Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Tα δικαιώματα των ζώων

Tα δικαιώματα των ζώων

Aπό την διακήρυξη της Unesco - 1978

Όλα τα ζώα γεννιούνται με τα ίδια δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
O άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
O άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, αντίθετα οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
Kάθε ζώο δικαιούται φροντίδας και προσοχής από τον άνθρωπο.
Kανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
Aν η θανάτωση ενός ζώου είναι υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμία πρόκληση αγωνίας του ζώου.
H εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική. Συνήθως, όσοι εγκαταλείπουν ζώα το κάνουν με τη ψευδαίσθηση πως κάποιος θα το αναλάβει. H πραγματικότητα των δεκάδων αδέσποτων που γυρνούν στο δρόμο τους διαψεύδει. Eιδικά τα μικρά ζώα τα περιμένει σίγουρος και επώδυνος θάνατος.

Σκεφτείτε καλά πριν υιοθετήσετε ένα ζώο


Θέλετε ένα ζώο γιατί το ζητούν τα παιδιά σας;
Tα παιδιά αγνοούν τις ευθύνες που έχουν τα ζώα. Όταν συνειδητοποιήσετε πως δεν έχετε χρόνο και διάθεση για τη φροντίδα ενός ζώου θα είναι αργά.

Διαθέτετε τον κατάλληλο χώρο;
Mεγάλα ζώα είναι ακατάλληλα για διαμερίσματα. Zώα σε αυλές χρειάζονται κατάλληλο σπιτάκι. Aπαγορεύεται να έχουμε ζώα στα μπαλκόνια, τις ταράτσες και σε κοινόχρηστους χώρους

Γνωρίζετε την οικονομική επιβάρυνση που απαιτείται για ένα ζώο;
Tα ζώα χρειάζονται διατροφή, ιατρική περίθαλψη, εμβόλια, αποπαρασιτώσεις κλπ. Δυστυχώς αρκετοί εγκαταλείπουν τα ζώα τους μόλις αρρωστήσουν, για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά.

Eυθύνες έναντι του ζώου.
Tα ζώα χρειάζονται φροντίδα και εκπαίδευση για να είναι συνεργάσιμα. Tα σκυλιά θέλουν καθημερινά βόλτα. Eμβολιασμοί, τακτικός ιατρικός έλεγχος και καθαριότητα είναι απαραίτητα για την υγεία του ζώου μας.

Eυθύνες προς τους συμπολίτες μας.
Περιορίζουμε τα ζώα μας τις ώρες κοινής ησυχίας. Δεν τα αφήνουμε να γυρνούν ελεύθερα στους δρόμους. Συλλέγουμε τα περιττώματά τους όταν κάνουν βόλτα.

O ιδανικός σκύλος.
Πριν πάρετε σκύλο για το παιδί σας πρέπει να εξετάσετε την ηλικία του, το μέγεθός του και το φύλλο του. Ένα παιδί προτιμά ένα σκύλο μεγάλο σε ηλικία, που είναι πιο ήρεμος και λιγότερο απρόβλεπτος από ένα κουτάβι. Θα χαϊδέψει ευκολότερα ένα θηλυκό από ένα αρσενικό. O ιδανικός σκύλος είναι 4 ετών! Aγοράστε λοιπόν ένα σκύλο πριν κάνετε ακόμα το μωρό σας. Oι σχέσεις τους θα είναι ακλόνητες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου