Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Παπαγάλοι Κοκατού

Παπαγάλοι Κοκατού



Οι κοκατού θεωρούνται πουλιά συντροφιάς γιατί τους αρέσει πολύ το "τρυφερό αγκάλιασμα". Είναι σαν μικρά παιδιά, πολύ γοητευτικά και προσπαθούν πάντα να "κλέψουν την παράσταση". Χρειάζεται πολύ προσοχή για να μη κακομάθετε αυτά τα πουλιά. Θέλουν τόσο πολύ την προσοχή σας, που μπορεί να γίνουν καταστροφικά και εξαιρετικά θορυβώδη αν δεν εκπαιδευτούν σωστά. Επειδή έχουν πολύ δυνατή φωνή, καλύτερα να μένουν σε μονοκατοικίες, χωρίς κοντινούς γείτονες. Οι κοκατού με χρωματιστό λοφίο, μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κτητικοί με τον ιδιοκτήτη τους και να είναι επιθετικοί απέναντι σε άλλους ανθρώπους.

Οι κοκατού έχουν κάποια μιμιτική ικανότητα, αλλά η φωνή τους δεν είναι τόσο καθαρή όσο άλλων παπαγάλων. Από όλα τα πουλιά συντροφιάς,είναι αυτά που περισσότερο αρνούνται να άλλαξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, σε πιο υγιεινή διατροφή. Οι περισσότεροι κοκατού παράγουνπτίλωμα που πέφτει σαν σκόνη πούπουλου, μέσα στο κλουβί, στα έπιπλα και τα ρούχα και κυκλοφορεί στον αέρα. Μπορεί αυτή η σκόνη να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα ή σε άλλα πουλιά. Συνιστάται η χρήση ιονιστή στο σπίτι.

Το φύλο στους περισσότερους κοκατού μπορεί να καθοριστεί από το χρώμα της ίριδας: στους αρσενικούς είναι μαύρη και στα θηλυκά είναι καφέ κοκκινωπή. Αυτό δεν ισχύει για όλους τους κοκατού. Για περαιτέρω εξέταση μπορεί να γίνει ενδοσκόπηση ή να χρησιμοποιηθούν άλλες εργαστηριακές μέθοδοι. Τα αρσενικά σε περίοδο αναπαραγωγής συχνά κακοποιούν ή σκοτώνουν τα θηλυκά, ακόμα και σε ζευγάρια που πριν ήταν αρμονικά.Οι περισσότεροι κοκατού είναι παιχνιδιάρηδες και μπορούν να χαίρονται με απλά παιχνίδια. Επειδή λατρεύουν να "μασάνε", όλα τους τα παιχνίδια πρέπει να είναι μη τοξικά, και να μην είναι αιχμηρά. Μπορείτε να τοποθετήσετε φρεσκοκομμένα κλαδιά, από δέντρα που δεν έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα, αντί των τεχνητών κλαδιών του εμπορίου.

Τα νεαρά κοκατού μπορούν να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον και στα χάδια. Πρέπει από νωρίς να μάθουν να ταξιδεύουν, τις επισκέψεις στο γιατρό, τους πολλούς επισκέπτες στο σπίτι και τα άλλα κατοικίδια ζώα. Πειθαρχία, αρχηγία, υπομονή, (το σκέπασμα του κεφαλιού),ένα είδος τελετουργίας και η ανταμοιβή με βραβεία μπορεί να είναι απαραίτητα για να ρυθμίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως οι κραυγές σε προσπάθεια να απαιτήσουν την παρουσία κάποιου προσώπου του σπιτιού.

Το ψαλίδισμα των φτερών συνιστάται για να αποφευχθούν κίνδυνοι μέσα στο σπίτι, όπως τοξικά υλικά, ατυχήματα και βέβαια τη διαφυγή του παπαγάλου. Η τροφή του πρέπει να είναι φρέσκια, καλής ποιότητας, χωρίς τοξίνες και με συμπλήρωμα, φρέσκα λαχανικά. Αποφύγετε τα καρύδια, σπόρους,γλυκά στοιχεία (καλαμπόκι, μήλα, πορτοκάλια) και αλμυρά φαγητά γιατί μπορούν να συμβάλλουν στο μάδημα των φτερών τους, στον εκνευρισμό και τις κραυγές. Η ειδική άμμος δεν είναι απαραίτητη με τις σύγχρονες διαίτες.

    * Παρέχετε καθαρό νερό (προσπαθήστε να δίνετε εμφιαλωμένο νερό).
    * Αφαιρέστε και ξανατοποθετήστε το νερό και το φαγητό δύο φορές την ημέρα για να μεγιστοποιήσετε την δραστηριότητα του υγιούς παπαγάλου.
    * Φροντίστε να κάνει το μπάνιο του τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα.
    * Αποφύγετε να ψεκάζετε το σπίτι με εντομοκτόνα.
    * Το κλουβί του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο.Να είναι καθαρό, ασφαλές γιατί οι κοκατού είναι αυθεντίες στη δραπέτευση.

Πρέπει να είναι φτιαγμένο από μη τοξικό υλικό. Αποφύγετε να έχετε κλαδιά ακριβώς πάνω από το φαγητό του. Φροντίστε να βγαίνει έξω συχνά, σε ασφαλές πάντα περιβάλλον, για να αναπνέει φρέσκο αέρα, να βλέπει το φώς του ήλιου και να ασκείται. Οι κοκατού είναι πολύ περίεργοι από τη φύση τους και οτιδήποτε καινούργιο, τους τραβάει τη προσοχή.

Πολλές από τις ασθένειες που προσβάλλουν τους κοκατού, οφείλονται στην κακή διατροφή. Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές είναι οι εξής:

    * συμπεριφοράς-κραυγές, δαγκώματα
    * το μάδημα των φτερών, αυτο-ακρωτηριασμός
    * ποδοδερματίτιδα
    * παχυσαρκία
    * λίπωματα
    * μεταβολική άρρωστια των οστών
    * άνω αναπνευστική νόσος
    * αντι-κοινωνική συμπεριφορά, ειδικά στο ταίρι τους
    * στοματικά αποστήματα
    * μυκητιάσεις
    * κίρρωση του ήπατος
    * πρόπτωση του εντέρου
    * σύνδρομο λιπαρού ήπατος

Το βάρος των κοκατού κυμαίνεται από 300-1100 γραμμάρια. Η ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας είναι, στους μικρούς 1-2 χρόνια, στους μεσαίους 3-4 χρόνια και στα μεγάλους 5-6 χρόνια.Το μέγιστο όριο ζωής είναι 80 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου