Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Διατροφή για Χάμστερ

Διατροφή για Χάμστερ

   

     Τα χαμστερ λατρεύουν το φαγητό, και χρειάζονται φρέσκια τροφή καθημερινά. Καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, ξυπνάνε μια περίπου μια φορά κάθε δύο ώρες για να φάνε. Στη φύση, το νυκτόβιο αυτό πλάσμα, βγαίνει για τροφή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μαζεύει την τροφή του τη νύχτα για να έχει να φάει το πρωί.
     Πόσο να τα ταΐζετε; Όσο μπορούν να φάνε!! Δεν θα φάνε παραπάνω από όσο χρειάζονται. Ένα χαμστερ συνήθως χρειάζεται μια κουταλιά της σούπας σπόρους την ημέρα συν έξτρα συμπλήρωμα φρούτων και λαχανικών. Ανάλογα με το μέγεθος του μπολ τους, πρέπει να έχουν ποικιλία σπόρων από τους οποίους μπορούν να διαλέξουν. Εκείνα ξέρουν ενστικτωδώς ποιος από όλους τους σπόρους δίνουν στο σώμα τους την κατάλληλη θρεπτική αξία και τις βιταμίνες που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή.
     Κέρασμα - Επιβράβευση
     Εκτός από τις παραπάνω τροφές που πρέπει να δίνουμε στο χαμστερ, μπορούmε να το επιβραβεύουμε με διάφορα κεράσματα. Κάποια από τα θρεπτικά συμπληρώματα που μπορούμε να του προσφέρουμε είναι : αυγό ( βραστά αυγά πλούσια σε πρωτεΐνες), Λάδι συκωτιού από ψάρι (πλούσιο σε βιταμίνη Α και D), κρέας (μικρή ποσότητα μπιφτέκι, κονσέρβα τροφής σκύλου και καλό είναι να αποφεύγουμε το χοιρινό), γάλα, σπόροι πουλιών (καναρινιών), προζύμη (πλούσια σε βιταμίνη Β και συνιστάται να δίνουμε μια φορά την εβδομάδα γιατί βοηθάει στην πρόληψη για ασθένειες).

     Σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή για το χαμστερ πρέπει να περιλαμβάνει :
     1) Πρωτεΐνες (απαραίτητες για την ανάπτυξη κυρίως στα νεαρά και εγκυμονούντα χάμστερ).  Καλές πηγές πρωτεΐνης : κριθάρι, φασόλια, καλαμπόκι, ξηροί καρποί, βρώμη, μπιζέλια και σιτάρι.
     2) Υδατάνθρακες και λίπη (παρέχουν ενέργεια αλλά πρέπει να δίνονται με μέτρο καθώς η υπερβολική ποσότητα αποθηκεύετε σαν λίπος που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες).  Οι υδατάνθρακες περιέχονται στη ζάχαρη , στην προζύμη, στο γάλα, στη βρώμη, στο σιτάρι και στο κριθάρι.
     3) Βιταμίνες (χρειάζονται λίγες βιταμίνες αλλά είναι σημαντικές για αυτά. Βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνουν είναι : A,B,C,D και Ε).
      Βιταμίνες------- Συμπτώματα έλλειψης----- Φυσικές πηγές βιταμίνης
     Α ---- Διάρροια, μειωμένη ανάπτυξη -- Καρότα, πράσινα λαχανικά, σανό, πικραλίδα
     Β ---- Διάρροια, μειωμένη ανάπτυξη -- Φύτρο σιταριού, μαγιά, κρέας, συκώτι
     C ---- Πρήξιμο αρθρώσεων, σκορβούτο -- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
     D ---- Ραχίτιδα -- Λάδι συκωτιού ψαριού, πράσινα λαχανικά, φύτρο σιταριού
     Ε ---- Δερματοπάθειες, φτωχή αναπαραγωγή -- Φύτρο σιταριού, πράσινα λαχανικά
     4)Μεταλλικά στοιχεία (σε μικρές ποσότητες). Τα βρίσκουμε στο γάλα στα λαχανικά και στους πράσινους σπόρους
     5) Άφθονη ποσότητα φρέσκου νερού.
     Θρεπτικά λαχανικά και φρούτα:
     -Μήλο (όχι για νανάκια)
     -Μπανάνα (όχι για νανάκια)
     -Φασόλια (εκτός από τα ωμά ξηρά φασόλια)
     -Μπρόκολο
     -Λάχανο
     -Καρότα (όχι για νανάκια)
     -Κουνουπίδι
     -Σέλινο
     -Καλαμπόκι
     -Κολοκύθι
     -Αγγούρι
     -Πικραλίδα (φύλλα και λουλούδια)
     -Σταφύλι
     -Λάχανο
     -Αρακάς
     -Πατάτα / Γλυκοπατάτα
     -Σπανάκι
     -Γογγύλι
     -Κάρδαμο
     -Μικρά χόρτα
     Τέλος, μην δίνετε στο χαμστερ γλυκά η σοκολάτες. Μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στον οργανισμό τους χωρίς να τους προσφέρουν θρεπτικές ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου