Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011


Norwegian Forest Cat (Γάτα Νορβηγικού Δάσους)

Η Γάτα του Νορβηγικού Δάσους είναι μία ράτσα οικόσιτης γάτας που είναι γηγενής στη Βόρεια Ευρώπη. Πρόκειται για πολύ παλιά ράτσα, που δημιουργήθηκε μέσω της προσαρμογής στο πολύ κρύο κλίμα της περιοχής αυτής. Παρότι είναι αποδεκτό ότι η γάτα αυτή προέρχεται από τη Νορβηγία, για την ακριβή καταγωγή της οι απόψεις διίστανται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γάτες αυτές συναντώνται στη λαική παράδοση της Νορβηγίας, όπου λέγεται ότι ήταν κατοικίδια των Βικινγκς. Το 16ο αιώνα περιγράφηκαν σαν γάτες μεγαλόσωμες, με μακρυά πόδια, μακριές χαίτες και τουφές τριχών στα αυτιά. 'Οπως ακριβώς και οι σημερινές γάτες του δάσους, είχαν μια ιδιαίτερη αγάπη στο νερό και ήταν ικανές να πιάνουν ψάρια από λίμνες και ποτάμια. Σε μερικές δοξασίες τις παρουσίαζαν ως υπερφυσικά πλάσματα, κάτι το όποιο είναι εύκολο να γίνει κατανοητό αν τις φανταστούμε να μετακινούνται γρήγορα πάνω στα δέντρα με τα μακριά, κομψά σώματά τους και τις πλούσιες, φουντωτές ουρές τους. Η Γάτα του Νορβηγικού Δάσους όπως την ξέρουμε σήμερα προέκυψε μέσω της φυσικής επιλογής, καθώς μόνο οι πιο σκληρές γάτες με το πιο πυκνό αδιάβροχο τρίχωμα και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο πολύ κρύο κλίμα της Νορβηγιας. Οι γάτες αυτές παρουσιάστηκαν σε έκθεση για πρώτη φορά το 1930 στη Γερμανία, κι η αντιμετώπιση των κριτών ήταν πολύ θετική. Ο Δεύτερος όμως Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε την εκτροφή των γατών αυτών κι έτσι η ράτσα έμεινε «ξεχασμένη» μέχρι το 1970. Σήμερα, οι γάτες αυτές εκτρέφονται σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, και κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι πρόκειται για τους αρχικούς προγόνους των MaineCoonκαι των μακρύτριχων Manx.

Οι γάτες του Νορβηγικού Δάσους έχουν χοντρό, χνουδωτό τρίχωμα που χωρίζεται σε δύο στρώματα, φουντωτά αυτιά και μακριά φουντωτή ουρά. ʽΌλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά τις προστατεύουν από το κρύο. Το τρίχωμά τους είναι αδιάβροχο χάρη στο τραχύ εξωτερικό στρώμα και στο πυκνό εσωτερικό. Είναι πολύ μεγαλόσωμες γάτες, με τους αρσενικούς να φτάνουν τα 6-10 κιλά και τις θηλυκές τα 3-5. Τα πίσω πόδια τους είναι πιο μακριά από τα μπροστινά. Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της ράτσας αυτής είναι το πόσο πολύ διαφορετική μπορεί να μοιάζει η ίδια γάτα ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Κάποια στιγμή την άνοιξη αποβάλλουν το χειμερινό στρώμα του τριχώματος που τις ζεσταίνει και τις μακριές εξωτερικές τρίχες που δε μπερδέυονται και τις προστατεύουν από το χιόνι και τη βροχή. Οι τρίχες στο εσωτερικό του αυτιού που διώχνουν τον αέρα και το χιόνι (και μπορεί να είναι πολύ μακριές, 8-10 εκατοστά,σχηματίζοντας καμπύλες μέσα και έξω από το αυτί)παραμένουν όλο το χρόνο. Η ουρά είναι πάντα φανταστική, με πολύ μεγάλο μήκος που φτάνει και τα 30 εκατοστά όταν τεντωθεί στο μέγιστό της. Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του τριχώματος είναι η "χαίτη"(στο λαιμό). Την άνοιξη μπορεί να εξαφανιστεί, θα εμφανιστεί όμως και πάλι μόλις αρχίσουν να μικραίνουν οι μέρες. Οι γάτες αυτές εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα χρώματα, από το άσπρο μέχρι το πιο βαθύ μαύρο σε όλους τους ενδιάμεσους συνδυασμούς εκτός από τα χρώματα των Σιαμέζων και των Περσικών γατών των Ιμαλαίων. Οι σκουρόχρωμες γάτες απαιτούν λιγότερο τρίχωμα για να μένουν ζεστές εφόσον απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία από τον ήλιο. Αντιθέτως, οι ανοιχτόχρωμες γάτες τείνουν να έχουν πιο πυκνό τρίχωμα με περισσότερο εσωτερικό στρώμα. Επίσης κάποια χρώματα αλλάζουν από πιο ανοιχτά σε πιο σκούρα με τις εποχές. Παρά το μακρύ τρίχωμα, λίγο ως και καθόλου χτένισμα απαιτείται το χειμώνα, συνίσταται όμως να χτενίζονται κατά την ανοιξιάτικη απόπτωση.

Οι γάτες του Νορβηγικού δάσους, όπως και οι MaineCoon, είναι πολύ έξυπνες, παιχνιδιάρες και τους αρέσει η ανθρώπινη παρέα. Τους αρέσει το «έξω», είναι καλά προσαρμοσμένες στον κρύο καιρό και είναι καταπληκτικοί κυνηγοί. Παρά το ότι τους αρέσει να ζουν έξω, απολαμβάνουν τη συντροφιά των ανθρώπων και των άλλων ζώων και θα αναζητήσουν συντροφιά αν καμιά φορά τα αφεντικά τους τις αφήσουν μόνες τους. Δε στρεσάρονται εύκολα, και είναι αρκετά υπομονετικές, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για οικογένειες με παιδιά. Τους αρέσουν πολύ τα ψηλά σημεία με «θέα» και λατρεύουν να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, ή αν μένουν μόνο μέσα να σκαρφαλώνουν σε συσκευές, βιβλιοθήκες η άλλα ψηλά σημεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου