Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Παπαγάλοι The Fabulous Kakapo


    The Fabulous Kakapo (Strigops habroptilus)   
    Οι Κakapo, είναι οι σπανιότεροι και πιο παράξενοι παπαγάλοι του κόσμου. Είναι οι μόνοι που δεν πετούν, νυχτόβιοι παπαγάλοι, οι βαρύτεροι, με βάρος >3,5 κιλά. Zουν στη Νέα Ζηλανδία, μια νησιωτική χώρα στην οποία εδώ και εκατομμύρια χρόνια δεν υπήρχαν θηλαστικά, εκτός από 2-3 είδη νυχτερίδων. Υπήρχαν μόνο πτηνά και ερπετά. Οι Kakapo δεν έμαθαν να πετούν για την αποφυγή θηλαστικών και αρπακτικών και ήταν, γι’αυτό, πολύ ευάλωτοι, όταν αφίχθησαν λαοί από Πολυνησία και Ευρώπη, και έφεραν κατοικίδια ζώα μαζί τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική μείωση των Kakapo από εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμού, σε μια χούφτα πτηνών.

    Και στα τρία κύρια νησιά της Νέας Ζηλανδίας, έχουν απομείνει σήμερα μόλις 62 Kakapo. Αυτά τα πτηνά έχουν μετεγκατασταθεί σε έξι οικοτόπους, που είναι σχετικά ασφαλή και εκεί έχουν αναπαραχθεί.

    Όνομα
    Η επιστημονική ονομασία kakapo, Strigops habroptilus, σημαίνει "όπως η κουκουβάγια», αναφερόμενη στο ασυνήθιστα μαλακό φτέρωμα, το στρογγυλό πρόσωπο με τρίχες που μοιάζουν με φτερά. Στα Μαορί το όνομα «kakapo» σημαίνει «παπαγάλος νύχτας».
    Ζουν μόνο στη Νέα Ζηλανδία, δεν συγγενεύουν με οποιοδήποτε άλλο είδος παπαγάλων.

    Κύρια Χαρακτηριστικά
    Οι kakapo είναι οι βαρύτεροι και μοναδικοί στον κόσμο παπαγάλοι που δεν πετούν. Φθάνουν τα 60 εκατοστά και ζυγίζουν μέχρι 3,5 κιλά. Έχουν στενό στέρνο με μικρή καρίνα που τους καθιστά ανίκανους να πετάξουν με την πραγματική έννοια. Μπορούν μόνο να χρησιμοποιήσουν τα φτερά για να πέσουν, σαν «αλεξίπτωτο» από τα δέντρα, για ισορροπία και πέδηση. Οι kakapo είναι νυχτόβιοι, μοναχικοί και secretive μυστικοπαθείς. Ζουν κυρίως στο έδαφος, αλλά μπορούν να αναρριχηθούν στα δέντρα.

    Εμφάνιση
    Οι kakapo έχουν μαλακά πράσινα φτερά με μαύρο στην πλάτη, από κάτω έχουν χρώμα κίτρινο-πράσινο και ασυνήθιστα μαλακό στρώμα σαν χνούδι.
    Τα θηλυκά είναι μικρότερα και με λιγότερο έντονα χρώματα από τα αρσενικά. Έχουν στρογγυλό πρόσωπο, μοιάζουν με κουκουβάγια, έχουν ένα μεγάλο ανοιχτό μπλε ράμφος, κατάλληλο για άλεσμα τροφής. Έχουν γερά πόδια για περπάτημα και τρέξιμο. Παρόλο που δεν μπορούν να πετάξουν, τα φτερά τους είναι ακόμα χρήσιμα για ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου