Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Νεροχελώνες

Οι νεροχελώνες
   

Οι νεροχελώνες με τα κόκκινα αυτιά είναι ελκυστικές, έξυπνες, εντυπωσιακές και απαιτούν ειδική φροντίδα. Για να τις συντηρούμε σωστά χρειάζεται αφοσίωση και γνώση. Σε ένα σωστά σχεδιασμένο περιβάλλον, οι χελώνες θα ανταμείψουν τους ιδιοκτήτες τους με την εμφάνιση και τις αξιοσημείωτες συμπεριφορές τους. Στις νεαρές νεροχελώνες δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς το φύλο. Στις ενήλικες, οι αρσενικές σε σύγκριση με τις θηλυκές, είναι μικρότερες σε μέγεθος, έχουν μακρύτερες ουρές, μεγαλύτερα μπροστινά πόδια, και μακρύτερο λαιμό. Στη φύση οι νεροχελώνες είναι παμφάγες, αλλά οι νεαρές είναι κυρίως σαρκοφάγες. Ωριμάζοντας όμως γίνονται περισσότερο φυτοφάγες. Στο σπίτι, οι νεαρές νεροχελώνες πρέπει να τρέφονται κυρίως με την ειδική τροφή του εμπορίου. Τα μικρά και οι νεαρές πρέπει να ταίζονται σε καθημερινή βάση. 'Ομως δεν πρέπει να τους δίνουμε παραπάνω απ' ότι μπορούν να καταναλώσουν, για να ελαχιστοποιήσουμε την μόλυνση του νερού. Σαν συμπλήρωμα μπορούμε να δίνουμε ψάρια και σκουλήκια. Μπορούμε επίσης να δίνουμε μια φορά τη βδομάδα ψιλοκομμένα ανάμεικτα λαχανικά (όπως πικραλίδα, μαιντανό, φύλλα κόκκινου μαρουλιού, καρότο, κολοκύθι και διάφορα φρούτα), που μπορεί όμως να μην τα δεχτούν οι νεαρές μέχρι να ενηλικιωθούν. Οι ενήλικες πρέπει να τρέφονται 50 % με τροφή του εμπορίου και 50 % με λαχανικά. Επίσης πρέπει να ταίζονται κάθε δύο με τρείς μέρες.

Η δεξαμενή που θα φιλοξενήσει τη νεροχελώνα μας πρέπει να έχει νερό βάθους, τουλάχιστον 1.5 - 2 φορές το μήκος της χελώνας και να έχει κενό αέρα μερικών εκατοστών μέχρι το καπάκι της δεξαμενής. Απαραίτητο είναι να τοποθετήσουμε ένα φίλτρο νερού μέσα στη δεξαμενή για τη καλή ποιότητα του νερού. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν ειδικά βραχάκια μέσα στο νερό για να μπορούν να μπορούν οι νεροχελώνες να βγαίνουν έξω από το νερό.

Μέσα στη δεξαμενή οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει θερμοστάτης. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι 82-85 F, για τα μικρά, 75-85 για τις ενήλικες και η θερμοκρασία του αέρα κάτω από τη λάμπα 85-90 βαθμούς. Την ημέρα πρέπει να εκτείθενται στο φως (UVB), την άνοιξη και το καλοκαίρι 12-14 ώρες και το χειμώνα και το φθινόπωρο 10-12 ώρες.

Κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται:
να ζουν οι νεροχελώνες σε ένα μικρό, πλαστικό δοχείο, με υποτυπώδες πλαστικό νησάκι
θερμοκρασίες νερού κάτω από 75 βαθμούς F
να μην υπάρχει χώρος να βγαίνουν και να θερμαίνονται
να τρέφονται ως κύρια τροφή με γαρίδες και κρέας
τις γάτες, τους σκύλους
ο βρωμικό νερό
να είναι πολύ κοντά στο καπάκι της δεξαμενής (μπορούν να δραπετεύσουν)
Πρέπει κάθε φορά που πιάνουμε τις χελώνες, να πλένουμε μετά τα χέρια μας για να αποφύγουμε τον κίνδυνο σαλμονέλας

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες στις νεροχελώνες είναι:
πρησμένα μάτια εξαιτίας της υποβιταμίνωσης Α
μαλακό κέλυφος, φτωχή ανάπτυξη εξαιτίας της μεταβολικής νόσου των οστών
αποστήματα στα αυτιά
υπερέκταση του λαιμού, κακή αναπνοή ή αφύσικη επίπλευση εξαιτίας αναπνευστικής νόσου
"χνόυδι" στο κέλυφος εξαιτίας της κακής ποιότητας νερού
μολύνσεις στο κέλυφος
πρόπτωση του φαλλού
κοκκινίλα στο κάτω μέρος του κέλυφους εξαιτίας σηψαιμίας
κατάγματα στο κέλυφος, πληγές από καυγάδες ή γδαρσίματα από βράχους ή άλλα αντικείμενα
Η διάρκεια ζωής στις νεροχελώνες είναι 15-25 χρόνια, Φτάνουν στην σεξουαλική ωριμότητα, οι αρσενικές στα 2.5 χρόνια και οι θηλυκές στα 3.5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου