Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Κουνέλι της Ανγκόρα


Κουνέλι της Ανγκόρα


Τα κουνέλια αυτά εκτρέφονται μάλιστα για το τρομερά απαλό τρίχωμά τους, το οποίο πρέπει να κουρεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως και καθημερινά, για να μην καταπίνεται από το ζώο και βλάπτει έτσι την υγεία του. Τα ζωάκια αυτά είναι ευγενικά από την φύση τους, αλλά δεν συστήνονται ως κατοικίδια σε αυτούς που δε μπορούν να τα περιποιούνται τακτικά, γιατί η γούνα τους είναι πολύ πυκνή και θέλει συνεχώς χτένισμα. Το βάρος τους κυμαίνεται από 2 έως 3.5 κιλά.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΚΟΥΝΕΛΙA ΝΑΝΟI

ΚΟΥΝΕΛΙA ΝΑΝΟI



Τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλή ζωάκια είναι τα κουνελάκια νάνοι ή νανάκια. Είναι ράτσα βέβαια που δεν μεγαλώνει πολύ όπως τα κουνέλια που εκτρέφονται προς βρώση.  Εκτός από όμορφα είναι πολύ φιλικά με τον άνθρωπο και ειδικά με τα παιδιά, τα οποία διασκεδάζουν αφάνταστα μαζί τους. Προσοχή όμως, όπως όλα τα ζωάκια δεν είναι παιχνίδι. Χρειάζονται αγάπη και τρυφερότητα, αλλά χρειάζονται επίσης κάποιες ώρες ησυχίας και ένα χώρο που να μπορούν να κινούνται άνετα. Όταν δούμε το κουνελάκι μας να τεντώνει και τα τέσσερα πόδια του, αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή δεν θέλει να το ενοχλήσουμε. Μπορούμε να το χαϊδέψουμε κάποια άλλη στιγμή που θα έχει διάθεση για παιχνίδι.



Πώς πρέπει να κρατάμε το κουνέλι νάνο;

Είναι λάθος να σηκώνουμε το κουνελάκι από τ’ αυτιά. Αυτό γίνεται για την ευκολία μας και όχι γιατί δεν πονάνε. Πιάνουμε το κουνελάκι σταθερά από το δέρμα πίσω από την ωμοπλάτη και με το άλλο χέρι το στηρίζουμε. Αν θέλουμε να το μεταφέρουμε τοποθετούμε το ένα χέρι στον αυχένα, για να μπορέσουμε να το πιάσουμε αν θελήσει να πηδήξει.

Το σπιτάκι του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Τα κουνελάκια αγαπούν την κίνηση, επομένως χρειάζονται αρκετό χώρο για να κινούνται άνετα. Επίσης το κλουβί τους θα πρέπει να έχει αρκετό ύψος ώστε να μπορούν να πηδούν. Οι πρόγονοι του αγαπημένου μας φίλου κατοικούσαν σε σπηλιές. Γι’ αυτό καλό είναι στο κλουβί του να υπάρχει ένα σπιτάκι ύπνου μέσα στο οποίο να μπορεί να κρύβεται ανά πάσα στιγμή. Επίσης από τους προγόνους του κληρονόμησε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται με τα μακριά του αυτιά, ακόμη και τους μικρότερους θορύβους. Το καλύτερο λοιπόν, το κλουβί του να βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά, μακριά από δυνατούς θορύβους.

Το καλοκαίρι αν έχουμε κήπο ή μπαλκόνι, μπορούμε να τοποθετήσουμε το κλουβί του, σ’ ένα ενάερο, αλλά προστατευμένο από τον ήλιο μέρος του μπαλκονιού ή του κήπου μας. Ο καθαρός αέρας τους κάνει καλό.


Περιποίηση και καθαριότητα:

Τα κουνελάκια από τη φύση τους είναι καθαρά ζωάκια. Δεν τους αρέσει καθόλου το μπάνιο, αλλά πλένονται μόνα τους, όπως οι γάτες. Μόνο την άνοιξη που αλλάζουν τρίχωμα μπορούμε να τα χτενίζουμε που και που με μία όχι πολύ σκληρή βούρτσα.

Επειδή τα κουνελάκια μέσα στο κλουβί δεν έχουν την δυνατότητα να τροχίζουν τα νύχια τους, κατά καιρούς θα πρέπει να τα κόβουμε με μεγάλη προσοχή. Στα Pet Shops μέλη του Συλλόγου μας γνωρίζουν πώς αυτό γίνεται σωστά.

Το κλουβί και τα αξεσουάρ του πρέπει να καθαρίζονται  πολύ καλά και τακτικά. Στο πάτωμα του κλουβιού τοποθετούμε άχυρο ή ροκανίδι που είναι φυσικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να ανανεώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η ποτίστρα και τα δοχεία για την τροφή καθαρίζονται με ζεστό καθαρό νερό και αν χρειάζεται με μια βούρτσα για μπουκάλια. Καλό είναι μια φορά το μήνα να γίνεται γενική καθαριότητα του κλουβιού και των αξεσουάρ του.


Διατροφή:

Πατρίδα των κουνελιών είναι όλη η γη – παντού, όπου υπάρχει πράσινο. Εκεί έχτιζαν τις φωλιές τους και έψαχναν την τροφή τους. Εφόσον όμως τα έχουμε στην «αιχμαλωσία» είμαστε υποχρεωμένοι να τους παρέχουμε την καλύτερη ποικιλία τροφής. Στα Pet Shops, θα βρείτε κλουβιά και σπιτάκια σε διάφορα μεγέθη και σχέδια. Τα μέλη μας επίσης μπορούν να σας ενημερώσουν υπεύθυνα για την κατάλληλη διατροφή του αγαπημένου σας φίλου. Υπάρχουν στο εμπόριο ισορροπημένα μίγματα τροφών, που περιέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία και όλες τις βιταμίνες που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη τους.

Επειδή τα κουνελάκια μας στο σπίτι δεν ακονίζουν τα δόντια τους, όπως έκαναν στην φύση, μπορούμε να τα δώσουμε σκληρές τροφές που υπάρχουν στο εμπόριο, όπως για παράδειγμα τα Kracker. Φροντίζουν για την ‘’περιποίηση των δοντιών’’, προσφέρουν απασχόληση και ταυτόχρονα λιχουδιές.

Με σωστή διατροφή λοιπόν και καθαριότητα το αγαπημένο σας ζωάκι θα έχει μια καλή και χαρούμενη διαμονή στο σπίτι σας. Με την αγάπη και τη φροντίδα σας το κουνελάκι παραμένει σ’ όλη τη ζωή ευτυχισμένο και υγιές.

Zebra Danio


Zebra Danio
    


Από τα  πιο σκληραγωγημένα και κινητικά  είδη  ψαριών ενυδρείων, το ζέβρες  Danio αναγνωρίζονται εύκολα από τις διακριτικά οριζόντιες  λωρίδες του. Οι μπλε-πορφύρες  οριζόντιες λωρίδες τρέχουν από το βράγχιο στην ουρά, θέτοντας μακριά το λεπτό συμπιεσμένο ασημένιο-χρυσό σώμα αυτού του ελκυστικού ψαριού.

Το μικρό μέγεθός  του ζέβρα  Danio, λιγότερο  από των πέντε   εκατοστά  , και της ειρηνικής φύσης, τους καθιστά καλά ταιριαγμένους σε ένα κοινωνικό ενυδρείο. Τα θηλυκά είναι συνήθως μεγαλύτερα και πιό σωματώδη από τα αρσενικά.

Το Zebras είναι ψάρια  επιφάνειας . Τεχνικά θεωρούνται ψάρια κρύου νερού , όμως προτιμούν τα νερά σε θερμοκρασίες  17-24 C. Εντούτοις, θα προσαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα των ορίων  νερού.

Το  Ζέβρα  Danios είναι παμφάγο, δεχόμενος σχεδόν οποιαδήποτε τροφή.
Αν και τρέφονται σχεδόν με τα πάντα , απολαμβάνουν ιδιαίτερα μικρό ζωντανό ή κατεψυγμένη τροφή.

Τα Ζέβρα  Danios είναι ιδανικό για τους αρχαρίους. Μια μοναδική ποιότητα Ζέβρα  Danio είναι ότι δεδομένου ότι είναι αρκετά πιστοί στον επιλεγμένο σύντροφό τους. Τα ζευγαρωμένα ζευγάρια παραμένουν μαζί για τη ζωή, και σπάνια το γόνο με άλλους, ακόμα κι αν ένας σύντροφος πεθαίνει.
Στο ενυδρείο  αναπαραγωγής  πρέπει το νερό να είναι  ρηχό, περίπου Δεκαέξι  εκατοστά  βάθος . Τα αυγά θα πέσουν στο  αμμοχάλικο και θα προστατευθούν από τα ενήλικα ψάρια.
Η ωοτοκία απαιτεί τις θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμό   C.
300 έως 500 αυγά θα διασκορπιστούν πέρα από το κατώτατο σημείο. Απομακρύνετε  τα ζευγάρια  μετά από την γέννα , δεδομένου ότι αν μείνουν μέσα θα φανε τα μωρά.
Τα αυγά  θα εκκολάψουν σε δύο ημέρες. Τα αυγά είναι πολύ μικροσκοπικά, και μπορούν εύκολα να χαθούν όταν υπάρχει  μεγάλη ροη νερού από τα φίλτρα . Ταΐστε τα νέα μωρά με εκκολαπτόμενη Αρτέμια.

Κατοικίδια κουνέλια


Κατοικίδια κουνέλια



Σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι, αλλά οι γάτες σας φαίνονται πολύ αυτάρκεις, ίσως και πολύ απόμακρες, και οι σκύλοι πολύ εξαρτημένοι και πολύ μεγάλη ευθύνη; Αν και για τους περισσότερους η έννοια κατοικίδιο εξαντλείται στο συγκεκριμένο δίλημμα, στην πραγματικότητα έχετε πολλές ακόμη επιλογές, τις οποίες ίσως να μην έχετε σκεφτεί. Μία από αυτές είναι τα κουνέλια, τα οποία –παρά την ευρύτατα διαδεδομένη παρανόηση– ζουν άνετα κι ευτυχισμένα στο διαμέρισμα, αρκεί να τα προσέχετε και να ασχολείστε μαζί τους.

Όπως σε κάθε άλλη περίπτωση κατοικιδίου, πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση να υιοθετήσετε το ολόλευκο κουνελάκι που σας κοιτάζει φοβισμένο, και ταυτόχρονα με λίγη περιέργεια, μέσα από το κλουβί του pet shop, καλό θα ήταν να σκεφτείτε αν το συμπαθές τετράποδο είναι ο κατάλληλος συγκάτοικος για εσάς –και το αντίστροφο.

Πρώτος και απαράβατος όρος είναι να γνωρίζετε ότι τα κουνέλια συνήθως ζουν για πολύ καιρό –από οκτώ έως δώδεκα χρόνια, κατά μέσο όρο– και να είστε βέβαιοι ότι θα μπορείτε να του παρέχετε στέγη και φροντίδα για αρκετά χρόνια. Πολύ περισσότερο από έναν σκύλο, το κουνέλι σας θα δυσκολευτείτε να το χαρίσετε/ πουλήσετε/ «αφήσετε ελεύθερο» αν αποφασίσετε πως θέλετε να πάτε διακοπές και δε χωρά στις αποσκευές σας.

Τα κουνέλια είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και παιχνιδιάρικα ζώα. Αυτό από τη μία σημαίνει ότι θα σας διασκεδάζουν τις ώρες που περνάτε μαζί τους, από την άλλη όμως σημαίνει και ότι θα πρέπει να διαθέτετε αρκετό χρόνο για να παίζετε. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις γάτες, που περνούν πολύ χρόνο μόνες τους χωρίς κανένα… παράπονο, τα κουνέλια έχουν ανάγκη την συντροφιά, τη φροντίδα και παιχνίδι έξω από το κλουβί τους τουλάχιστον για μια-δυο ώρες κάθε μέρα. Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε δύο κουνελάκια, για να έχουν παρέα το ένα το άλλο.

Στα έξοδά τους πρέπει να συνυπολογιστεί η ειδική διατροφή, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από φρέσκα λαχανικά –καρότα, μαρούλια και μαϊντανός είναι το αντίστοιχο της σοκολάτας γι’ αυτά– και ειδική «κουνελοτροφή», καθώς και τα λαστιχένια παιχνίδια, τα οποία είναι απαραίτητα για να μασούν και να ακονίζουν τα δόντια τους. Αν δεν μένετε σε σπίτι με κήπο, χρειάζεστε επίσης ένα σχετικά μεγάλο κλουβί, για τις ώρες που δε θα αφήνετε το κουνέλι σας να τρέχει ελεύθερο στο διαμέρισμα μασώντας τα πάντα.

Επίσης, το νέο σας ζωάκι δεν είναι αυτό που θα λέγαμε "low maintenance": απαιτεί, δηλαδή, αρκετή φροντίδα και ενασχόληση από μέρους σας. Παρ’ όλο που μπορούν να εκπαιδευτούν να λερώνουν στο κουτάκι με την άμμο, όπως οι γάτες, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό θα χρειαστεί να αφιερώνετε κάποιες ώρες για να καθαρίζετε το κλουβί τους. Λάβετε, επίσης, υπ’ όψιν ότι αυτό θα συμβαίνει πιθανότατα σε καθημερινή βάση, καθότι τα ούρα τους έχουν μια ιδιαίτερα έντονη οσμή, που δύσκολα περνά απαρατήρητη.

Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικα και χαριτωμένα, τα κουνέλια ίσως να μην είναι ιδανική επιλογή κατοικιδίου αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι: αν και αγαπούν να είναι κοντά και να αλληλεπιδρούν με την «οικογένειά» τους, τα κουνέλια συνήθως δεν αρέσκονται στα χάδια και τις αγκαλιές –πόσο μάλλον τις αδέξιες εκδηλώσεις αγάπης των παιδιών.

Λάβετε, τέλος, υπ’ όψιν ότι ενδέχεται να δυσκολευτείτε να βρείτε κτηνίατρο ειδικευμένο στο ζωάκι σας, αν χρειαστεί κάποια επέμβαση δυσκολότερη από τους απλούς εμβολιασμούς. Επίσης, δύσκολα –και ακριβά– θα καταφέρετε να το στειρώσετε, οπότε αν δεν θέλετε ένα διαμέρισμα γεμάτο μικρά κουνελάκια που χοροπηδούν παντού ίσως είναι καλύτερα να μην υιοθετήσετε ζευγάρι κουνελιών.

Κουνελάκια μπορείτε να αγοράσετε από pet shop,σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 30 ευρώ.

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Γνωρίζεις ότι...



Η κόρη είναι ένα άνοιγμα του ματιού, που ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που περνάει μέσω του φακού στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Συνεπώς, όταν το φως είναι δυνατό, η κόρη κλείνει σχεδόν εντελώς, για να μην υποστεί βλάβη το μάτι, ενώ στο σκοτάδι ανοίγει όσο γίνεται περισσότερο, ώστε το λιγοστό φως που υπάρχει να καταγραφεί από τα φωτοευαίσθητα κύτταρα.

Στη γάτα, που είναι κυνηγός της νύχτας, οι κόρες των ματιών είναι στενόμακρες και κάθετες – ένα χαρακτηριστικό που η γάτα μοιράζεται με άλλα νυκτόβια ζώα. Οι μακρόστενες κόρες λειτουργούν σαν κουρτίνες, που, με τη βοήθεια των μυών της ίριδας, ανοίγουν ή κλείνουν, ανάλογα με την ένταση του φωτός. Την ημέρα είναι σχεδόν κλειστές, ώστε να μην περνάει πολύ φως, ενώ στο σκοτάδι ανοίγουν τόσο πολύ, που γίνονται σχεδόν ολοστρόγγυλες. Δε γνωρίζουμε με σιγουριά γιατί τα νυκτόβια ζώα έχουν στενόμακρες κόρες. Ορισμένοι βιολόγοι πιστεύουν ότι αυτές βοηθούν τα μάτια να καμουφλάρονται καλύτερα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι έτσι τα μάτια εστιάζουν πιο αποτελεσματικά.

Πρόσφατα, δύο βιολόγοι του Πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία παρουσίασαν μια ευφυή θεωρία σχετικά με το γιατί η μακρόστενη κόρη είναι πιο κατάλληλη για τα νυκτόβια ζώα. Οι ερευνητές μελέτησαν τα μάτια διάφορων ζώων και διαπίστωσαν ότι όλα τα ζώα με μακρόστενες κόρες διαθέτουν επίσης στο μάτι τους ειδικό πολυεστιακό φακό. Ο φακός αυτός είναι χωρισμένος σε πολλές ζώνες, καθεμιά από τις οποίες μπορεί να συλλαμβάνει φως συγκεκριμένου μήκους κύματος. Ο πολυεστιακός φακός προσφέρει στα νυκτόβια ζώα πολύ καλύτερη χρωματική όραση στο σκοτάδι απ’ ό,τι διαθέτουν τα ζώα με τους συνήθεις φακούς.

Οι ζώνες του πολυεστιακού φακού είναι διαταγμένες σαν ομόκεντροι δακτύλιοι γύρω από το κέντρο του φακού, καθιστώντας έτσι τη στενόμακρη κόρη πολύ λειτουργική. Στο φως της ημέρας, η λεπτή στενόμακρη κόρη επιτρέπει στο φως να περάσει σε όλες τις ζώνες του πολυεστιακού φακού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ικανότητα του ζώου να διακρίνει χρώματα – κάτι που δε θα ήταν εφικτό με στρογγυλή κόρη.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

POLISH SHORT FACE

POLISH SHORT FACE





Αυτό το πολωνέζικο περιστέρι είναι μία αρχαία φυλή που προέρχεται από την Μέση Ανατολή.
Θεωρείται κοντά στο Carrier αν και πολύ μικρότερο και με διαφορετικό ράμφος.
Είναι μία καθαρή φυλή.(Δεν περιέχει άλλα ''αίματα).
Η πλήρης ανάπτυξη επιτυγχάνεται σε τρία με τέσσερα χρόνια.
Σήμερα εκτρέφεται για εκθέσεις.
Είναι ένα πολύ ''ζωντανό'' και ζωηρό περιστέρι.
Τα παραδοσιακά του χρώματα είναι το μαύρο και το καφέ,αλλά υπάρχει και το κιτρινο και το λευκό με στίγματα

Croppers (Κροπερς)


Croppers (Κροπερς)



Αποτελούν τμήμα μίας από τις πιο αρχαίες ράτσες διακοσμητικών περιστεριών.(Pouters)
Αναφέρεται ήδη από τον 17ο αιώνα.Προιόν επιλογής μίας φυσιολογικής ανωμαλίας,το περιστέρι αυτό φουσκώνει τη γκούσα του μ'ένα τρόπο σχεδόν υπερβολικό.Παρ'όλο που αυτή η ιδιομορφία εξαρτάται από ανατομικούς παράγοντες κι ιδιαίτερα από μια ανώτερη διάμετρο του οισοφάγου,πρέπει συχνά να εκπαιδεύουμε τα περιστέρια αυτά φυσώντας μέσα στη γκούσα τους ώστε να πάρει τις διαστάσεις που καθορίζονται από τα πρότυπα σωστής εκτροφής.Τα αρσενικά φουσκώνουν τη γκούσα τους πολύ πιο εύκολα από τα θυληκά.Τα σημερινά περιστέρια αυτής της ράτσας είναι,γενικά,πουλιά πολύ λεπτής κορμοστασιάς.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Γνωρίζεις ότι...

Η αποστολή του νευρικού συστήματος των ζώων είναι να συλλέγει πληροφορίες από το περιβάλλον και από το εσωτερικό του σώματος, να τις επεξεργάζεται και να καθοδηγεί τον οργανισμό ώστε να αντιδρά με το βέλτιστο τρόπο, αναλόγως της περίστασης. Τα περισσότερα ζώα έχουν το μεγαλύτερο μέρος των νευρικών τους κυττάρων οργανωμένο στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Μόνο τα απλά ζώα, όπως οι μέδουσες και οι αστερίες, δε διαθέτουν εγκέφαλο, αλλά ένα δίκτυο νευρικών κυττάρων που απλώνεται σε όλο το σώμα.

Στα ζώα με κεντρικό νευρικό σύστημα συναντάμε συχνά μικρές συγκεντρώσεις νευρικών κυττάρων εκτός του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πρόκειται για τα λεγόμενα γάγγλια. Θα έλεγε κανείς ότι είναι «μίνι» εγκέφαλοι, επιφορτισμένοι με λειτουργίες ελέγχου συγκεκριμένων μερών του σώματος. Τα αρθρόποδα, για παράδειγμα, έχουν σε κάθε τμήμα του σώματός τους από ένα γάγγλιο, το οποίο αναλαμβάνει λειτουργίες ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο του ζώου, που βρίσκεται στο κεφάλι του.

Εμείς οι άνθρωποι διαθέτουμε αντίστοιχα γάγγλια κατά μήκος της σπονδυλικής μας στήλης. Αυτά λειτουργούν αυτόνομα όσον αφορά ορισμένα καθήκοντα. Το να αποκαλούμε ωστόσο τα γάγγλια μικρούς εγκεφάλους δεν είναι απολύτως σωστό, αφού δεν παύουν να κατευθύνονται από τον «πραγματικό» εγκέφαλο, που συντονίζει τα πάντα στον οργανισμό, ώστε αυτός να λειτουργεί σαν ένα ενιαίο σύνολο. Μπορούμε επομένως γενικά να θεωρήσουμε ότι τα ζώα διαθέτουν μόνο έναν εγκέφαλο για να μην προκύπτουν εσωτερικές συγκρούσεις.

Montauban (Μοντομπαν)

Montauban (Μοντομπαν)


Είναι από τα πιο όμορφα Γαλλικά περιστέρια.
Αυτό το παχύ πουλί(μεταξύ 800γρ και 1 κιλού)που εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλές,προέρχεται από τη Νοτιόδυτική Γαλλία κι ιδιαίτερα από την περιοχή του Μοντομπάν.Δεν χωράει αμφιβολία ότι η δημοτικότητα του οφείλεται πάρα πολύ στον οικείο χαρακτήρα του,αλλά ακόμη και στην αφθονία του φτερώματος του που υπάρχει σε πλήθος ποικιλίες,μονόχρωμες ή όχι.Είναι περιστέρι κατανάλωσης.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τα βαρύτερα πτηνά!

Ξέρατε  ότι...



Ελάχιστα είναι τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου που έχουν το χάρισμα να πετούν. Από τις πολλές ομάδες ζώων που υπάρχουν, μόνο τρεις διαθέτουν αυτή την απαιτητική και ενεργοβόρο δεξιότητα: τα έντομα, οι νυχτερίδες και τα πτηνά. Σε αυτά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τους πτερόσαυρους, που όμως έχουν εξαφανιστεί προ πολλού. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ομάδων είναι ότι, ως επί το πλείστον, πρόκειται για σχετικά μικρόσωμα ζώα. Το βάρος των εντόμων μετριέται σε γραμμάρια, οι μεγαλύτερες νυχτερίδες ζυγίζουν μετά βίας ένα δύο κιλά, όπως και τα περισσότερα πουλιά.

Ωστόσο, στον κόσμο των πτηνών υπάρχουν και μερικά είδη που ανήκουν στην κατηγορία υπερβαρέων βαρών. Το βαρύτερο πτηνό που υπάρχει σήμερα, απ’ όσα μπορούν να πετάξουν, είναι ο αφρικανικός αγριόγαλος Kori, που μπορεί να φτάσει και τα 22 κιλά. Παλαιότερα όμως, υπήρχαν πτηνά αρκετά μεγαλύτερα και βαρύτερα από αυτόν. Ένα τέτοιο πτηνό ήταν ο –αφανισμένος πλέον– Τερατόρνις, ο οποίος πιθανότατα ζύγιζε μέχρι και 80 κιλά.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Τα ζώα χρησιμοποιούν φυσικά φάρμακα!

Ξέρατε ότι..


Οι βιολόγοι γνωρίζουν αρκετές περιπτώσεις ζώων που χρησιμοποιούν φυσικά φάρμακα είτε από το στόμα είτε εξωτερικά. Το τελευταίο ισχύει, για παράδειγμα, για τους καπουτσίνους πιθήκους και τους λεμούριους, που αλείφουν τη γούνα τους με εντομοκτόνες ουσίες. Οι καπουτσίνοι πίθηκοι χρησιμοποιούν διάφορα φύλλα που περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες, ενώ οι λεμούριοι κυλιούνται πάνω σε σαρανταποδαρούσες, οι οποίες εκκρίνουν δηλητήριο όταν τις πειράξει κανείς.

Όλοι όσοι έχουν σκύλους και γάτες έχουν δει τα ζώα τους να μασουλάνε χόρτα και άλλα πράσινα φυτά. Χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα φυτά αυτά περιέχουν διάφορες ουσίες που είτε κάνουν καλό στη βαρυστομαχιά είτε καταπολεμούν τα σκουλήκια των εντέρων και άλλα παράσιτα. Ένα από τα πιο ασυνήθιστα παραδείγματα αυτοθεραπείας παρατηρείται σε έγκυους θηλυκούς ελέφαντες. Τρώνε φύλλα από ορισμένα φυτά, τα οποία περιέχουν ουσίες που προκαλούν ωδίνες τοκετού.

Δε γνωρίζουμε ακριβώς πώς τα ζώα βρίσκουν τα κατάλληλα φυτά, αλλά προφανώς πρόκειται για συνδυασμό ενστίκτου και μάθησης. Όποια κι αν είναι όμως η εξήγηση, οι φαρμακοβιομηχανίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτές τις ουσίες, ενώ πάνω σε αυτό τον τομέα διεξάγονται έρευνες σε πολλά μέρη του κόσμου.

Τι σημαίνει η δυσοσμία στόματος?

Τι σημαίνει η δυσοσμία στόματος?


 Τι σημαίνει η δυσοσμία στόματοςΗ δυσοσμία του στόματος ή και της αναπνοής είναι συχνό πρόβλημα του σκύλου. Αποτελεί σήμα κινδύνου για την υγεία του μικρού μας συντρόφου, παρατηρείται σε ζώα μέσης και μεγάλης ηλικίας και είναι συχνότερη στα μικρόσωμα ζώα.
Συνήθως τα αίτια που την προκαλούν εδράζονται στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα (τοπικά αίτια) αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα διαταραχών, όπως γαστρεντερικές, λοιμώξεις αναπνευστικού και ουραιμία λόγω χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Από τα τοπικά αίτια συνηθέστερα είναι η παρουσία πέτρας στα δόντια, η χρόνια ουλίτιδα και η περιοδοντοπάθεια, η τερηδόνα και η διαπύηση των δοντιών. Σπανιότερα, τα νεοπλάσματα της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.

Θα πρέπει το ζώο να μεταφερθεί σε κτηνίατρο ώστε να διευρευνηθεί η αιτία της δυσοσμίας.

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Δέκα εντολές για τα σκυλιά

Δέκα εντολές για τα σκυλιά


1) Η ζωή μου θα διαρκέσει 10 -15 χρόνια. Κάθε αποχωρισμός και εγκατάλειψη με πληγώνει. Παρακαλώ σκέψου το πριν με αποκτήσεις.

2) Δώσε μου χρόνο να καταλάβω τι θέλεις από μένα. Βρες μου ένα δάσκαλο να μου μάθει τη γλώσσα σου.

3) Έχε μου εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό για να γίνω ευτυχισμένος.

4) Μην θυμώνεις μαζί μου και μην με κλείνεις έξω για τιμωρία. Εσύ έχεις τη δουλειά σου, την διασκέδασή σου και τους φίλους σου. Εγώ έχω μόνο ΕΣΕΝΑ.

5) Μίλα μου μερικές φορές. Ακόμη και αν δεν καταλαβαίνω τις λέξεις σου, καταλαβαίνω τη φωνή σου.

6) Θυμήσου ότι ποτέ δεν ξεχνώ πώς μου συμπεριφέρεσαι.

7) Παρακαλώ μη με κτυπάς. Εγώ δεν μπορώ να σε χτυπήσω, αλλά μπορώ να δαγκώσω και να μαδήσω και σου ορκίζομαι δεν θέλω να το κάνω αυτό.

8) Πριν μου βάλεις τις φωνές γιατί δεν συνεργάζομαι ή τεμπελιάζω ή είμαι 'ξεροκέφαλο' αναρωτήσου μήπως κάτι με ενοχλεί. Ίσως να μην τρώω το σωστό φαγητό, να κάνει πολύ ζέστη ή κρύο ή η καρδιά μου να είναι αδύναμη και γερασμένη.

9) Φρόντισέ με όταν γεράσω. Και εσύ θα γεράσεις κάποια μέρα και θα χρειαστείς αγάπη και φροντίδα.

10) Να είσαι μαζί μου στο τελευταίο μου δύσκολο ταξίδι. ΠΟΤΕ μην πεις 'δεν μπορώ να παρακολουθήσω ή ας γίνει όταν λείπω'. Μείνε δίπλα μου μέχρι τη στερνή μου πνοή. Τα πάντα είναι ευκολότερα για μένα όταν ΕΣΥ είσαι δίπλα μου και μου κρατάς το πόδι ή μου χαϊδεύεις το κεφάλι.

Να θυμάσαι, ΣΕ ΑΓΑΠΩ.

Υπογραφή

Το σκυλί σου.

ΠΗΓΗ: ΙΑΤΡΟΝΕΤ

OSCAR ΚΟΚΚΙΝΟ

OSCAR ΚΟΚΚΙΝΟ




Μεγαλώνει πολύ και καταπίνει όσα ψάρια χωράνε στο στόμα του. Ταιριάζει μόνο με ψάρια του ιδίου ή μεγαλύτερου μεγέθους που να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Έξυπνο ψάρι

PH 6,5 μέχρι 7,5

Θερμοκρασία 25 – 28 βαθμούς Κελσίου

Ωοτόκο, κολυμπά παντού μόνο του ή σε ζευγάρια
Μόνο βράχια και κορμούς στο ενυδρείο

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Καλό Πάσχα-Καλή Ανάσταση


Happy Easter
Easter myspace comments, greetings and glitters

Orkut Scraps and Graphics - GoodLightscraps.com


Το Pet Land σας εύχεται
Καλό Πάσχα-Καλή Ανάσταση
Υγεία, χαρά και ευτυχία!

Carriers (Καριέ)

Carriers (Καριέ)


Έχουν διατηρήσει το εξογκωμένο ράμφος των Bagadais, αλλά διαθέτουν μια πολύ πιο ανεπτυγμένη πτυχή σαν μικρό κουνουπίδι πάνω από το ράμφος και γύρω από τα μάτια.Είναι περιστέρι πολύ παχουλό που ζυγίζει πάνω από 600 γρ.και φτάνει σε μήκος τα 45 εκατ.μ'ένα στήθος αρκετά ανεπτυγμένο.

RAMIREZI

RAMIREZI
   



Φιλήσυχο ψάρι, ταιριάζει ακόμη και με μικρά ψάρια

PH 6,5 μέχρι 7,0

Θερμοκρασία 25 – 27 βαθμούς Κελσίου

Ωοτόκο, κολυμπά σε όλο το ενυδρείο σε κοπάδια ή ζεύγη
Του αρέσουν τα πυκνά φυτά, οι κορμοί και τα βράχια

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Παγκόσμια εβδομάδα κατά των πειραμάτων στα ζώα

Παγκόσμια εβδομάδα κατά των πειραμάτων στα ζώα



Δεκάδες εκατομμύρια πειραματόζωα παγκοσμίως, βασανίζονται και πεθαίνουν για τις τις έρευνες θεραπειών ανθρωπίνων ασθενειών και για την παραγωγή οικιακών προϊόντων και καλλυντικών.

Σύμφωνα με το σύλλογο «Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής» (ΠΟΦΥΖΩ), 12.000.000 ζώα χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενα πειραμάτων κατά τη διάρκεια του 2008, μόνο στα ευρωπαϊκά ερευνητικά εργαστήρια, με βάση στοιχεία στατιστικής μελέτης που δημοσιοποιήθηκε από την EΕ, τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η κ. Μαρίζα Χριστοδούλου μέλος του ΠΟΦΥΖΩ δήλωσε ότι «H εβδομάδα από 17 έως 24 Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Εβδομάδα για τα Ζώα» στα πειραματικά εργαστήρια, για να μας θυμίζει ότι ο πειραματισμός στα ζώα είναι κακή επιστήμη, κατάχρηση έρευνας και βιασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Σε κοινή ανακοίνωση, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία επισημαίνουν ότι «τα περισσότερα πειράματα σε ζώα είναι άσκοπα και ανώφελα, όχι μόνο για λόγους ηθικής και ανθρωπιάς, αλλά και επιστημονικότητας, αφού έρευνες αποδεικνύουν ότι, τουλάχιστον στην ιατρική και τη φαρμακολογία, μόνο 5-25% των ουσιών που δοκιμάζονται επιτυχώς στα ζώα, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους, καθιστώντας τις φαρμακευτικές δοκιμές σε ζώα αναξιόπιστες και επικίνδυνες».

Ακόμη, επισημαίνουν το γεγονός ότι όλο και περισότεροι νέοι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον, πως η έρευνα που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μεθόδους που «αναπαράγουν» τις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού ή στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι «Δεν πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα που είναι δοκιμασμένα πάνω σε ζώα. Έχουμε επιλογές. Υπάρχουν καλλυντικά και προϊόντα που αναγράφουν στη συσκευασία τους «non tested on animals» κι αυτά πρέπει να προτιμούμε, ως μία βασική μορφή διαμαρτυρίας».

«Τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα και η ζωή τους έχει αξία από μόνη της. Δεν αποτελούν μέσα για τους σκοπούς του ανθρώπου. Τα πειράματα σε ζώα είναι απάνθρωπα και άτοπα, αφού ξεκινάνε από τον λανθασμένο συλλογισμό ότι τα ζώα μας ανήκουν», καταλήγουν οι φιλοζωικές οργανώσεις.

Η Γαλλία κατέχει την πρώτη θέση στα πειράματα με ζώα,  το Ηνωμένο Βασίλειο τη δεύτερη και ακολουθούν: Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, ενώ η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις.

Φτερωτοί μετανάστες

Φτερωτοί μετανάστες




Κατάγονται από την υποσαχάρια Αφρική, την τροπική Ασία και τη Λατινική Αμερική. Εδώ και μερικά χρόνια, όμως, δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών. Είναι φτερωτοί μετανάστες που βρήκαν φιλόξενο περιβάλλον στην αγκαλιά της πρωτεύουσας, αγνοώντας το τσιμέντο και χαρίζοντάς της τροπικό χρώμα.

Οι παπαγάλοι, ένα εξωτικό είδος που μέχρι πρότινος δεν εντοπιζόταν στη χώρα μας σε άγρια μορφή, έχουν σχηματίσει εκατοντάδες αποικίες σε αρκετές περιοχές της Αθήνας και συχνά πετούν ανά σμήνη στον αττικό ουρανό. Εύκολα τους αναγνωρίζει κανείς από το έντονο πράσινο χρώμα τους και τη χαρακτηριστική φωνή τους.
Ευπατρίδης Ψιττακίσκος και άλλοι φτερωτοί μετανάστες στην Αθήνα

Η Γλυφάδα, η Φιλοθέη, το Ψυχικό, το Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, ακόμη και το κέντρο της πρωτεύουσας, με τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Αρεως, είναι μερικές από τις περιοχές αυτές, ενώ ο φακός του «Εθνους» εντόπισε μια αποικία στην Αγία Παρασκευή. «Ενίοτε μπορεί κανείς να δει σμήνη που αποτελούνται από 80 έως 100 πουλιά» εξηγεί η Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια Ενημέρωσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. «Εξάλλου» προσθέτει, «τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί επιτυχείς αναπαραγωγικές προσπάθειες του είδους στο Ψυχικό, στη Φιλοθέη και αλλού».

Η πρώτη αποικία εντοπίστηκε στη Γλυφάδα πριν από σχεδόν 20 χρόνια. «Το γεγονός αυτό μας κάνει να υποθέτουμε ότι η πρώτη αποικία παπαγάλων στην Αττική σχηματίστηκε από την απελευθέρωση πουλιών που βρίσκονταν σε καραντίνα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Είτε είχαν μείνει στα αζήτητα είτε υπήρχαν υποψίες ότι ήταν θύματα του διεθνούς εμπορίου πουλιών» εξηγεί ο Παναγιώτης Λατσούδης, δασολόγος που έχει εκπονήσει σε συνεργασία με την Ορνιθολογική σχετική έρευνα για τους παπαγάλους της Αττικής.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στην Αθήνα εντοπίζονται τέσσερα είδη παπαγάλων: οι δαχτυλιδολαίμηδες, οι οποίοι προσαρμόζονται ευκολότερα από όλους και είναι οι μόνοι που έχουν πραγματοποιήσει πλήρως επιτυχημένη εγκατάσταση πανελλαδικά, οι ευπατρίδες ψιττακίσκοι με ένα χαρακτηριστικό κόκκινο σημαδάκι στο φτερό, οι φαιοκέφαλοι Σενεγάλης και οι μυοψιττακοί από τη Λατινική Αμερική.

Οπως εξηγεί ο κ. Λατσούδης, οι παπαγάλοι παρά την τροπική καταγωγή τους ευνοήθηκαν από τις συνθήκες που επικρατούν στο αττικό περιβάλλον.

«Στην Αθήνα έχουμε πολλά καλλιεργούμενα φυτά με χειμωνιάτικη ωρίμανση και πολλά με καλοκαιρινή, με αποτέλεσμα να μην μένουν ποτέ χωρίς τροφή» λέει.

«Οι θερμοκρασίες δεν τους ενοχλούν. Οι φοίνικες, οι μελίες που φυτεύουμε στα πεζοδρόμια, οι νεραντζιές, τα κυπαρισσόμηλα συνιστούν άφθονες πηγές τροφής για τους εξωτικούς αυτούς μετανάστες»...

Κατερίνα Ροββά

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Maltais (Μαλτέζικα)

Maltais (Μαλτέζικα)




 Πολύ ψηλά περιστέρια με την ουρά ανυψωμένη,τα περιστέρια αυτά δεν περνούν απαρατήρητα.Σχετικά σπάνια ράτσα,έχει συμβάλει με τις διασταυρώσεις της στο να δημιουργηθούν πολλές ράτσες.

FIRE MOUTH

FIRE MOUTH
   


Επιθετικό ψάρι, ταιριάζει στο ενυδρείο μόνο με ψάρια του ιδίου μεγέθους

PH 7,0 μέχρι 7,5

Θερμοκρασία 23 – 28 βαθμούς Κελσίου

Ωοτόκο, κολυμπά σε όλο το ενυδρείο
Καμιά φορά ξεριζώνει τα φυτά. Του αρέσουν τα φυτά, αλλά περισσότερο οι κορμοί και τα βράχια

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αυτός είναι ο ψηλότερος σκύλος του κόσμου

Αυτός είναι ο ψηλότερος σκύλος του κόσμου




Δεν ξέρω τι το ταϊζανε αυτό το σκυλί όταν ήταν κουτάβι, πάντως έφτασε να έχει ύψος 1.09 μέτρα και βάρος 11 κιλά και είναι επίσημα ο ψηλότερος σκύλος του κόσμου.

Ο γκρίζος Δανικός Μολοσσός από το Τουκσόν της Αριζόνας είναι 4 ετών και πέρασε πλέον στην ιστορία του Γκίνες.

Έχει δική του σελίδα στο ίντερνετ και στο Facebook και το Twitter ενώ χρειάζεται 50 κιλά τροφής κάθε μήνα!

Φαντάζομαι επίσης ότι θα τραβάει σαν μανιασμένο στις βόλτες….

Για την ακρίβεια θα σε πηγαίνει βόλτα, δεν θα το πηγαίνεις εσύ…

Σέρρες: Αντιφιλοζωϊκά μέτρα από το Δήμο - 200 ευρώ πρόστιμο σε όσους βγάζουν βόλτα το σκύλο τους

Σέρρες: Αντιφιλοζωϊκά μέτρα από το Δήμο - 200 ευρώ πρόστιμο σε όσους βγάζουν βόλτα το σκύλο τους





Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερρών μέσα στον τροποποιημένο κανονισμό καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος που ετοίμασε, συμπεριέλαβε και άρθρα για τα ιδιόκτητα ζώα. Δυστυχώς όμως είναι άκρως εχθρικά για αυτά και τους ιδιοκτήτες τους!
 Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ζωή Κοντού, πρόεδρος του φιλοζωϊκού συλλόγου Σερρών που έψαξε να βρει τα σχετικά έγγραφα, αφού κανείς δεν κάλεσε το Φιλοζωϊκό Σύλλογο για να εκφράσει τη γνώμη του όσον αφορά στα ζώα, υπάρχουν 3 παράγραφοι που αφορούν στα κατοικίδια.

Ορίζουν αυθαίρετα πρόστιμα 200 ευρώ (!) για ιδιοκτήτες σκύλων που θα πάρουν βόλτα το ζώο τους σε χώρους που δεν θέλει...ο Δήμος, όπως προαύλια εκκλησιών, σχολείων ή γενικότερα σε χώρους που υπάρχουν παιδιά!!! Δηλαδή, ακόμα και τα πεζοδρόμια όπου μπορεί να παίζουν παιδιά ή να περιμένουν το λεωφορείο είναι απαγορευμένα για τη βόλτα του σκύλου ενός δημότη Σερρών;

Τόσο ο δήμαρχος, που μάλιστα είναι και κτηνίατρος, όσο και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας είχαν άγνοια για το γεγονός και καθησύχαν την κ Κοντού ότι δεν θα περάσουν οι αντιφιλοζωϊκές ρυθμίσεις ωστόσο δεν αποκλείεται να εγκριθούν και να περιμένουν το νέο νόμο για τα ζώα, για να τις...καταργήσει!!!

Μάλιστα τα άρθρα ψηφίστηκαν με ελάχιστα όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών.

Η κ. Κοντού ετοίμασε υπόμνημα, που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, προς το Δήμο ώστε να μην εγκριθούν οι εχθρικές για τους φιλόζωους διατάξεις.

Για ακόμα μία φορά στο adespoto.gr με θλίψη βλέπουμε ότι ακόμα και κτηνίατροι αγνοούν τα οφέλη της συμβίωσης παιδιών και ζώων και με αισθήματα φόβου προς ''αρρώστιες'' και την παρουσία ζώων γενικότερα, απαγορεύουν ευθαρσώς την παρουσία τους σε κοινόχρηστους χώρους.

Και άντε απαγορεύουν στους φιλόζωους να πηγαίνουν βόλτα τα ζώα τους σε κάποια μέρη. Με τα αδέσποτα τι θα κάνουν που κυκλοφορούν ελεύθερα? Μήπως θα τα βγάλουν από τη μέση?

Επομένως όσοι προγραμματίζατε να επισκεφθείτε τις Σέρρες για το Πάσχα, με το σκυλάκι σας να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να κυκλοφορήσετε στο δρόμο! Μόνο σε χωράφια και βουνά προφανώς θα μπορείτε ελεύθερα, άσχετα αν το ζώο σας είναι εμβολιασμένο, με το λουράκι του κλπ.... Ελλάδα του 2011.



Υπόμνημα προς καταχώρηση στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της 18 Απριλίου 2011 αναφορικά στον Κανονισμό Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Σερρών.

Η σημερινή ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος στο ΙΑ’ – ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου παρέλκει για δυο βασικούς λόγους:

1) Καταρχήν διότι επίκειται άμεσα η ψήφιση ενός νέου νόμου, ενός νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο έρχεται να ρυθμίσει κατά τρόπο καθολικό όλα τα σχετικά ζητήματα και μάλιστα από την οργανωμένη Πολιτεία με τον πιο αυθεντικό τρόπο,
 με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αν αυτά που ψηφίζουν είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, που αποτελεί πάντως κανόνα δικαίου υπέρτερης τυπικής ισχύος και
 κατισχύει, υπερισχύει δηλαδή αυτομάτως έναντι οιουδήποτε κανονισμού όπως ο προκείμενος που κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση.

2) Το Φιλοζωικό Σωματείο που σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς διαθέτει και ευθύνες και αρμοδιότητες επί των συναφών ζητημάτων πολύ απλά δεν εισακούστηκε ούτε καν κλήθηκε για συμβουλευτικό ρόλο ωστόσο θα κληθεί μετά την
 ψήφιση του κανονισμού να συνεργαστεί με τον Δήμο για την εφαρμογή του, πράγμα άτοπο αν όχι αντιφατικό..

Για όλους αυτούς τους λόγους προστιθέμενου και του ότι κλονίζεται πλέον και το φιλοζωικό συναίσθημα των Σερραίων αλλά και του ότι στην πόλη αυτή επιτέλους και τα ζώα είτε είναι αδέσποτα είτε συντροφιάς έχουν δικαίωμα συνύπαρξης
 με τους ανθρώπους, είναι επιτακτική η ανάγκη να αποσυρθεί η παράγραφος 25.2, 25.4 και 25.5 καθώς επίσης και το άρθρο 26 περί σταυλισμού οικόσιτων ζώων και να επανέρθει προϊόντος του χρόνου σε μεταγενέστερη φάση εφόσον ψηφιστεί ο νέος
 νόμος και καταστεί σαφές το καινούριο νομικό πλαίσιο το οποίο πραγματικά είναι περισσότερο καινοτόμο, με αυστηρές ποινές και πρόστιμα αλλά και αίσθημα ευθύνης και σεβασμού σε ανθρώπους και ζώα .

Με εκτίμηση,

Ζωή Κοντού

Πρόεδρος Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών

ΝΟΜΟΣ 1038/1932 «ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»

ΝΟΜΟΣ 1038/1932 «ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»


Άρθρο1.

   1. Όποιος βασανίζει ή κακοποιεί ή μεταχειρίζεται με σκληρότητα ή πέρα της φυσικής του αντοχής, ή χρησιμοποιεί προς εργασία ζώο ασθενές ή ανάπηρο, τιμωρείται με πρόστιμο ή κράτηση.
   2. Βασανισμός ζώου θεωρείται:

Α) Η χρησιμοποίηση και ο εξαναγκασμός των σκύλων να σύρουν οποιοδήποτε φορτίο, ως και η πρόσδεση στην ουρά τους οποιουδήποτε αντικειμένου.

Β) Η μαστίγωση των ζώων στο κεφάλι ή στην κοιλιά, οι γροθιές, τα λακτίσματα και η χρησιμοποίηση ξύλων ή άλλων μέσων που μπορούν να τους προκαλέσουν πληγές ή πόνους, εκτός από ειδικό μαστίγιο από σχοινί.

Γ) Η χρησιμοποίηση θεραπευτικών μεθόδων από μη ειδικούς κτηνιάτρους που μπορούν να βλάψουν τα ζώα.

Δ) Η μη χορήγηση τροφής και νερού στα εργαζόμενα επί δωδεκάωρο ζώα και επί εικοσιτετράωρο στα μη εργαζόμενα.

Άρθρο 2.

   1. Τα εισπραττόμενα πρόστιμα από την εφαρμογή του εν λόγω Νόμου θα διατίθενται για την ενίσχυση αναγνωρισμένων σωματείων για την προστασία των ζώων.
   2. Με απόφαση του υπουργείου Υγείας μπορεί να ανατεθεί σε εταιρία προστασίας ζώων η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων, με την παροχή ετήσιας αποζημίωσης για τις δαπάνες και την αποσόβηση μολυσματικών ασθενειών.

Άρθρο 3.

Ζώο εργασίας, το οποίο καθίσταται άχρηστο λόγω ασθενείας, γήρατος, κατάγματος ή άλλης αιτίας, μπορεί να φονευθεί κατόπιν εκθέσεως του αρμοδίου κτηνιάτρου. Ο κτηνίατρος ορίζει και τον τρόπο θανάτωσης.

Άρθρο 4.

          Οι περιπλανώμενοι στους δρόμους σκύλοι, που «συλλαμβάνονται» από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, θεωρούνται ως αδέσποτοι. (Σημειώνεται ότι με πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας προβλέπεται ότι η περισυλλογή και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων ανήκει στους Δήμους και στις Κοινότητες που υποχρεούνται να συλλέγουν, να στειρώνουν και να εμβολιάζουν, σε συνεργασία με κτηνίατρους, τα ζώα, τα οποία στη συνέχεια δίνονται για υιοθεσία ή επιστρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η θανάτωσή τους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ανίατη ασθένεια, επικίνδυνη για τον άνθρωπο.)



ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Δηλητηρίαση νομής ζώων (Άρθρο 282)

          Όποιος με πρόθεση δηλητηριάσει βοσκοτόπια, λιβάδια, λίμνες ή άλλους τόπους ποτίσματος ζώων τιμωρείται με φυλάκιση, ενώ αν από την πράξη του θανατώθηκαν ή δηλητηριάστηκαν ζώα αλλού, τιμωρείται με κάθειρξη. Αν από αμέλεια τελέσει κάποιος τα παραπάνω, τιμωρείται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή.

Πρόκληση κινδύνου (Άρθρο 255)

Όποιος αφήσει να περιφέρεται ελεύθερα ζώο άγριο ή επικίνδυνο, όποιος παραλείψει να πάρει τα προφυλακτικά μέτρα για αποτροπή βλαβών από τέτοια ζώα, όποιος διατηρεί επικίνδυνο ζώο χωρίς άδεια της αστυνομικής αρχής, τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Δείτε το μικρότερο άλογο στον κόσμο!


Δείτε το μικρότερο άλογο στον κόσμο!
   

Είναι το μικρότερο άλογο στον κόσμο και ονομάζεται «Einstein»! Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες ακόμη και ένα σκυλί ή ένα μικρό παιδί είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό.


Το μικρό ζώο ζει σε αγρόκτημα στο Barnstead, στο New Hampshire, στην Αμερική.

Το ύψος του φτάνει στα 51 εκατοστά και είναι μόλις ενός έτους. Το μέγεθος του συγκεκριμένου αλόγου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών μέσων ενημέρωσης και η εικόνα του έχει κάνει το γύρω του κόσμου. Φανταστείτε ότι ήταν το βασικό θέμα μιας εκπομπής της Oprah Winfrey!


Οι ιδιοκτήτες του αλόγου ελπίζουν το βιβλίο που ετοιμάζουν με την χαριτωμένη και ασυνήθιστη ζωή του, να έχει απήχηση!

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

CRAVATES(ΓΡΑΒΑΤΟΦΌΡΑ Ή ΦΙΟΓΚΆΤΑ)

CRAVATES(ΓΡΑΒΑΤΟΦΌΡΑ Ή ΦΙΟΓΚΆΤΑ)


Διαθέτουν ένα ράμφος πολύ κοντό κι ένα λαιμό όλο μπούκλες που τα κάνει πολύ εντυπωσιακά.
Οι πατούσες τους είναι συνήθως φτερωτές.
Σ'αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουν τα Satinettes, τα Silverettes και τα Blondinettes,ανάλογα με την βασική απόχρωση τους,που τους προσδίδει και την ανάλογη ονομασία,''Μεταξένια'',''Ασημένια'',''Ξανθωπά.
Σ'αυτές τις ποικιλίες παράλληλη είναι η πιο περίεργη ίσως,αυτή των Κινέζικων.

ΠΗΓΗ: petbirds.gr

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Όταν ο σκύλος σας σκάβει!

Μήπως ο κήπος σας μοιάζει με σεληνιακό τοπίο; - Μια λύση για το σκάψιμο



Αυτό το αξιολάτρευτο κουτάβι που δεν μπορούσατε να του αντισταθείτε, έχει μεγαλώσει πια! Και έχει μετατρέψει τον κήπο σας σε… σεληνιακό τοπίο γεμάτο τρύπες από το σκάψιμο; «Πώς μπορώ να σταματήσω τον σκύλο μου να σκάβει». Ακούμε αυτή την ερώτηση αμέτρητες φορές. Επίσης έχουμε ακούσει μια σειρά λύσεων, κάποιες οι οποίες φαίνεται να βοηθάνε, και άλλες που οι σκύλοι φαίνεται να γελάνε με αυτές και συνεχίζουν να σκάβουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε όταν αναζητάτε μια λύση είναι η πιθανή αιτία (ή αιτίες) του προβλήματος, ή γιατί σκάβουν οι σκύλοι;

Στην άγρια φύση, καθώς και στους κήπους, ο σκύλος σκάβει για διάφορους λόγους.

Σκάβει για να κυνηγήσει: Οι σκύλοι μυρίζουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε ότι μυρίζουν! Κάποτε άκουσα για κάποιον σκύλο που μπορούσε να ανιχνεύσει θαλασσινό νερό με την οσμή. Τοποθετήθηκαν 2 κουβάδες με 3 λίτρα νερό δίπλα δίπλα. Ο ένας κουβάς είχε μέσα ένα κουταλάκι αλάτι και ο σκύλος μύρισε το αλάτι! Έχετε ποτέ δοκιμάσει να ανιχνεύσετε το αλάτι μόνο από τη μυρωδιά; Για τους ανθρώπους, το αλάτι δεν έχει καν μυρωδιά, κι όμως ο σκύλος μπορεί να το ανιχνεύσει μέσα σε 3 λίτρα νερό. Μπορείτε να φανταστείτε τι μυρίζει ο σκύλος κάτω από το έδαφος; Υπάρχουν αμέτρητα έντομα, ίσως απομεινάρια νεκρών ζώων, κάποια πιθανά σκουπίδια απομεινάρια από το 1800, και το αγαπημένο του σκύλου: ζωντανό παιχνίδι. Το ζωντανό παιχνίδι κάτω από το έδαφος είναι συχνά κάποιος τυφλοπόντικας, ή άλλο ζωάκι. Αν βρείτε τον σκύλο σας να σκάβει αυλάκια στον κήπο, τότε μάλλον είναι τυφλοπόντικας από κάτω. Αν σκάβει κάτω από κάποιο θάμνο, τότε μπορεί να υπάρχει από κάτω μια φωλιά εντόμων ή φιδιών.

Σκάβει για καταφύγιο: Πολλά σκυλιά που περνάνε πολύ χρόνο έξω από το σπίτι, ακούνε το ένστικτό τους για επιθυμία εύρεσης καταφυγίου. Τα σκυλιά στην φύση δεν επιλέγουν να ζήσουν σε ένα σκυλόσπιτο, ή σε κάποια βεράντα, αλλά επιλέγουν ένα λάκκο, τη φωλιά ενός άλλου ζώου ή το σπίτι σας. Έτσι, ακόμη κι αν έχετε φτιάξει ένα σπίτι για τον σκύλο σας, όταν βρίσκεται έξω, αυτός μάλλον νιώθει πιο άνετο να σκάψει μια τρύπα για να ξαπλώσει μέσα της. Η τρύπα μπορεί να είναι κάτω από το σκυλόσπιτό του, στο πλάι του δικού σας σπιτιού, ή κάτω από τη βεράντα σας, σπάνια δε, επιλέγει να κάτσει στη μέση του κήπου. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα, και αν δεν μπορούν να είναι μαζί σας, θα είναι όσο ποιο κοντά σε σας είναι δυνατό. Έτσι, μπορεί να κατοικοεδρεύσει κάτω από τη βεράντα σας ή στο πλάι του σπιτιού σας κοντά στην πόρτα. Μερικές φορές, θα σκάψει μια ωραία τρύπα δίπλα σε κάποιο παράθυρο ή κάποιο άλλο μέρος όπου να μπορεί να ακούει τους ανθρώπους μέσα στο σπίτι. Αν ο σκύλος σας σκάψει μερικές μεγάλες τρύπες και ξαπλώνει σε αυτές, πιθανώς να σκάβει για καταφύγιο. Οι τρύπες τον κρατάνε ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα, του προσφέρουν ένα αναπαυτικό έπιπλο.

Σκάβει από ανία: Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα. Μήπως περιορίζεται τον σκύλο σας στον κήπο όλη μέρα, κάθε μέρα; Ή μήπως μένει συνέχεια έξω; Τα σκυλιά είναι αγελαία ζώα και έχουν μεγάλη ώθηση για αγέλη. Έχουν μεγάλη ανάγκη να εμπλέκονται με την οικογένεια. Το να βγαίνετε έξω για να ταΐσετε και να επισκεφτείτε τον σκύλο σας για 20 λεπτά την ημέρα δεν τον κάνει μέλος της οικογένειας.

Σκάβει για διασκέδαση: Για μερικές ράτσες, και κάποια συγκεκριμένα σκυλιά, μια ημέρα γεμάτη σκάψιμο είναι μια πολύ καλή ημέρα! Το σκάψιμο είναι μια φυσιολογική και διασκεδαστική δραστηριότητα για ένα σκύλο. Είναι επίσης, ένας καλός τρόπος εξάσκησης, τα σκυλιά μπορούν να εξαντληθούν με το σκάψιμο! Αν έχουν πολύ ενέργεια λόγω έλλειψης άσκησης, το σκάψιμο είναι ένας τρόπος να την εξαντλήσουν. Όμως, κάποια σκυλιά που σκάβουν από καθαρή ευχαρίστηση δεν έχουν έλλειψη άσκησης, απλά τους αρέσει η μυρωδιά του χώματος, η αίσθηση του χώματος και η ευχαρίστηση του σκαψίματος.
Για πολλά σκυλιά, το σκάψιμο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πράγματα στη ζωή τους. Επειδή το σκάψιμο είναι μια φυσιολογική αγάπη για κάποιες ράτσες και κάποια συγκεκριμένα σκυλιά, προτιμούν να ανέχονται κάποιο μάλωμα παρά να μην «ξανασκάψουν ποτέ». Το μάλωμα διαρκεί μόλις ένα λεπτό, όμως, το να μην ξανασκάψουν ποτέ είναι για πάντα! Σκεφτείτε απλά, αν δεν θα μπορούσατε να ξανακάνετε ποτέ ένα από τα πιο αγαπητά σας πράγματα χωρίς να σας μαλώσουν. Μάλλον, θα το κάνατε ούτως ή άλλως!

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που σκάβουν τα σκυλιά. Δεν ξέρουν ότι εσείς ξοδέψατε χιλιάδες Ευρώ για να φτιάξετε το γκαζόν στον κήπο σας. Για αυτά, το χώμα είναι χώμα και είναι η φυσική παιδική χαρά τους. Σε τι σας βοηθάει λοιπόν, το να γνωρίζετε όλα αυτά; Ο κήπος σας συνεχίζει να μοιάζει με σεληνιακό τοπίο.

Το πρώτο βήμα για σχεδόν κάθε λύση που αφορά τη συμπεριφορά των σκύλων είναι να μάθετε βασική υπακοή στο σκύλο σας

Ο σκύλος σας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο όνομά του, να έρχεται με χαρά όταν τον φωνάζετε, και να εκτελεί το «κάτσε», «κάτω» και «μείνε» με την εντολή σας. Η εντολή «άστο» επίσης, βοηθάει όταν θέλετε ο σκύλος σας να παρατήσει κάτι ήσυχο. Να θυμάστε, αφότου ο σκύλος σας ολοκληρώσει οποιαδήποτε εντολή, πάντα πρέπει να τον επιβραβεύετε. Αυτό δίνει σε σας και τον σκύλο σας μια μορφή επικοινωνίας, ώστε να μπορείτε να του πείτε αν αυτό που νιώθετε είναι σωστή ή λάθος συμπεριφορά. Το να του φωνάζετε μια σειρά από «Όχι» ουσιαστικά δεν του μαθαίνει τίποτε άλλο εκτός από το γεγονός ότι εκνευρίζεστε όταν αυτός είναι κοντά σας. Αποφύγετε τη χρήση της λέξης «ΟΧΙ» αμέσως μόλις πείτε το όνομά του. Αν το κάνετε πολύ συχνά, ίσως να αρχίσει να αντιπαθεί το όνομά του και να μην υπακούει ευχάριστα σε άλλες εντολές. Επίσης, ποτέ μη χρησιμοποιείτε μόνη της τη λέξη «ΟΧΙ». Πάντα να λέτε «Όχι ΚΑΤΙ» (π.χ. όχι σκάψιμο, όχι δάγκωμα, κλπ). Όποτε λέτε τη φράση «Όχι ΚΑΤΙ», τελειώστε τη διαδικασία μάθησης αφήνοντας τον σκύλο σας να κάνει σωστά τη λάθος συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν λέτε «Όχι σκάψιμο» και ο σκύλος σταματήσει να σκάβει, πρέπει να τον επιβραβεύσετε για τη σωστή συμπεριφορά (όχι σκάψιμο). Αν πάντα τελειώνετε ένα μάθημα εκπαίδευσης με έπαινο (και κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη λέξη «Όχι» αποτελεί ένα μάθημα για να μάθει ο σκύλος σας) θα έχετε έναν σκύλο που θέλει να σας ικανοποιήσει.

Το επόμενο βήμα για να βρείτε λύση για το σκάψιμο είναι να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν κυνηγάει τυφλοπόντικες ή άλλα ζώα κάτω από το χώμα

Αν όντως κυνηγάει τυφλοπόντικες, καθαρίστε τον κήπο σας. Αν κυνηγάει έντομα, να τον ευχαριστείτε που δεν κυνηγάει τυφλοπόντικες! Τα σκυλιά που σκάβουν για έντομα σκάβουν μικρές τρυπούλες. Αν κυνηγάει έντομα, ξεφορτωθείτε τα ζητώντας βοήθεια κάποιου ειδικού για τον κήπο.

Αν ο σκύλος σας δεν σκάβει για να κυνηγήσει, μπορεί να σκάβει για καταφύγιο.

Αν έχει σκάψει μερικές μεγάλες τρύπες όπου ξαπλώνει συνεχώς, ευτυχώς, κατάφερε να νιώσει άνετα! Μια μεγάλη τρύπα μέσα στην οποία ξαπλώνει, είναι πολύ φυσικό για μερικές ράτσες και κάποια συγκεκριμένα σκυλιά. Το να του ζητάτε να μην έχει μια τέτοια τρύπα είναι σαν να του ζητάτε να μην έχει καρέκλα ή κρεβάτι. Αν μένει έξω συνέχεια ο σκύλος, ίσως να μπορείτε να τον αποτρέψετε από το σκάψιμο με το να τον αφήσετε μέσα όπου είναι δροσερά ή ζεστά, και ιδιαίτερα, όπου μπορεί να είναι με τους δικούς του «ανθρώπους». Μπορείτε να βάλετε μια ειδική πόρτα για σκυλιά στην πόρτα σας, ώστε και να μπορεί να μένει μέσα αλλά και να βγαίνει έξω. Αν δεν τον θέλετε να τρέχει σε όλο το σπίτι σας, μπορείτε να κλείσετε ένα κομμάτι του σπιτιού όπου και θα μπορεί να κάθεται κι όπου θα έχετε βάλει την πορτούλα για σκυλιά. Αν ο σκύλος δεν επιτρέπεται να μπει μέσα στη «φωλιά» (στο σπίτι σας), πιθανώς θα αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν να τον εξοστρακίζετε από την αγέλη. Αυτή η απομόνωση μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο στρες σε ένα τόσο κοινωνικό ζώο. Αν δεν σκοπεύετε να συμπεριλάβετε τον σκύλο σας στην οικογένεια και το σπίτι σας, πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά αν μπορείτε να προσφέρετε ή όχι το κοινωνικό περιβάλλον που ποθεί τόσο ο σκύλος σας.

Οι περισσότεροι κήποι που μοιάζουν με σεληνιακό τοπίο οφείλονται σε σκύλο που βαριέται.

Αν νιώθετε ότι ο σκύλος σας σκάβει από ανία, και συχνά σκάβει μεγάλες τρύπες, προτείνουμε να βρείτε έναν τρόπο να τον φέρετε μέσα στο σπίτι και να τον κάνετε μέλος της οικογένειάς σας. Τα σκυλιά που αποκλείονται από το σπίτι, και από το να κοιμούνται στην κρεβατοκάμαρά σας νιώθουν αποκομμένα από την «αγέλη» (την οικογένειά σας). Το σπίτι σας είναι η δική σας «φωλιά», όπου όλα τα «μέλη της αγέλης» συγκεντρώνονται και βιώνουν την εμπειρία του δεσίματος του ύπνου στην ίδια περιοχή. Όταν τα σκυλιά περιλαμβάνονται στην οικογένεια και νιώθουν ότι «ανήκουν» σε αυτή, υπερβολικά ανεπιθύμητες συμπεριφορές είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Ωστόσο, απλά το να βάζετε τον σκύλο μέσα στο σπίτι για να κοιμάται το βράδυ δεν είναι η λύση. Τα σκυλιά είναι τόσο κοινωνικά που τα περισσότερα είναι τελείως δυστυχισμένα αν μένουν απομονωμένα στον κήπο καθημερινά. Ξέρω ότι ο σκύλος σας δεν σας μοιάζει δυστυχισμένος επειδή πηδάει από χαρά κάθε φορά που σας βλέπει, όμως, τι κάνει όταν εσείς λείπετε κι αυτός είναι μόνος; Από σύγχυση και ανία, μάλλον σκάβει! Όταν εσείς είσαστε σπίτι, ο σκύλος σας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις ημερήσιες δραστηριότητές σας. Αυτό μπορεί να είναι να τον αφήνετε απλά να σας ακολουθεί μέσα στο σπίτι, και συχνά να του δίνετε προσοχή. Τα περισσότερα σκυλιά προτιμούν να ξαπλώνουν στα πόδια σας ακόμη κι όταν βλέπετε τηλεόραση, παρά να μένουν μόνα τους έξω.

Αν έχετε ένα σκύλο που μένει συνέχεια έξω και που βγαίνει εκτός ελέγχου όποτε τον αφήνετε να μπει μέσα στο σπίτι, ίσως έχετε ένα σκύλο που διψάει για κοινωνικοποίηση

Το κοινωνικό ερέθισμα που αναζητάει είναι τόσο μεγάλο γι’ αυτόν, που βγαίνει εκτός ελέγχου κι εσείς τον καταδικάζετε σε απομόνωση. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος. Πώς θα μάθετε τον σκύλο σας να γίνει ένας σκύλος σπιτιού με σωστή συμπεριφορά; Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Ακόμη κι αν ο σκύλος σας γνωρίζει τις βασικές εντολές βασικές υπακοής, πηγαίνετέ τον σε μαθήματα για σωστή κοινωνικοποίηση και απόκτηση (ή ανάκτησης) σεβασμού, εμπιστοσύνης και ελέγχου του σκύλου σε κάθε περίπτωση.

Ένας άλλος τρόπος για να νικήσετε την ανία του σκύλου σας είναι να του δώσετε έναν φίλο

Όπως προαναφέραμε, τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα. Έχουν ανάγκη να ανήκουν στην οικογένειά σας, και επίσης, να κοινωνικοποιούνται με άλλα σκυλιά. Έχετε σκεφτεί να πάρετε ακόμη έναν σκύλο; Δυο σκυλιά που τα πάνε καλά μεταξύ τους μπορούν να απασχολούνται μεταξύ τους για ώρες και να εξωτερικεύουν την ενέργειά τους καλύτερα απ’ ότι με έναν άνθρωπο! Πολλοί άνθρωποι δεν θα ξαναείχαν ποτέ πάλι έναν μόνο σκύλο, αφότου άρχισαν να έχουν περισσότερους από έναν.

Ένας άλλος παράγοντας που πολλοί άνθρωποι ξεχνάνε είναι ότι τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ευφυή όντα.

Το να κάνει κύκλους γύρω-γύρω στον κήπο κάθε μέρα δεν προσφέρει στον σκύλο σας πνευματικά ερεθίσματα. Στα περισσότερα σκυλιά αρέσει να νιώθουν παραγωγικά. Τους αρέσει να έχουν «κάτι» να κάνουν. Αν δεν παίρνετε τον σκύλο σας μαζί στη δουλειά σας ή όταν βγαίνετε έξω, τότε βρείτε του κάτι να κάνει. Τα μαθήματα βασικής υπακοής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Υπάρχουν επίσης, μαθήματα agility και flyball για ακόμη περισσότερη πνευματική και σωματική άσκηση! Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να δεθείτε με τον σκύλο σας και αυτός θα σας λατρέψει γι’ αυτό!
Λοιπόν, τι γίνεται αν ο σκύλος σας δέχεται συμπεριφορά μέλους της οικογενείας, δεν μένει συνέχεια έξω, και δεν μένει συνέχεια μόνος του; Δεν υπάρχουν τυφλοπόντικες ούτε έντομα στον κήπο σας. Ο σκύλος σας απλά λατρεύει το σκάψιμο, και άσχετα με το πιο πονηρό κόλπο που θα βρείτε εσείς, ο σκύλος σας θα καταφέρει να βρει μια γωνίτσα για να σκάψει, κάπου! Κάποιες συνήθεις τακτικές για να εμποδίσετε το σκάψιμο είναι: θάψτε τούβλα εκεί που του αρέσει να σκάβει, γεμίστε τις τρύπες τους με νερό, κλπ. Δυστυχώς, αυτές οι τακτικές συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές για τους μανιώδεις σκαφτιάδες. Απλά κάνουν τα σκυλιά να σκέφτονται καινούριους τρόπους και κόλπα για να σκάψουν.

Μια λύση για το σκάψιμο: Γιατί να μην προσφέρετε στον σκύλο σας ένα μέρος όλο δικό του για να σκάβει;;;; (κατά προτίμηση σε ένα σκιερό μέρος). Χρησιμοποιήστε άμμο επειδή είναι ευκολότερο να την χειριστείτε παρά το χώμα. Η άμμος και το νερό ανακατεμένα δεν δημιουργούν λάσπη, και η άμμος στεγνώνει πιο γρήγορα και «τινάζεται» καλύτερα. Φτιάξτε ένα σωρό άμμου ή μια τρύπα με άμμο σε ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία που σκάβει. Μπορείτε να το κάνετε αισθητικά ευχάριστο βάζοντας γύρω-γύρω πέτρες, ή ένα μικρό διακοσμητικό φράχτη. Μπορείτε επίσης, να βάλετε μια πινακίδα που να λέει «Ο Τζακ σκάβει αυτό το σημείο!» ή ότι άλλο χιουμοριστικό σκεφτείτε. Αυτό το σημείο θα εξυπηρετεί και ως κρυψώνα των παιχνιδιών και των κόκαλων του Τζακ. Έτσι, ο σκύλος σας θα έχει τον κήπο για να τρέχει και να παίζει, μια πορτούλα σκύλου για να μπαίνει μέσα στο σπίτι στο air-condition να δροσίζεται όποτε θέλει. Θα περνάει χρόνο μέσα στη δροσιά του σπιτιού (και μαζί με τους «ανθρώπους» του), και όταν είναι έξω στον κήπο, θα προτιμάνε την αμμοτρύπα τους για να ξαπλώσουν σε αυτή. Αν δεν του προσφέρετε εσείς μια τέτοια τρύπα, σίγουρα θα την φτιάξει μόνος του! Το τρικ είναι να καταφέρετε τον σκύλο σας να σκάβει εκεί που θέλετε εσείς.

Για να μάθετε τον σκύλο σας ΠΟΥ εσείς θεωρείτε σωστό ότι πρέπει να σκάβει, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να φτιάξετε ένα ειδικό σημείο γι’ αυτόν, να τον φωνάξετε κοντά, και να αρχίσετε να σκάβετε εσείς με τα χέρια σας εκείνο το σημείο. Ενθαρρύνετέ τον να κάνει το ίδιο. Κάντε το ένα σπουδαίο παιχνίδι και επαινέστε τον πολύ κατά τη διαδικασία. Αφότου έχει σκάψει και τον έχετε επαινέσει, περάστε λίγο χρόνο μαζί του παίζοντας με τα αγαπημένα παιχνίδια του. Μετά, τρέξτε ξανά στο σημείο εκείνο και πείτε του «Πήγαινε να σκάψεις! Πήγαινε να σκάψεις! Καλό σκάψιμο!», ενθαρρύνετέ τον να σκάψει επαινώντας τον πολύ. Αφήστε τον να σας «βοηθήσει» να μαζέψετε τα παιχνίδια του, και βάλτε τα στο νέο αυτό μέρος. Του μαθαίνετε ότι αυτό το σημείο σημαίνει διασκέδαση και, ιδιαίτερα, ότι εσείς είστε πολύ ευχαριστημένοι από αυτόν όταν σκάβει εκείνο το σημείο. Έπειτα, γεμίστε οποιεσδήποτε τυχόν άλλες τρύπες υπάρχουν με τις ακαθαρσίες του. Βάλτε τις ακαθαρσίες στην τρύπα, έπειτα σκεπάστε τες με χώμα. Αν προσπαθήσει ο σκύλος σας να σας «βοηθήσει» με το να σκάψει αυτές τις τρύπες ενώ εσείς προσπαθείτε να τις γεμίσετε, απλά και γρήγορα πείτε του «ΟΧΙ σκάψιμο!» Μετά, τρέξτε αμέσως στο καινούριο σημείο λέγοντας «Πήγαινε να σκάψεις! Πήγαινε να σκάψεις!». Αν ο σκύλος σας δεν αρχίσει από μόνος του να σκάβει, τότε θα πρέπει να το κάνετε εσείς γι’ αυτόν. Μπορεί να μπερδευτεί στην αρχή, επειδή μόλις τώρα τον μαλώσατε που έσκαβε. Μπορεί να χρειαστεί μερικές φορές προτού καταλάβει ότι τρελαίνεστε από χαρά όταν σκάβει εκείνο το συγκεκριμένο σημείο! Είναι σημαντικό κάθε φορά που λέτε «ΟΧΙ σκάψιμο», αμέσως να λέτε «Πήγαινε σκάψε!» και να τον επαινείτε λέγοντας «Καλό Σκάψιμο!» όταν σκάβει στο σημείο που πρέπει.

Το να βάλετε τις ακαθαρσίες του στις «παλιές τρύπες» θα τον αποθαρρύνει να σκάβει στο λάθος μέρος, ενώ εσείς θα τον ενθαρρύνετε να σκάβει στο νέο αγαπημένο του μέρος. Για να εντείνετε την εκπαίδευσή σας, πρέπει να τον πιάσετε τη στιγμή που σκάβει σε οποιοδήποτε ανεπιθύμητο μέρος. Πείτε του «ΟΧΙ σκάψιμο» κι έπειτα τρέξτε μαζί του στο νέο σημείο! Όταν αρχίσει να σκάβει εκεί, επαινέστε τον έντονα.

Τώρα που έχετε επιλέξει ένα καλά σκιερό μέρος για να σκάβει, και του παρέχετε ωραία άμμο, ίσως ανακαλύψετε ότι τα σκιερά μέρη με άμμο αποτελούν ευχάριστο μέρος και για τους ψύλλους! Αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα ψύλλων, υπάρχουν ειδικά φάρμακα που τους εξοντώνουν.

Τα σκυλιά είναι ευφυή, συμπονετικά πλάσματα που τους αρέσει η διασκέδαση. Αξίζουν να έχουν μια ζωή γεμάτη από ερεθίσματα πνευματικά και σωματικά. Αξίζουν την αγάπη μας και να αποτελούν μέλη της οικογενειακής δομής. Και αξίζουν να διασκεδάζουν. Δώστε στον σκύλο σας την ευκαιρία να έχει όλα αυτά τα πράγματα που αξίζει και αυτός θα σας δώσει αγάπη και συντροφικότητα, απαράμιλλη με άλλου ζωντανού πλάσματος

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

SILVER ANGEL

SILVER ANGEL
   



Ταιριάζει σε ενυδρείο ψάρια ακόμη και με μικρότερα από αυτά αλλά μερικές φορές γίνεται επιθετικό

PH 6,5 μέχρι 7,5

Θερμοκρασία 23 – 26 βαθμούς Κελσίου

Ωοτόκο, κολυμπά σε όλο το ενυδρείο, είναι μοναχικό ή σε κοπάδια με ιδίου είδους ψάρια
Του αρέσουν τα φυτά και οι βραχώδη βυθοί

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
      ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

‘Αρθρο 1

Ορισμοί


Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:


α) Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς. Ζώα συντροφιάς είναι και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγετικοί"), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικοί) και χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.


β) Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη του ή του συνοδού του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη ή τον έλεγχο ιδιοκτήτη ή συνοδού. Δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα οι ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης.


γ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.


δ) Σοβαρό νόσημα είναι κάθε νόσημα άμεσου και υψηλού κινδύνου για την υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και των ζώων, του ίδιου ή και άλλου είδους.


ε) Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, στην οποία συντηρούνται, σε σημαντικό αριθμό, αδέσποτοι ή ανεπιθύμητοι σκύλοι ή άλλα είδη ζώων συντροφιάς.


‘Αρθρο 2


Υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων

1. Ο ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται:


α) να δηλώνει το σκύλο του στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικών αρχείων και να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του σκύλου του μέσα σε προθεσμία οκτώ εβδομάδων από τη γέννηση του,


β) να μεριμνά για την ευζωία και την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέταση του σκύλου του,


γ) να εφοδιάζεται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου του,


δ) να μην εγκαταλείπει αυτόν,


ε) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου του.

2. Η σήμανση, η καταγραφή των σκύλων, καθώς και η κατάρτιση του σχετικού μητρώου, γίνονται από κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, σε καταφύγια αδέσποτων ζώων, καθώς και σε κτηνιατρεία ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που διατηρούνται από τους δήμους, τις κοινότητες ή τα ζωοφιλικά σωματεία. Σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, όπου δεν δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ιδιώτες κτηνίατροι, η σήμανση και η καταγραφή των σκύλων μπορεί να γίνει και σε αγροτικά κτηνιατρεία των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Η δήλωση, σήμανση και καταγραφή είναι προαιρετική για τους σκύλους που εκτρέφονται για τη φύλαξη ποιμνίων. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής του σκύλου βαρύνει τον ιδιοκτήτη του.

3. Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό. Ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους. Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης. Ο ιδιοκτήτης του κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του σκύλου του. Εντός των ελεγχομένων κυνηγετικών περιοχών επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται και στις δύο περιπτώσεις με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση σκύλων για κυνομαχίες. Επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

5. Ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο σε ανθρώπους ή ζώα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 924 του Αστικού Κώδικα.

6. Οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων οφείλουν να μην επιδιώκουν ή διευκολύνουν την αναπαραγωγή ζώων καινά μεριμνούν για τη στείρωση τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζονται η διαδικασία υποβολής της δήλωσης κατοχής σκύλων, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και ο τρόπος σήμανσης και καταγραφής αυτών και ενημέρωσης από τους κτηνιάτρους της παραγράφου 2 του φορέα που είναι αρμόδιος για την καταχώριση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων των στοιχείων των σκύλων που έχουν σημανθεί και των ιδιοκτητών τους. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο φορέας που είναι αρμόδιος για την τήρηση των μητρώων αυτών, ο τύπος και το περιεχόμενο του βιβλιαρίου υγείας, η διαδικασία και οι φορείς που είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση και θεώρηση του, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.


‘Αρθρο 3


Εκτροφή - Αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων

1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκτρέφει, αναπαράγει για εμπορικούς σκοπούς ή πωλεί σκύλους, οφείλει να εφοδιάζεται με άδεια που εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην οποία έχει την κατοικία ή την έδρα του, να υπόκειται στον έλεγχο της αρχής αυτής και να συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπονται στο Π.Δ. 184/1996 (ΦΕΚ 137 Α'). Ιδιαίτερα για τη χορήγηση άδειας εκτροφής και αναπαραγωγής σκύλων, πρέπει να τηρούνται και οι διατάξεις του Ν. 604/1977 (ΦΕΚ 163 Α') και του Π.Δ. 463/1978 (ΦΕΚ 96 Α'). Η άδεια αυτή απαιτείται όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος, σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής. Για τη χορήγηση της άδειας πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) να διαμένουν οι σκύλοι σε χώρους κατάλληλους, όσον αφορά τα υλικά κατασκευής τους, τις διαστάσεις τους, ανάλογα με τον αριθμό των σκύλων που φιλοξενούνται, τη θερμοκρασία, το φωτισμό, τον αερισμό και την καθαριότητα τους καινά υπάρχουν χώροι για την εξάσκηση τους, β) να χορηγείται στους σκύλους κατάλληλη και επαρκής ποσότητα τροφής, νερού, στρωμνής και να παρέχεται δυνατότητα άσκησης, γ) να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης των ασθενειών μεταξύ των σκύλων, δ) να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των σκύλων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλων φυσικών κινδύνων, ε) να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των σκύλων από και προς την εγκατάσταση εκτροφής, στ) να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή πριν από το πρώτο και μετά το ένατο έτος της ηλικίας τους, ζ) να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και πάντως πριν από την παρέλευση εννέα μηνών μετά τον τελευταίο τοκετό, η) να τηρούνται βιβλιάρια υγείας των σκύλων, στα οποία θα καταγράφονται οι εμβολιασμοί τους και οι κτηνιατρικές εξετάσεις και πράξεις στις οποίες υποβάλλονται και θ) να τηρούνται στις εγκαταστάσεις εκτροφής μητρώα για κάθε θηλυκό σκύλο αναπαραγωγής και να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για έλεγχο από την αρμόδια αρχή.

2. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή σκύλοι που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού σκύλου και των απογόνων του.

3. Δεν επιτρέπεται η πώληση σκύλων με ηλικία μικρότερη των επτά εβδομάδων. Οι προς πώληση σκύλοι φέρουν υποχρεωτικά σήμανση και είναι καταγραμμένοι.

4. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας καθορίζονται οι όροι της έκδοσης άδειας καταστήματος πώλησης σκύλων και άλλων ζώων συντροφιάς, οι όροι που πρέπει να πληρούν οι χώροι φιλοξενίας των ζώων, καθώς και ο εξοπλισμός των χώρων αυτών, ανά είδος ζώου.

‘Αρθρο 4


Διοργάνωση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων με σκύλους

1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διοργανώνει εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις με σκύλους οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της αρμόδιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

2. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι σκύλοι πρέπει να βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψη του ιδιοκτήτη ή του συνοδού τους, ο οποίος οφείλει να μην τους προξενεί φόβο, αγωνία ή πόνο. Σκύλοι που εκδηλώνουν χωρίς αιτία επιθετική συμπεριφορά προς τα άλλα ζώα ή τον άνθρωπο, φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο ή απομακρύνονται από την εκδήλωση.

3. Οι σκύλοι που συμμετέχουν σε εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις πρέπει να έχουν δηλωθεί, σημανθεί και καταγραφεί και οι συνοδοί τους να φέρουν το βιβλιάριο υγείας του σκύλου, από το οποίο να προκύπτει ότι είναι εμβολιασμένοι και ότι έχουν υποβληθεί σε πρόσφατο αποπαρασιτισμό.

‘Αρθρο 5


Υποχρεώσεις ιδιοκτητών γατών και άλλων ζώων συντροφιάς

1. Κάθε ιδιοκτήτης γάτας έχει τις υποχρεώσεις των διατάξεων των περιπτώσεων β', γ' και δ' της παραγράφου 1 και της παραγράφου 6 του άρθρου 2.

2. Απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση γατών για την παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

3. Για τις εκθέσεις ή άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται με γάτες ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3 εκτός από αυτές που αφορούν στη δήλωση, σήμανση και στην καταγραφή του άρθρου 4.

4. Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση άλλων ζώων συντροφιάς σε κάθε είδους μονομαχίες.

‘Αρθρο 6

Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες

Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών. Προκειμένου για πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω) επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μιας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος. Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτους χώρους κ.λπ.). Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 (ΦΕΚ240 Α') και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.


‘Αρθρο 7


Περισυλλογή αδέσποτων σκύλων

1. Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείριση τους.

2. Τα συνεργεία περισυλλογής καθοδηγούνται στο έργο τους και ελέγχονται από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της αρμόδιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

3.α. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται, οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους δήμους, τις κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία σε ιδιόκτητους ή μη χώρους.


β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το Ν. 604/1977 και το Π.Δ. 463/1978. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι για την εναρμόνιση των καταφυγίων που ήδη λειτουργούν με τους όρους του νόμου αυτού.

4. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται οδηγούνται σε καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπου υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση και παραμένουν μέχρι να αναλάβει κάποιος ενδιαφερόμενος τη φιλοξενία τους. Σκύλοι που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανση τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει την απώλεια τους, επιστρέφονται σε αυτόν. Δεν επιτρέπεται η υιοθεσία των σκύλων από άτομα ηλικίας μικρότερης των δεκαέξι ετών, χωρίς την έγγραφη συναίνεση των προσώπων που ασκούν τη γονική μέριμνα. Σκύλοι που δίνονται σε ιδιώτες για φιλοξενία, πρέπει προηγουμένως να σημανθούν, να καταγραφούν και να υποβληθούν σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση. Οι σκύλοι που παραμένουν στο καταφύγιο, εφόσον σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου του καταφυγίου κρίνονται υγιείς, επιτρέπεται να επαναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, με απόφαση της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, εντός των διοικητικών τους ορίων και κατά προτίμηση στην περιοχή από όπου περισυνελέγησαν, αφού προηγουμένως σημανθούν, καταγραφούν και υποβληθούν σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση. Την ευθύνη για την επίβλεψη, τη φροντίδα και την ευζωία τους έχουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3α. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων σκύλων λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού τους στην περιοχή όπου επαναφέρονται. Η επαναφορά δεν επιτρέπεται σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας και αεροδρόμια.

5. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται μετά από κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνοι σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περίπτωση γ' του άρθρου 1, ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, υποβάλλονται σε ευθανασία. Σκύλοι ανίκανοι να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας, εφόσον μετά από κτηνιατρική εξέταση διαπιστώνεται ότι η διατήρηση τους στη ζωή είναι αντίθετη με την ευζωία τους, υποβάλλονται σε ευθανασία. Σκύλοι που διαπιστώνεται από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένοι ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μέσα στα καταφύγια, με την ευθύνη της διοίκησης τους.

6. Στο άρθρο 46 του Ν. 998/1979 (ΦΕΚ 289 Α') προστίθεται παράγραφος 7, που έχει ως εξής:

«7. Με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 5 επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων. Η αίτηση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις περιπτώσεις β' και γ' του άρθρου 2 του Π.Δ. 190/1981 (ΦΕΚ 54 Α') και εξετάζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 έως 7 αυτού.»

7. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο, τη διαδικασία και το όργανο που είναι αρμόδιο για τη σήμανση και την καταγραφή των αδέσποτων σκύλων που περισυλλέγονται, τη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς φιλοξενία, την παράδοση τους στο νέο ιδιοκτήτη, τη δήλωση απώλειας, τη φιλοξενία και την επιστροφή των σκύλων που φέρουν σήμανση στον ιδιοκτήτη τους, την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων σκύλων, την παράδοση των σκύλων σε καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν τη διατήρηση τους, τις επιτρεπόμενες μεθόδους ευθανασίας και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας παρέχεται οικονομική ενίσχυση στους φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 3α για την ίδρυση και λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο φορέας που επιχορηγείται, ο σκοπός, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

‘Αρθρο 8


Αποτροπή πρόσβασης αδέσποτων σκύλων σε απορρίμματα

Οι υπεύθυνοι σφαγείων, κρεοπωλείων ή άλλων καταστημάτων διάθεσης τροφίμων, νοσοκομείων, στρατοπέδων, κατασκηνώσεων και γενικώς χώρων και εγκαταστάσεων μαζικής εστίασης έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή της πρόσβασης των αδέσποτων σκύλων στα απορρίμματα των εγκαταστάσεων τους.

‘Αρθρο 9


Εκπαίδευση, επιμόρφωση, προαγωγή ζωοφιλίας

1. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας μεριμνούν για την οργάνωση ή συνδιοργάνωση με άλλους φορείς επιμορφωτικών σεμιναρίων και την προβολή στα μέσα μαζικής επικοινωνίας προγραμμάτων πληροφόρησης και εκπαίδευσης των ατόμων που είναι κάτοχοι ζώων συντροφιάς, και των ατόμων που ασχολούνται με την εκτροφή, εκπαίδευση, εμπόριο και φύλαξη των ζώων συντροφιάς, καθώς και για την ενημέρωση των προσώπων αυτών σχετικά με το περιεχόμενο των διατάξεων που αφορούν στην προστασία των ζώων συντροφιάς.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας μπορεί να χρηματοδοτούνται δραστηριότητες που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο και να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση αυτή.

‘Αρθρο 10

Αποκομιδή πτωμάτων ζώων

Οι υπηρεσίες, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι αρμόδιες για την καθαριότητα των οδών του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου έχουν την υποχρέωση να απομακρύνουν από τις οδούς τα πτώματα των νεκρών ζώων και να μεριμνούν για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

‘Αρθρο 11

Κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης ζωονόσων

1. Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα του ίδιου ή άλλου είδους γίνεται μέσω ειδικών προγραμμάτων που καταρτίζονται από την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Γεωργίας και εφαρμόζονται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Αν εκδηλωθεί κρούσμα λύσσας σε ζώο, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής μπορεί να λαμβάνει και πρόσθετα μέτρα είτε σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας είτε σε όλη την επικράτεια, πέραν εκείνων που προβλέπονται από τις διατάξεις των νόμων 1197/ 1981 και 2017/1992 (ΦΕΚ 31 Α').

2. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας καθορίζονται οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί όροι που αφορούν στην αποτροπή του κινδύνου εισβολής στη Χώρα ή διαφυγής επιζωοτικών νοσημάτων και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

‘Αρθρο 12


Ποινικές κυρώσεις

1. Οι παραβάτες των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 5 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δώδεκα μήνες και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ.

2. Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 3 και 4 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες και χρηματική ποινή από τετρακόσια μέχρι δύο χιλιάδες τετρακόσια ευρώ.

3. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του Ν. 1444/1984 (ΦΕΚ 78 Α'), καθώς και οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 9, 10 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς που κυρώθηκε με το Ν. 2017/1992, τιμωρούνται με τις ποινές που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του Ν. 1197/1981, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 5του άρθρου αυτού.

4. Με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, μπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά το ζώο από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 και να παραδοθεί σε ζωοφιλικό σωματείο ή σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

5. Το άρθρο 8 του Ν. 1197/1981 αντικαθίσταται ως εξής:

«‘Αρθρο 8

1. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 1 παράγραφοι 1,2,3 και 4 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή με χρηματική ποινή από τριακόσια μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και με τις δύο ποινές.


2. Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 2, 3 και 4 παράγραφοι 2 και 3 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι πέντε μήνες ή με χρηματική ποινή από τριακόσια μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και με τις δύο ποινές.


3. Οι ποινές της παραγράφου 2 επιβάλλονται και για παραβάσεις κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του Ν. 586/1977 (ΦΕΚ 140 Α').»



6. Η κλοπή κυνηγετικού σκύλου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ.


‘Αρθρο 13


Διοικητικές κυρώσεις

1. Στους παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 1, 3, 4 και 6 του άρθρου 2, των άρθρων 3, 4 και 5 επιβάλλεται και πρόστιμο τριακοσίων έως χιλίων πεντακοσίων ευρώ. Για τον καθορισμό του ύψους του επιβαλλόμενου προστίμου λαμβάνονται υπόψη η πρόθεση ή μη του παραβάτη, η σοβαρότητα και διάρκεια της παράβασης και η υποτροπή. Στην καθ' υποτροπή παράβαση των διατάξεων των άρθρων 3 και 4 και της παραγράφου 3 του άρθρου 5 επιτρέπεται η αναστολή της άδειας από έξι μήνες μέχρι τρία έτη ή οριστική αφαίρεση της.

2. α) Το πρόστιμο που προβλέπεται από την προηγούμενη παράγραφο για τους παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 1 περιπτώσεις α', δ' και ε', 3 και 6 του άρθρου 2, επιβάλλεται με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπο δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, με βάση την έκθεση βεβαίωσης της παράβασης σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου αυτού.

β) Το πρόστιμο που προβλέπεται από την προηγούμενη παράγραφο για τους παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 1 περιπτώσεις β' και γ' και 4 του άρθρου 2, καθώς και των άρθρων 3, 4 και 5, επιβάλλεται με απόφαση του Διευθυντή Κτηνιατρικής της κατά τόπο αρμόδιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, με βάση την έκθεση βεβαίωσης της παράβασης που συντάσσεται από το όργανο που διενεργεί την επιθεώρηση κατά τις σχετικές διατάξεις του νόμου αυτού.

γ) Ενώπιον του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του Διευθυντή Κτηνιατρικής μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του ο παραβάτης, ο οποίος καλείται για το λόγο αυτόν πριν από τέσσερις τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες. Η απόφαση επιβολής προστίμου επιδίδεται στο πρόσωπο εις βάρος του οποίου επιβάλλεται το πρόστιμο. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ουσίας.

3. Τα πρόστιμα εισπράττονται από το δήμο ή την κοινότητα, περιέρχονται σε ειδικό λογαριασμό τους και διατίθενται για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου αυτού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης των προστίμων, η αναπροσαρμογή τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

‘Αρθρο 14


Τροποποιήσεις και συμπληρώσεις διατάξεων

1. Στο άρθρο 4 του Ν. 604/1977 (ΦΕΚ 163 Α') η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«1 Τα κτηνιατρεία και οι κτηνιατρικές κλινικές ιδρύονται κατ' αποκλειστικότητα από κτηνιάτρους.»

2. Στο άρθρο 6 του Ν. 604/1977 προστίθενται τα ακόλουθα:


α) στην παράγραφο 1 αυτού μετά τις λέξεις «Δια την λειτουργίαν» προστίθενται οι λέξεις: «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,»,


β) στην ίδια παράγραφο μετά το «Εφόσον» προστίθεται νέα περίπτωση α' με υποπεριπτώσεις αα', ββ' και νγ'.


«α) Προκειμένου περί κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων:


αα) Υποδεικνύεται με την αίτηση κτηνίατρος ως επιστημονικός υπεύθυνος, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 10.


ββ) Συνυποβάλλεται τοπογραφικό διάγραμμα με κάτοψη των εγκαταστάσεων και απαιτούμενων χώρων σε κλίμακα 1:100.


γγ) Έκθεση περιγραφική του εξοπλισμού».


γ) Η περίπτωση α' γίνεται β' και η περίπτωση β' γίνεται γ'.

3. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 του Ν. 604/1977 μετά τις λέξεις «Την επιστημονική ευθύνη» προστίθενται οι λέξεις «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,».

4. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 11 του Ν. 604/1977 μετά τις λέξεις «την επιστημονική ευθύνη» προστίθενται οι λέξεις «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,».

5. Στο άρθρο 3 του Π.Δ. 463/1978 (ΦΕΚ 96 Α') επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:


α) Οι περιπτώσεις στ' και η' της παραγράφου 1 αντικαθίστανται ως εξής:

«στ) Ατομική αίθουσα διαμονής φιλοξενούμενων σκύλων


η) Ατομικό προαύλιο άσκησης σκύλων».

β) Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται ως εξής:


«2. Οι χώροι που αναφέρονται στις περιπτώσεις α' έως και ε' της προηγούμενης παραγράφου πρέπει να έχουν συνολική επιφάνεια τουλάχιστον εξήντα τετραγωνικών μέτρων και οι χώροι που αναφέρονται στις περιπτώσεις στ' και ζ' της ίδιας παραγράφου να έχουν επιφάνεια ανάλογη με τον αριθμό των ζώων που φιλοξενούνται, έχοντας υπόψη ότι για κάθε σκύλο απαιτείται ξεχωριστός χώρος φιλοξενίας και άσκησης με ελάχιστες διαστάσεις μήκους δύο μέτρων, πλάτους δύο μέτρων και ύψους δύο μέτρων. Οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από υγρασία, να εξαερίζονται καλώς και να εξασφαλίζουν την προστασία των ζώων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.»

6. Τα κτηνιατρεία μικρών ή μεγάλων ζώων που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού υποχρεούνται μέσα σε έξι μήνες από την ισχύ του να προσαρμοστούν με τις διατάξεις του.


‘Αρθρο 15


Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται:


α) οι διατάξεις του Ν. 829/1978 (ΦΕΚ203 Α'), όπως αντικαταστάθηκαν με την περίπτωση α' της παραγράφου 2 και την παράγραφο 3 του άρθρου 32 του Ν. 1845/ 1989 (ΦΕΚ 102 Α'), εκτός από τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφοι 1,2 περιπτώσεις β', γ' και δ', 4 και 5 ως ισχύουν, το Π.Δ. 400/1983 (ΦΕΚ 151 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με το Π.Δ. 289/1992 (ΦΕΚ 148 Α'), εκτός από τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 9, καθώς και κάθε άλλη κανονιστική πράξη που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων του Ν. 829/1978,


β) το άρθρο τρίτο του Ν. 1444/1984,


γ) το άρθρο τρίτο του Ν. 2017/1992,


δ) τα άρθρα 255 παράγραφοι 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9 και 287 παράγραφοι 3α', 3β', 6, 10α και 12 του Ν.Δ. 86/1969 (ΦΕΚ 7 Α') και


ε) κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει θέματα του νόμου αυτού ή αντίκειται στις διατάξεις του.

‘Αρθρο 16


Οργανωτικά θέματα Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.)

1. Όπου στις διατάξεις του Ν. 1845/1989 (ΦΕΚ 102 Α'), όπως ισχύει, αναφέρονται οι όροι «Περιφερειακό Ερευνητικό Τμήμα» και «Προϊστάμενος Περιφερειακού Ερευνητικού Τμήματος» αντικαθίστανται αντίστοιχα με τους όρους «Ινστιτούτο» και «Διευθυντής Ινστιτούτου».

2. Στο τέλος της περίπτωσης θ' της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν. 1845/1989, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001 (ΦΕΚ223 Α'), απαλείφεται η τελεία και προστίθεται η φράση «καθώς και σε άλλα στελέχη του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.».

3. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης γ' της παραγράφου 7 του άρθρου 10 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001, αντικαθίσταται ως εξής:

«γ) Συγκροτεί ίσο αριθμό με τον αριθμό των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας εκλεκτορικά σώματα που αποφασίζουν οριστικά για την πρόσληψη και προαγωγή των ερευνητών.»


4. Το άρθρο 11 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 11 του άρθρου 26 του Ν. 2945/ 2001, αντικαθίσταται ως εξής:

«'Αρθρο 11


Διάρθρωση ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

1. Το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. αποτελείται από Κεντρική Υπηρεσία και Περιφερειακά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας (Π.Ι.ΑΓ.Ε.).


2. Τα Π.Ι.ΑΓ.Ε. διαρθρώνονται σε Διοικητική Υπηρεσία και Τμήμα Μάρκετινγκ. Στα Π.Ι.ΑΓ.Ε. υπάγονται διοικητικά τα Ινστιτούτα, τα Αυτοτελή Εργαστήρια και τα Κέντρα Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας.


3. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας συντονίζουν επιστημονικά τα ομοειδή Ινστιτούτα και τα Αυτοτελή Εργαστήρια. Σε κάθε Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας συνιστάται Επιστημονικό Συμβούλιο (Ε.Σ.Ε.Ι.).


4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:


α) Ορίζονται τα Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας και τα Περιφερειακά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..


β) Οι ογδόντα δύο περιφερειακές μονάδες του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. (ινστιτούτα, ιδρύματα, κέντρα, σταθμοί) ενοποιούνται, αναδιαρθρώνονται, καταργούνται και μετατρέπονται είτε ως Ινστιτούτα είτε ως Αυτοτελή Εργαστήρια είτε ως Κέντρα Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας.»

5. Οι περιπτώσεις β' και δ' της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του Ν. 1845/1989, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 12 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001, αντικαθίστανται ως εξής:

«β) Αποφασίζει για τα θέματα διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των Ινστιτούτων, των Αυτοτελών Εργαστηρίων και των Κέντρων Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας που ανήκουν στην αρμοδιότητα του σύμφωνα με το νόμο αυτόν, τους κανονισμούς οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας, κατάστασης προσωπικού, προμηθειών και οικονομικής διαχείρισης, καθώς και τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

δ) Συντάσσει ύστερα από εισήγηση των Διευθύνσεων των Ινστιτούτων, των Προϊσταμένων των Αυτοτελών Εργαστηρίων και των Προϊσταμένων των Κέντρων Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Περιφερειακού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και τη διαβιβάζει στο Γενικό Διευθυντή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.»

6. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 13 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001, αντικαθίσταται ως εξής:

«Καθηγητές A.E.I, κατά ένα λιγότερο από τα μέλη της προηγούμενης περίπτωσης α' του ίδιου με το Εθνικό Ινστιτούτο γνωστικού αντικειμένου, που προτείνονται από το Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ύστερα από εισήγηση των Διευθυντών των οικείων Ινστιτούτων. Στα τριμελή Ε.Σ. συμμετέχει ένας καθηγητής A.E.I..»

7. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 13 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001, προστίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής:

«Έδρα του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας είναι η έδρα του εκάστοτε Προέδρου του οικείου Επιστημονικού Συμβουλίου.»

8. Η περίπτωση α' της παραγράφου 6 του άρθρου 13 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 13 του άρθρου 26του Ν. 2945/2001, αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Εισηγείται τον ερευνητικό προσανατολισμό του οικείου Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας στο Ε.Σ. του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και αποφασίζει για την κατανομή των ερευνητικών αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων μεταξύ των Ινστιτούτων και των Αυτοτελών Εργαστηρίων του οικείου Εθνικού Ινστιτούτου.»


9. Το άρθρο 15 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 14 του άρθρου 26 του Ν. 2945/ 2001, αντικαθίσταται ως εξής:

«‘Αρθρο 15

Οργάνωση ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Με τον κανονισμό οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. καθορίζεται η οργάνωση, διάρθρωση, στελέχωση, λειτουργία και οι αρμοδιότητες της Κεντρικής Υπηρεσίας, των Περιφερειακών Ιδρυμάτων Αγροτικής Έρευνας, των Ινστιτούτων, των Αυτοτελών Εργαστηρίων, των Κέντρων Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας και των Εθνικών Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα ή αναγκαία λεπτομέρεια. Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί να συνιστώνται, αναμορφώνονται, συγχωνεύονται ή να καταργούνται Περιφερειακά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας, Ινστιτούτα, Αυτοτελή Εργαστήρια, Κέντρα Εφαρμογής Αγροτικής Έρευνας και Εθνικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας.»


10. Η παράγραφος 5 του άρθρου 17 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 16 του άρθρου 26 του Ν. 2945/2001, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η πρόσληψη του ερευνητικού προσωπικού γίνεται ύστερα από προκήρυξη, στην οποία ορίζονται οι βαθμίδες και η έδρα της μονάδας. Η προκήρυξη δημοσιεύεται δύο τουλάχιστο φορές σε δύο ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και στην έδρα της μονάδας που αφορά η προκήρυξη και κοινοποιείται στις πρεσβείες της Ελλάδας στην αλλοδαπή, όπου υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες.»


11. Οι κρίσεις του ερευνητικού προσωπικού του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για πρόσληψη ή προαγωγή συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από το υπάρχον Επιστημονικό Συμβούλιο, του οποίου η θητεία με την παρούσα σύνθεση του παρατείνεται μέχρι τη δημιουργία των εκλεκτορικών σωμάτων και όχι πέραν του ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

12. Με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, που εγκρίνονται από τον Υπουργό Γεωργίας και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να επιχορηγούνται από αυτό όλα τα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Γεωργίας νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

‘Αρθρο 17

Απεντομωτήρια

1. Οι συκοπαραγωγοί, ιδιώτες ή Συνεταιρισμοί, δύναται να δημιουργούν απεντομωτήρια προς κάλυψη των αναγκών απεντόμωσης των καλλιεργειών τους μετά από άδεια του Υπουργείου Γεωργίας.

2. Καταργείται το προβλεπόμενο από το άρθρο 5 του Ν.Δ. 2584/1953 απεντομωτικό δικαίωμα υπέρ της ΣΥΚΙΚΗΣ.

‘Αρθρο 18


Ρύθμιση θεμάτων «Κτηνοτροφικής»

Οι διατελέσαντες από το έτος 1995 έως σήμερα Πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. της Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης (Ν.Π.Ι.Δ.) με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» και το διακριτικό τίτλο «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ», η οποία διαλύθηκε με την υπ' αριθμ. 2020/2000 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη που πηγάζει από τις πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ» προς το Δημόσιο, Ι.Κ.Α. και λοιπούς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.


‘Αρθρο 19


Αλλες διατάξεις

1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 262 του Ν.Δ. 86/1969 αντικαθίσταται ως εξής:
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να αυξομειώνονται τα ανωτέρω ποσά. Για τους κυνηγούς που αποκτούν την άδεια θήρας απευθείας από τις δασικές αρχές, τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) επί του ποσού που καθορίζεται εκάστοτε από την υπουργική απόφαση, που εκδίδεται σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 266 του ν.δ. 86/1969του Δασικού Κώδικα ως εισφορά υπέρ του Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών και διατίθενται για φιλοθηραματικούς σκοπούς.»

2. Οι συνδρομές που εισπράχθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος για τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας που προσλήφθηκαν από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες αναγνωρίζονται ως νομίμως διατεθείσες από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος προς τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας, εξόδων κίνησης, εξοπλισμού και λοιπών σχετικών δαπανών που αφορούν τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας που προσλήφθηκαν από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες.

3. Η παράγραφος 10 του άρθρου 266 του Ν.Δ. 86/1969 αντικαθίσταται ως εξής:

«10. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα των δικαιωμάτων εγγραφής και των ετήσιων συνδρομών των Κυνηγετικών Συλλόγων. Από τα έσοδα αυτά ποσοστό που καθορίζεται με την ανωτέρω υπουργική απόφαση διατίθεται προς τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες στις οποίες ανήκει κάθε Κυνηγετικός Σύλλογος και ποσοστό τουλάχιστον πενήντα έξι τοις εκατό (56%) περιέρχεται στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, από το οποίο ποσοστό τουλάχιστον ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) χρησιμοποιείται για τη με κάθε νόμιμο μέσο φύλαξη και προστασία του θηράματος, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του ανάλογα με τις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της χώρας, τον εμπλουτισμό της χώρας με θηράματα, καθώς και ο,τιδήποτε συνδράμει στην αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας. Για τις λοιπές κυνηγετικές οργανώσεις (Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Κυνηγετικές Ομοσπονδίες) τουλάχιστον το ήμισυ των εσόδων αυτών διατίθεται υποχρεωτικά για τους ανωτέρω σκοπούς και ειδικότερα όσον αφορά τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, αφαιρουμένων των ποσών των εισφορών προς την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και προς τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες στις οποίες ανήκουν. Εν πάση περιπτώσει το ποσό της συνδρομής δεν μπορεί να ορισθεί μικρότερο των τριάντα τεσσάρων (34) ευ ρω.»


4. Στο άρθρο 17 του Ν. 2637/1998 (ΦΕΚ200 Α') προστίθεται παράγραφος 5, που έχει ως εξής:

«5. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. απολαμβάνει των εν γένει δικονομικών προνομίων και ατελειών του Δημοσίου, και στις δικαστικές υποθέσεις του εφαρμόζεται ο Κώδικας περί Δικών του Δημοσίου.»

‘Αρθρο 20


Έναρξη ισχύος

Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.