Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Κατάθλιψη τα σκυλιά?

Κατάθλιψη τα σκυλιά?


Τα σκυλιά δαγκώνουν λόγω κατάθλιψης και όχι επιθετικότηταςΝέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα σκυλιά που γρυλίζουν, επιτίθεται ή και δαγκώνουν δεν είναι απαραίτητα επιθετικά από τη φύση τους αλλά μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Η έρευνα έγινε σε κατοικίδια σκυλιά που επέδειξαν κάποια άσχημη συμπεριφορά και βρέθηκε ότι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της χημικής ουσίας που βοηθά τα σκυλιά να είναι ήρεμα και ευτυχισμένα.

Στους ανθρώπους μια πτώση της σεροτονίνης σημαίνει κατάθλιψη, άγχος και αλλαγές στη διάθεση.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την επιθετικότητα των σκύλων και ίσως την ανακάλυψη ενός ...prozac για σκύλους.

Ο dr. Belen Rosado από το Πανεπιστήμιο Zaragoza της Ισπανίας ηγήθηκε της έρευνας, κατά την οποία ελέγχθηκαν περισσότερα από 80 δείγματα αίματος σκύλων για τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους είχαν παραπονεθεί ότι είναι επιθετικοί. Όταν το αίμα αυτό συγκρίθηκε με δείγματα από 19 σκυλιά με κανονική συμπεριφορά, οι ερευνητές είδαν ότι τα πιο ''άγρια'' σκυλιά είχαν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης!

Η αντικοινωνική συμπεριφορά αυτών των σκύλων ουσιαστικά ήταν μια μορφή αυτοάμυνας.

Επίσης, τα σκυλιά αυτά είχαν και πιο υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Η κατάθλιψη σκύλων ή αγχος αποχωρισμού (separation anxiety) είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εύκολα με συμβουλές από εκπαιδευτή. Φυσικά, οι βόλτες και το να μην μένει μόνο του το σκυλί για πολλές ώρες είναι πολύ σημαντικά για να αποφύγουμε την σκυλο-κατάθλιψη. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα επιθετικά σκυλιά στα οποία γίνεται ευθανασία μετά από επίθεση που κάνουν, ίσως δεν φταίνε ποτέ για την συμπεριφορά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου