Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Διατροφή Ψαριών

Διατροφή Ψαριών


     Ένα σημαντικό κομμάτι για την σωστή φροντίδα των ψαριών σας είναι η τροφή. Η τροφή των ψαριών είναι η πρωταρχική θρεπτική πηγή για τα ψάρια. Παρακάτω βρίσκονται μερικές γενικές πληροφορίες σχετικά με τις θρεπτικές ανάγκες των ψαριών.
     Συστατικά
     Αν η τροφή ψαριών σας είναι πολύ καλής ποιότητας, θα περιέχει μερικά βασικά συστατικά.
     ΑΜΙΝΟΞΕΑ
     Είναι βασικές δομικές μονάδες πρωτεΐνης και πολύ σημαντικά για την υγεία των ψαριών. Τα αμινοξέα είναι βασικά μόρια που περιέχουν άλλα μόρια τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της βιοχημείας ενός ψαριού. Παίζουν μεγάλο ρόλο στον μεταβολισμό των ψαριών και σχηματίζουν γραμμικές αλυσίδες για αναπλήρωση των πρωτεϊνών. Κάθε τύπος πρωτεΐνης ορίζεται από την μοναδική ακολουθία αμινοξέων.
     ΛΙΠΗ
     Τα ψάρια λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους από λιπαρά οξέα που προκύπτουν από συγκεκριμένα λίπη. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για την σωστή λειτουργία της καρδιάς και των μυών των ψαριών. Εκτός από αυτό, τα λίπη επίσης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφήση ορισμένων βιταμίνών. Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Α, D και E μπορούν να απορροφηθούν, να μεταφερθούν και να αφομοιωθούν σε συνδυασμό με τα λίπη. Αυτή η ομάδα είναι επίσης γνωστή ως «βιταμίνες λιποδιαλυτές».
     ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
     Η πλειοψηφία των υδατανθράκων που λαμβάνουν τα ψάρια στη φύση βρίσκεται σε φυτά. Τα ψάρια χρειάζονται το ενζυμο αμυλάση το οποίο βοηθάει κυρίως στη διάσπαση συγκεκριμένων άμυλων σε σάκχαρα. Η ομάδα που ονομάζεται ‘υδατάνθρακες’, μπορεί να περιλαμβάνει κυτταρίνες, άμυλα, σάκχαρα και ορισμένα κόμμεα. Στη διατροφή των ψαριών, οι υδατάνθρακες δεν παίζουν τόσο πολύ ρόλο στην ενέργεια που λαμβάνουν τα ψάρια, αλλά οι υδατάνθρακες στην πέψη μπορεί να διαθέσουν λίγες πρωτεΐνες, ώστε να σχηματιστεί νέος ιστός. Τα ψάρια είναι μοναδικά, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούν το γλυκογόνο για την αποθήκευση της ενέργειας όπως οι άνθρωποι κάνουν.
    ΚΟΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΡΟΦΗΣ ΨΑΡΙΩΝ
     Οι περισσότεροι τύποι τροφής ψαριών περιέχουν ιχθυάλευρα, γαρίδες ή καλαμάρι ως βασική πηγή πρωτεϊνών. Αυτές οι μορφές τροφής σχηματίζονται από ένα αποξηραμένο προϊόν που τρίβεται και γίνεται σκόνη. Μεγάλο μέρος των τροφών για τα ψάρια όμως, σχηματίζεται και από προϊόντα των αποβλήτων από μονάδες αλιευτικών διαδικασιών για την ανθρώπινη κατανάλωση. Ορισμένοι τύποι τροφής για τα ψάρια μπορεί να περιέχουν σογιάλευρο, ως πηγή πρωτεΐνης. Άλλα συνηθισμένα συστατικά στις τροφές ψαριών είναι ολόκληρο σιτάρι και σπιρουλίνα. Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος πλαγκτόν που περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη συνολική υγεία ενός ψαριού.
     ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
     Πρέπει να επιλέξτε ποια ώρα της ημέρας θα ταΐζετε τα ψάρια σας, ανάλογα με το είδος των ψαριών. Κάποια ψάρια χρειάζεται να ταΐζονται τη νύχτα ενώ άλλα την ημέρα. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις των ψαριών σας όταν τρέφονται και ανάλογα, προγραμματίστε την ώρα ταΐσματος.  Επίσης, αποφασίστε σε ποιο σημείο του ενυδρείου θα ρίχνετε την τροφή. Μερικά ψάρια προτιμούν να τρώνε αυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού ενώ αλλά τρώνε αυτά που έχουν βυθιστεί στον πάτο του ενυδρείου.

      Επιλέξτε την τροφή ανάλογα με την ηλικία και το είδος των ψαριών σας. Τα νεογέννητα ψάρια χρειάζονται ειδική τροφή για να μεγαλώσουν σωστά ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας ψάρια έχουν άλλες διατροφικές απαιτήσεις. Γι’αυτό σιγουρευτείτε ότι έχετε ενημερωθεί σωστά σχετικά με το τι τροφή χρειάζεται το κάθε ψάρι, από το κοντινό σας pet shop από το οποίο προμηθεύεστε τα ψάρια σας.
      Ένα λάθος των ιδιοκτήτων είναι η ποσότητα τροφής που ρίχνουν στα ψάρια. Υπερβολική ποσότητα θα παραμένει στο ενυδρείο και θα προκαλέσει δημιουργία βακτηρίων. Αν δεν τα ταΐζετε αρκετά, θα έχουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες και θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου