Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΣΚΥΛΟ Ή ΓΑΤΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ταξιδεύοντας με γάτα ή σκύλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.




Για μετακινήσεις σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της Ιρλανδίας της Σουηδίας και της Αγγλίας, το μόνο απαιτούμενο χαρτί που πρέπει να υπάρχει είναι το πιστοποιητικό του εμβολιασμού του κατοικίδιου κατά της λύσσας. Επιπλέον θα δίδεται ένα διαβατήριο στα ζώα για να τσεκάρεται από ποιες χώρες έχουν περάσει. Τα μικρά σε ηλικία ζώα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ακόμα δεν χρειάζονται τέτοιο πιστοποιητικό.
Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις χώρες-γείτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ελβετία και η Νορβηγία. Για τις χώρες Ιρλανδία, Σουηδία και Αγγλία εκτός από το πιστοποιητικό αυτό χρειάζεται και τιτλοδότηση των αντισωμάτων του ζώου.

          Ταξιδεύοντας με γάτα ή σκύλο σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης από χώρες εκτός Ένωσης.
            Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν πρόκειται να εισέλθει το ζώο στην Ευρώπη από κάποια χώρα εκτός Ένωσης. Όταν η χώρα από την οποία προέρχεται το κατοικίδιο έχει πρόσφατα προσβληθεί από την νόσο της λύσσας ή υπάρχουν έστω κάποια κρούσματα, τότε πρέπει το ζώο να μπει σε καραντίνα για τρεις μήνες πριν την είσοδο του. Όταν δεν υπάρχουν τέτοια κρούσματα, τότε τα κατοικίδια μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά, πάντα όμως με το πιστοποιητικό των εμβολίων τους. Αυτά όλα αλλάζουν όταν πρόκειται να ταξιδέψει κάποιος στην Αγγλία, την Σουηδία ή την Ιρλανδία όπου η καραντίνα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι μήνες.

Ακριβή στοιχεία για το αν θα διαφοροποιηθούν οι κανόνες των τριών αυτών χωρών δεν γνωρίζουμε ακόμα. Όμως θα υπάρχει σίγουρα μια μεταβατική περίοδος πέντε ετών όπου οι ειδικοί θα αποφασίσουν κατόπιν επιστημονικών ερευνών τι πρέπει ακριβώς να ισχύει.
Την τελευταία δεκαετία τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλά αν λάβουμε κιόλας υπόψη μας ότι τα κρούσματα από 499 που ήταν το 1991, έγινα 5 το 1998 και 3 το 2000. Ο αγώνας κατά της λύσσας πρέπει να συνεχιστεί και η νόσος αυτή να καταστραφεί.
Η νομοθεσία αυτή θα ισχύει και τυπικά κατόπιν έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου