Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Προστατέψτε το σκυλί σας το καλοκαίρι

Προστατέψτε το σκυλί σας το καλοκαίρι




Καλοκαιρινή προστασία για ένα σκυλίΜην αφήνετε ποτέ το σκυλί σας αφύλακτο στο άμεσο φως του ήλιου, όπως σε μία αυλή. Μην αφήσετε ποτέ ένα σκυλί σε ένα σταθμευμένο όχημα. Τα ζώα που αφήνονται στα σταθμευμένα αυτοκίνητα στη θερινή ζέστη μπορούν να υποστούν ζημιά εγκεφάλου και να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο. Ακόμη και με τα παράθυρα μερικώς κάτω, η θερμοκρασία σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να φθάσει τους 120 βαθμούς σε μερικά λεπτά. Τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν και μπορούν μόνο να διαλύουν τη θερμότητα με το λαχάνιασμα και μέσω των μαξιλαριών που έχουν στα πόδια.

Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε ένα σκυλί σε ένα αυτοκίνητο να κρεμά το κεφάλι του από τα παράθυρα. Πετραδάκια που πετάγονται από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στα μάτια και τις ρινικές μεταβάσεις.

Τα τρόφιμα εγκαταστάσεων, το λίπασμα και τα εντομοκτόνα μπορούν να είναι μοιραία εάν ληφθούν από ένα σκυλί. Σιγουρευτείτε ότι αυτά δεν βρίσκονται στην ακτίνα δράσης του σκυλιού σας.

Το κάψιμο από τον ήλιο δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους! Ανοιχτόχρωμες γάτες και σκυλιά μπορούν επίσης να καούν! Αντηλιακές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία τους από εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος. Περιορίστε την έκθεση όταν ο ήλιος είναι ισχυρός και βάλτε τους αντιηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν εκτεθούν στον ήλιο.

Τα σκυλιά συχνά προσπαθούν να φάνε έντομα ή να γλύψουν βάτραχους! Συχνά αυτά τα τσιμπάνε. Μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, συνήθως πρήξιμο γύρω από τα μάτια και το ρύγχος. Το γλείψιμο ενός βατράχου ή ενός φρύνου θα προκαλέσει υπερβολικό σάλιο!

Μην παίρνετε το σκυλί σας σε συνωστισμένα θερινά γεγονότα όπως συναυλίες ή εκθέσεις. Οι δυνατοί θόρυβοι και τα πλήθη που συνδυάζονται με τη θερμότητα μπορούν να είναι αγχωτικοί για ένα σκυλί. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα σκυλιά να αναπτυχθούν φοβίες θορύβου αφού εκτεθούν στους δυνατούς ήχους μιας συναυλίας ή πυροτεχνημάτων. Για το καλό του σκυλιού σας, αφήστε το σπίτι!

Το σκυλί δεν πρέπει να συμμετέχει σε επίμονη άσκηση, όπως το τρέξιμο κατά τη διάρκεια της θερμότερης ώρας της ημέρας. Περιορίστε αυτό το είδος δραστηριότητας στις πρωινές και βραδινές ώρες. Πρόσθετη προσοχή πρέπει να ληφθεί με τα μεγάλα σε ηλικία σκυλιά, τα κουτάβια, τα σκυλιά με κοντή μύτη και εκείνα με παχύ τρίχωμα.
Η άσφαλτος και το τσιμέντο απορροφούν τη θερμότητα πολύ γρήγορα, η άσφαλτος ευκολότερα. Ελέγξτε την περιεκτικότητα θερμότητας με το χέρι σας πρίν περπατήσει το σκυλί σας σε αυτές τις επιφάνειες το καλοκαίρι. Τα μαξιλάρια στις πατούσες μπορούν εύκολα να καούν.

Ασφάλεια στο νερό

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε τι νερό αφήνουμε το σκυλί μας να κολυμπήσει ή να παίξει! Αν δεν μπαίναμε οι ίδιοι ή δεν αφήναμε ένα παιδί να παίξει στο συγκεκριμένο νερό, τότε δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε το σκυλί μας! Τα σκυλιά μπορεί να κολλήσουν βακτηριακές και μυκητιακές δερματικές ασθένειες από μολυσμένο και βρώμικο νερό.
Ρηχά και στάσιμα νερά μπορούν να θερμανθούν σε επισφαλή θερμοκρασία από τον ήλιο και να συμβάλουν σε θερμοπληξία αν το σκυλί σας κολυμπήσει ή παίξει εκεί.
Οι λίμνες είναι πιθανό να έχουν όλα τα είδη των επικίνδυνων απορριμμάτων στις όχθες τους. Ελέγξτε προσεκτικά για διάφορα αιχμηρά αντικείμενα όπως σπασμένα γυαλιά, κλπ. Ψάξτε για προεξέχοντα κλαδιά επάνω στα οποία ένα σκυλί θα μπορούσε να τραυματιστεί.

Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν το κολύμπι στη θάλασσα, αλλά το θαλασσινό νερό μπορεί να τα κάνει να αρρωστήσουν σοβαρά αν πιουν πολύ. Να έχετε πάντα φρέσκο πόσιμο νερό διαθέσιμο. Επίσης, για να αποφευχθούν δερματολογικά προβλήματα, θα πρέπει να ξεπλένεται ο σκύλος με καθαρό νερό.

Ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε το σκυλί μας αφύλακτο μέσα ή κοντά σε βαθιά νερά.

Τα χημικά καθαρισμού της πισίνας είναι απαραίτητα για να τη διατηρούν καθαρή, αλλά αν τα ζωάκια μας πιουν μη διαλυμένη χλωρίνη, σοβαρά εγκαύματα μπορεί να προκύψουν. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο μικρός μας φίλος ξέρει πώς να βγει από την πισίνα, πριν τον αφήσουμε να μπει μέσα! Επίσης θα πρέπει να καθαρίζουμε και να στεγνώνουμε τα αφτιά του.

Αν το σκυλί μας δεν είναι σε 'φόρμα', δεν πρέπει να το ενθαρρύνουμε να τρέξει σε αμμώδεις παραλίες. Είναι επίπονη άσκηση και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς σε τένοντες ή σύνδεσμους!

Σκυλιά που επιβαίνουν σε οποιαδήποτε βάρκα πρέπει να φοράνε σκυλίσια σωσίβια!

Οι χήνες μπορεί να είναι επικίνδυνες! Συχνά επιτίθενται στα σκυλιά μέσα στο νερό!

Πάντα πρέπει να προσφέρουμε φρέσκο νερό και σκιά στα σκυλιά μας!!!

Οδηγίες κολύμβησης

    * Δεν είναι όλα τα σκυλιά φυσικοί κολυμβητές! Συχνά πρέπει να ενθαρρυνθούν και να διδαχθούν την κολύμβηση.
    * Ποτέ δεν πετάμε το σκυλί μας στο νερό!
    * Μπορούμε να το βοηθήσουμε να κολυμπήσει αν το σηκώσουμε από τα πίσω πόδια.
    * Το σκυλί μας στο κολύμπι θα χρησιμοποιήσει καινούριους (μη ασκημένους) μυς και μπορεί να κουραστεί εύκολα. Δεν το αφήνουμε να το παρακάνει.

Πάντα πρέπει να είμαστε σε θέση να σώσουμε το σκυλί μας από το νερό αν χρειαστεί!!!

Γράφει: Αραχωβίτης Γιάννης, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου