Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Τα όνειρα των σκυλιών

Τα όνειρα των σκυλιών


O ύπνος ως γνωστόν είναι αναγκαίος για την ομαλή ανάπτυξη όλων των θηλαστικών. Ο ύπνος δεν σημαίνει μόνο ξεκούραση αλλά και την ανάπτυξη του οργανισμού και εγκεφάλου σε ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικιακή φάση. Μια άλλη φάση του ύπνου στην οποία βρισκόμαστε είναι των ονείρων.
Επιστημονικά έχει αποδειχθεί πως υπάρχουν δυο φάσεις ύπνου στον σκύλο. Στην πρώτη φάση ο σκύλος έχει ελαφρύ ύπνο, όπου η ανάσα του παραμένει φυσιολογική και μπορεί να μεταβεί γρήγορα στην φάση του ξυπνήματος. Εδώ το μυαλό του σκύλου παραμένει ενεργό. Μόλις οι σκύλοι περάσουν στην δεύτερη φάση, δηλαδή σε βαθύ ύπνο, η αναπνοή τους γίνεται ακανόνιστη και τα μάτια κινούνται γρήγορα και εκεί είναι το σημείο όπου ο σκύλος ονειρεύεται.

Ναι, και όμως οι σκύλοι ονειρεύονται! Πόσες φορές έχετε δεί κινήσεις του σώματος τους, όπως σαν να τρέχουν, κινούν τα βλέφαρα τους, κουνάνε την ουρά τους, τρέμουν ή βγάζουν και ήχους όπως κλαψούρισμα, ροχαλητό (ειδικά σε ράτσες με κοντή μουσούδα) γρύλισμα, μουντό γαύγισμα, κλπ. Η συχνότητα των ονείρων φαίνετε να σχετίζετε με την ηλικία. Έρευνες έχουν δείξει πως οι νεαροί σκύλοι ονειρεύονται συχνότερα απο τους ενήλικες σκύλους.
Τι όνειρα βλέπουν? Το ποιό πιθανόν λένε οι ειδικοί είναι πως ξαναβλέπουν ότι έχουν ζήσει, βιώσει νωρίτερα. Έτσι το ποιό πιθανό είναι να βλέπουν την γάτα που κυνήγησαν στην βόλτα, το κοκαλάκι που ροκάνιζαν νωρίτερα, το παιχνίδι που παίξανε με τον σκύλο του γείτονα. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε τι βλέπουν ακριβώς οι σκύλοι ωστόσο φαίνετε πως τα όνειρα είναι απαραίτητα για την φυσιολογική επεξεργασία των δεδομένων του εγκεφάλου τους καθώς και για την καταγραφή της μνήμης. Άρα οι σκύλοι και σκέφτονται και έχουν μνήμη. Μην τα ξυπνάτε φοβούμενοι μην πάθουν κάτι (είναι φυσιολογικό) σ’αυτή την φάση όπου ονειρεύονται διότι εύκολα τρομάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου