές συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν  σε όλες τις περιπτώσεις προβληματικής συμπεριφοράς.

Αν ελέγχετε τον σκύλο, έχετε και τον έλεγχο της κατάστασης. Βάζοντας το κολάρο και το ειδικό λουρί καθοδήγησης, μπορείτε να ελέγχετε τον σκύλο. Για πολλά σκυλιά, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, σημαίνει αυτόματα ώρα δουλειάς και όχι ώρα παιχνιδιού, και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει πολύ σε μια δύσκολη κατάσταση. Ένα σκυλί που φοράει λουρί δεν μπορεί να φύγει μακριά μας ή να κυνηγήσει άλλους ανθρώπους και ζώα, και ο ιδιοκτήτης έχει την  δυνατότητα να το βοηθήσει να καταλάβει τι πρέπει να κάνει καθοδηγώντας το. 

Να είστε θετικοί. Αντί να λέτε ‘ΟΧΙ’, προσπαθήστε να μάθετε στον σκύλο σας κάτι να κάνει κάτι καλό για σας, όπως το ‘ΚΑΤΣΕ’ ή το ‘ΜΕΙΝΕ’. Η θετική αυτή προσέγγιση σημαίνει ότι μπορείτε να επαινείτε γενναιόδωρα  το σκύλο σας για τις καλές  συμπεριφορές του, αντί απλά να του φωνάζετε. Για παράδειγμα μπορούμε να ζητήσουμε από ένα σκυλί που πηδάει πάνω μας να κάτσει, βοηθώντας το αν είναι απαραίτητο, και μετά να το επαινέσουμε επειδή έκατσε.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Tα δικαιώματα των ζώων

Tα δικαιώματα των ζώων

Aπό την διακήρυξη της Unesco - 1978

Όλα τα ζώα γεννιούνται με τα ίδια δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
O άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
O άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, αντίθετα οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
Kάθε ζώο δικαιούται φροντίδας και προσοχής από τον άνθρωπο.
Kανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
Aν η θανάτωση ενός ζώου είναι υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμία πρόκληση αγωνίας του ζώου.
H εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική. Συνήθως, όσοι εγκαταλείπουν ζώα το κάνουν με τη ψευδαίσθηση πως κάποιος θα το αναλάβει. H πραγματικότητα των δεκάδων αδέσποτων που γυρνούν στο δρόμο τους διαψεύδει. Eιδικά τα μικρά ζώα τα περιμένει σίγουρος και επώδυνος θάνατος.