Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Oι αλλεργίες του σκύλου μας!!

Oι αλλεργίες του σκύλου μας!!



Και αφού λοιπόν παρατηρήσαμε τον σκύλο μας και καταλάβαμε από τα συμπτώματα, ότι έχει αλλεργία προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τον κάνουμε και πάλι καλά. Ποιες είναι  οι κατάλληλες διαδικασίες-θεραπείες που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ξεκινάμε..
1)  Αντιφλεγμονώδη θεραπεία: χρησιμοποιείται κυρίως στην περίπτωση που έχει σοβαρή δερματίτιδα από επαφή.  Η θεραπεία περιλαμβάνει την χρήση στεροειδών και κορτικο-στεροειδών. Ο κτηνίατρος αποφασίζει αν θα του δώσει στεροειδή από το στόμα, με ενέσεις ή με αλοιφές. Εξαρτάται πάντα από την κάθε περίπτωση.  Υπάρχει και η περίπτωση, ο κτηνίατρος μας να μην προτιμήσει αυτήν την οδό, και να μην δώσει στεροειδή, αλλά να βασιστεί στα αντισταμινικά, τα οποία είναι χρήσιμα όταν η κατάσταση του σκύλου μας έχει επεκταθεί πολύ.
-    Αλλεργία επαφής: αν το αλλεργιογόνο απομακρυνθεί από τον σκύλο, τότε εξαφανίζεται συνήθως και η αλλεργία.
-    Αλλεργία ψύλλων και Αλλεργία βακτηρίων:  τοπική θεραπεία και φαρμακευτικά μπάνια(το σκυλί μας πρέπει να είναι καθαρό αφού του προσβάλλεται το δέρμα) εξαφανίζουν τα παράσιτα και τα παθογόνα.
2)  Ανοσολογική απευαισθητοποίηση: χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες αλλεργικές αντιδράσεις. Μικρές ποσότητες αντιγόνων μπαίνουν στο σώμα του σκύλου μας, ώστε να αναπρογραμματίσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Για να έχει όμως η θεραπεία μας κάποια επιτυχία, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα αλλεργιογόνα στα οποία το σκυλί μας αντιδρά. Είναι αποτελεσματική μέθοδος, αλλά και δαπανηρή (πολλά σκυλιά θέλουν θεραπεία πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια).   Αυτή η θεραπεία δεν έχει τεραστια επιτυχία στις τροφικές αλλεργίες και στις αλλεργίες που δεν έχει βρεθεί ακόμη η αιτία.  Συγκεκριμένα, στην τροφική αλλεργία για να εντοπιστούν τα αλλεργιογόνα, είναι μια επίπονη διαδικασία, όπου το σκυλί μας για 8 - 12 εβδομάδες υποβάλλεται σε δοκιμές διατροφής, όπου ταΐζεται διαφορετικά υλικά τροφών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν και αλλεργικές αντιδράσεις. Σκοπός αυτών των δοκιμών είναι να βρούμε μια υπό - αλλεργική διατροφή, που να μην αποτελείται μόνο από ένα συστατικό που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Ότι μπορούμε θα κάνουμε για τους μικρούς μας συντρόφους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου