Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...,

Γνωρίζουμε πόσα είδη ζώων υπάρχουν;

Είναι αδύνατον να προσδιορίσουμε επακριβώς πόσα είδη ζώων υπάρχουν, κι αυτό αφενός επειδή ανακαλύπτονται συνεχώς νέα είδη –ειδικά έντομα και άλλα ασπόνδυλα ζώα– και αφετέρου επειδή για πολλές ομάδες ζώων δεν έχει γίνει μια συγκεντρωτική καταγραφή όλων των ειδών τους που έχουν περιγραφεί επιστημονικά. Δεν υπάρχει επίσης μια πλήρης βάση δεδομένων όλων των ειδών. Ο αριθμός των ειδών έχει να κάνει επιπλέον και με το πώς ορίζουμε το είδος. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών, από τα οποία τα 1,2 εκατομμύρια περίπου είναι ζώα. Από αυτά, τα έντομα αποτελούν μακράν τη μεγαλύτερη ομάδα, καθώς έχουν ανακαλυφθεί κάπου 1 εκατομμύριο είδη εντόμων. Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκονται πολύ μικρές ομάδες ζώων, όπως τα αρθρόποδα της ομοταξίας Μηρόστομα, στην οποία ανήκουν μόλις τέσσερα είδη. Οπωσδήποτε, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των ειδών που έχουν ανακαλυφθεί και περιγραφεί και το συνολικό αριθμό ειδών που υπάρχουν στην πραγματικότητα. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσα είδη μένει ακόμη να ανακαλυφθούν. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο Άγγλος βιολόγος Richard Owen υποστήριζε ότι τα περισσότερα είδη ζώων είχαν ήδη ανακαλυφθεί, αναθεωρούμε συνεχώς τις εκτιμήσεις μας για τα ζωικά είδη που υπάρχουν στον πλανήτη.

Χάρη στη λεπτομερή εξερεύνηση νέων περιοχών και τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, ο αριθμός των υπαρχόντων ειδών αποδεικνύεται διαρκώς σημαντικά μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν προλαβαίνουμε να ταρακουνήσουμε ένα δέντρο σε ένα τροπικό δάσος, και πέφτει ένα νέο, άγνωστο είδος ζώου. Ακόμη και οι πιο προσεκτικοί υπολογισμοί του συνολικού αριθμού ειδών ξεκινούν από την εκτίμηση ότι έχουμε ανακαλύψει το πολύ τα μισά από τα ζωικά είδη που υπάρχουν. Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια διαφορετικά είδη ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου