Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Ράτσες Αλόγων
American Saddlebred horse
Το Αμερικάνικο Σέλας έχει ξεχωριστή εμφάνιση, με μακριά πόδια, ψηλό κεφάλι και τεχνητά υψωμένη ουρά. Είναι από τα πιο αξιαγάπητα, στοργικά και γοητευτικά άλογα του κόσμου. Έχει πολύ καλοσυνάτο χαρακτήρα, παρά το εντυπωσιακό του στύλ.

Η πρώτη του ονομασία ήταν Κεντάκυ σέλας. Δημιουργήθηκε από ιδιοκτήτες φυτειών στις νότιες πολιτείες αρχικά στο Κεντάκυ. Οι ιδιοκτήτες έπρεπε να είναι όλη μέρα στη σέλα, επιθεωρώντας τις αχανείς φυτείες. Το άλογο έπρεπε να είναι άνετο αλλά και γρήγορο. Ο καλπασμός δεν ήταν πρακτικός για τη δουλεία αυτή, γι'αυτό αναπτύχθηκαν δύο νέοι βηματισμοί εκτός από το βάδισμα, ο τροχασμός και ο τριποδισμός.

Δείτε το Βίντεο : http://thehorsetv.com
Ήταν εύκολο χάρη στους προγόνους πλαγιοτροχασμού και πλαγιοδιποδισμού της ράτσας από Ισπανία και την Αγγλία. Η ράτσα έχει ξεχωριστούς βηματισμούς. Υπάρχουν άλογα με τρεις βηματισμούς-βάδισμα, τροχασμό και τριποδισμό-και άλογα με πέντε, με επιπλέον το ταχύ βάδισμα και τον πλαγιοποδισμό. Εκτρέφεται σχεδόν αποκλειστικά για ειδικές κατηγορίες επίδειξης της Αμερικής, τόσο ιππασίας όσο και ζεύξης, αν και άξιο να αγωνιστεί σε κάθε κατηγορία.

Χαρακτήρας
Έχει περηφάνια, νεύρο, ορμή, κι όμως είναι πολύ ήρεμο, που μπορεί να το ιππεύσει ένα παιδί.

Διάπλαση
Πολύ όμορφο άλογο και ικανό , με καλή ιδιοσυγκρασία και ιδιαίτερη παρουσία και έκφραση. Το κεφάλι μικρό στενό ,έξυπνο, πολύ ψηλά κρατημένο. Αυτιά μυτερά , κομψά,σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Μάτια περήφανα, ευγενικά, όχι αλαζονικά. Προφίλ ίσιο, ρουθούνια μεγάλα και ανοιχτά. Λαιμός καθαρός, τοξωτός. 
Ο μακρύς και κομψός λαιμός είναι πολύ ψηλός . το ψηλό ακρώμιο καταλήγει ομαλά στη ράχη και σε μακριούς, γερτούς ώμους, στενούς πάνω και φαρδύτερους κάτω, με ανοιχτούς αγκώνες και φυσική, ελεύθερη κίνηση.

Έχει μακρύ, καλοσχηματισμένο κορμό, ράχη μακριά, δυνατή κι επίπεδη, με πλατιές, δυνατές λαγόνες, επίπεδα καπούλια και φυσικό ψηλό κράτημα ουράς. Πόδια κομψά, γερά, δυνατά, μυώδη, με μακρύ, γερτό μεσοκύνιο και σκληρά πέλματα.

Χρώμα
Όλα τα μονόχρωμα, παλομίνο και μερικές φορές ερυθρόφαιο. Λίγο λευκό στο κεφάλι και το κάτω μέρος των ποδιών. Μεταξένιο τρίχωμα, χαίτη και ουρά.

Ύψος: Από 1.50 έως 1.63 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου