Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ

Αισθάνεστε μόνοι, θλιμμένοι ή και λίγο αγχώδεις τελευταία; Αισθάνεστε απομονωμένοι από τον έξω κόσμο επειδή φαίνεται σαν να μην καταλαβαίνει κανείς το τι περνάτε; Αν ναι, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε μια νέα θεραπευτική αγωγή: Να πάρετε ένα κατοικίδιο.

Δεν είναι μυστικό το ότι μερικοί από εμάς αισθανόμαστε κενά στην ζωή μας τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλους ανθρώπους, τουλάχιστον όχι τόσο συχνά όσο θα θέλαμε να συμβαίνει. Για πολλούς, ο τρόπος ζωής μπορεί να εξαρτάται, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, από ένα σύστημα υποστήριξης το οποίο βοηθάει στο να ισορροπούμε τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική κατάστασή μας. Και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, το σωστό κατοικίδιο μπορεί να κάνει αυτό για εσάς χωρίς να ζητάει πολλά για αντάλλαγμα, απλά τις απαραίτητα βασικά. Σύντομα, θα αρχίσετε να βλέπετε τις θετικές αλλαγές που μπορεί να κάνει στη ζωή σας.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ

Η απόδειξη βρίσκεται γύρω μας. Για πολλά χρόνια, τα σκυλιά χρησιμο-ποιούνται για να προσφέρουν εναλλακτική φροντίδα σε άρρωστα παιδιά και σε ηλικιωμένους. Το λιγότερο, έχει αποδειχτεί ότι αναπτε-ρώνουν το ηθικό των ασθενών και επιταχύνουν την θεραπεία και αποκατάσταση μέχρι ένα βαθμό. Όμως, τα κατοικίδια μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία όλων μας, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας. Η Dr. Karen Allen, πρώην επιστημονική ερευνήτρια σε θέματα φαρμακευτικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, διεξήγαγε μια έρευνα με 48 άντρες και γυναίκες χρηματιστές οι οποίοι αντιμετώπιζαν μεγάλα επίπεδα στρες καθημερινά. Όσοι από αυτούς δεν είχαν κατοικίδιο, «αντιμετώπιζαν διπλάσιο ποσοστό στρες από ότι αυτοί που είχαν ένα ζώο στο δωμάτιο». Μπορούμε λοιπόν, να μιλάμε με σιγουριά για τον αντίκτυπο που έχει ένα ζώο στη ζωή σας.

ΠΟΙΟΣ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σπεύσετε στο κοντινότερο pet shop! Κάποιος ο οποίος μετακινείται συνεχώς, για παράδειγμα, πιθανόν να μη θεωρήσει ένα ζώο πρακτικό. Όμως, κάποιος που περνάει πολλές ώρες στο σπίτι, και είναι μόνος στο μεγαλύτερο μέρος, μπορεί να δει ότι το να γυρνάει σπίτι σε έναν τετράποδο φίλο, είναι αναζωογονητικό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους περνάνε κάποια δύσκολη στιγμή (π.χ. ένα χωρισμό, μακροχρόνια ασθένεια) όπου δεν υπάρχει κανένας να τους παρηγορήσει ή να τους καταλάβει. Το να πάρουν ένα ζώο θα είναι η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση εξαιτίας της φυσικής, και ακούσιας, ικανότητας που έχει το ζώο να ευθυμεί τους ανθρώπους. Ομοίως, κάποιος με εργασία με ιδιαίτερο στρες, μπορεί να χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας στην ανακούφιση μέρους της έντασης που συσσωρεύεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Διαβάστε πέντε λόγους γιατί ίσως χρειάζεστε ένα ζώο.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ

1. Προσφέρει συνεχή συντροφιά
Εφόσον καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες (φαγητό, νερό, κλπ.), ένα ζώο θα προσφέρει συνεχή αγάπη και τρυφερότητα χωρίς να ζητάει τίποτε για αντάλλαγμα. Δεν θα σας αγαπάει τη μια και μετά θα αλλάζει γνώμη και θα σας μισεί τελικά. Είναι πάντα εκεί για εσάς και σας χρειάζεται.

2. Προσφέρει απόσπαση
Ένα ζώο μπορεί να βοηθήσει να απομακρύνετε το μυαλό σας από τη συνεχή πίεση της ζωής σας. Το παιχνίδι με τον σκύλο ή τη γάτα σας, ή ακόμη και το να βλέπετε το ψάρι σας να κολυμπάει για 20 λεπτά, μπορεί να σας κάνει να μη σκέφτεστε το φόρτο εργασίας σας, τα ρούχα που πρέπει να πλύνετε, ή τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσετε. Καθένας μας χρειάζεται αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για απόδραση από τις δυσκολίες της καθημερινότητας και ένα ζώο μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

3. Σας δίνει μια αίσθηση σκοπού
Για όσους αισθάνονται σαν να διασχίζουν άσκοπα τη ζωή τους, η ανατροφή και φροντίδα ενός ζώου συντροφιάς μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν σαν να επιτυγχάνουν κάτι. Άλλωστε, όντως αναλαμβάνετε τη φροντίδα ενός άλλου ζωντανού πλάσματος. Νιώθετε την υπερηφάνεια ενός γονιού ενώ βλέπετε το ζώο σας να μεγαλώνει δυνατό και υγιές. Δεν είστε έτοιμοι για παιδιά ακόμη; Αυτή μπορεί να είναι η απάντηση.

4. Σας επιτρέπει να ανοίγεστε χωρίς να ανησυχείτε
Ίσως το να γράφετε σε ένα περιοδικό, δεν είναι του στυλ σας. Πιθανόν να θέλετε μια ζωντανή διέξοδο όπου να μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα χωρίς το φόβο της αποδοκιμασίας. Ένα ζώο δεν θα σας κρίνει ή δεν θα διαφωνήσει μαζί σας. Βρίσκεται πλάι σας μόνο για να ακούει (ακόμη κι αν δεν μπορεί να καταλάβει σχεδόν τίποτε απ’ όσα λέτε, τουλάχιστον βγάζετε ένα βάρος από μέσα σας). Δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις, ούτε ανακατωσούρες, δεν χρειάζεται να περιμένετε για να μιλήσετε…. τι περισσότερο μπορείτε να ζητήσετε;

5. Σας δίνει ένα λόγο για άσκηση
Ακόμη κι αν αισθάνεστε ότι η ζωή σας έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να θέλετε να κάψετε κάποιες επιπλέον θερμίδες και να βρείτε μια δικαιολογία για να πάρετε καθαρό αέρα. Ένας σκύλος σας βοηθάει να περπατήσετε και να τρέξετε περισσότερο, κι έτσι, παράλληλα θεραπεύεται ο νους και το σώμα σας.

ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ

Να θυμάστε ότι το να έχετε ένα κατοικίδιο είναι ένας σπουδαίος τρόπος να έχετε κάποια εναλλακτική πνευματική και συναισθηματική υποστήριξη, καθώς μπορεί να καλύψει τα κενά με τρόπους που δεν μπορούν οι άνθρωποι. Όμως, να θυμάστε ότι το ζώο είναι για μια ζωή. Θα πρέπει να είσαστε απολύτως σίγουροι ότι πραγματικά θέλετε ένα ζώο και ότι είστε προετοιμασμένοι να κάνετε μια ισόβια δέσμευση. Άλλωστε, αν ένα ζώο μπορεί να κάνει θαύματα σε σας, δεν αξίζει αυτό λίγο σεβασμό ως αντάλλαγμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου