Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Προέλευση Ισπανία :Ανδαλουσία , επαρχίες του Κάδιθ,Σεβίλλη και Μεδίνα Σιφόνια,Κόρδοβα Ιπποφορβείο : Χερέθ ντε λα Φρόντερα.
Ύψος:
1.52-1.54 μ.
Χρώμα :
Το κυρίως χρώμα των Ανδαλουσιανών είναι το γκρίζο, οφνό , μια πυρρόξανθη καφέ απόχρωση , μερικά ξανθά και ερυθρόφαια.

Χαράκτηρας:
Ο Ανδαλουσιανός είναι ευγενικός και πειθήνιος,περήφανος,έξυπνος και ζωηρός. Χαίρεται να δουλεύει και εκπαιδεύεται εύκολα.
Υπάκουο και στοργικό με τους ανθρώπους .Στην Ισπανία συχνά τα ιππεύουν μικρά παιδιά , αλλά έχουν όλη την ζωντάνια και την παρουσία που απαιτεί ο έμπειρος ιππέας από ένα άλογο επιδείξεων ή παρελάσεων.

Εμφάνιση
Οι Ανδαλουσιανοί είναι κομψοί και όμορφοι.Το μακρύ κεφάλι καταλήγει συχνά σε μια στρογγυλεμένη μουσούδα και τα μάτια είναι μεγάλα και εκφραστικά.
Άλλα χαρακτηριστικά είναι η πλούσια χαίτη τους ,τα μικρά αφτιά και η μυώδεις ώμοι.
Οι ώμοι είναι χαμηλοί και στρογγυλεμένοι , όπως και η ράχη. Η ουρά είναι τοποθετημένη χαμηλά. Χαίτη πλούσια ,συχνά κυματιστή .Το τρίχωμα της χαίτης και της ουράς είναι μεταξένιο.
Τα άκρα έχουν μέσο ύψος , είναι κομψά αλλά και δυνατά. Ράχη ,συμπαγής ισορροπημένη,στιβαρή, ίσια. Λαιμός δυνατός ,ψηλός τράχηλος ,αριστοκρατικό παρουσιαστικό.Στήθος ,πλατύ και βαθύ .

Χρήση
Ο Ανδαλουσιανός είναι ελαφρύ άλογο ιππασίας και υπέροχο άλογο ιππικής δεξιοτεχνίας, ενώ είναι εξαίρετοι ίπποι υπερπήδησης εμπορίων.

Κίνηση
Αυτά τα άλογα έχουν υψηλή κίνηση με μικρό , αλλά ομοιόμορφο βηματισμό και χαρακτηριστική υψηλή κίνηση του γονάτου.

Ιδιαίτερες επισημάνσεις
Το σύγχρονο Ανδαλουσιανό είναι από τις καθαρότερες και παλαιότερες ράτσες του κόσμου.
Αδέλφια του είναι το Λουσιτάνο, το Καρθουσιανό , το Αλτέρ Ρεάλ,το Καστίλης ,το Εστρεμένιο,και το Θαπατέρο τα οποία εκπροσωπούν τον τύπο του αλόγου που απεικονίζεται στις Ιβηρικές προϊστορικές σπηλεογραφίες .

Υπάρχει η εσφαλμένοι αντίληψη ότι οι Ανδαλουσιανοί προέρχονται από την αραβική γραμμή αίματος .
Η Ισπανία είναι ίσως η μόνοι χώρα στην οποία κατάφεραν να επιβιώσουν αυτά τα άλογα κατά τη διάρκεια της τελευτάς Εποχής των Παγετώνων. Το πόνι Σορράια, θεωρείται ο αρχέγονος πρόγονος των Ανδαλουσιανών αλόγων Η εξωτερική εμφάνιση των πόνι Σοράια είναι παρόμοια με αυτή των αλόγων Ταρπάν .

Τα πρώτα πόνι που έζησαν στην Ιβηρική Χερσόνησο , διασταυρώθηκαν πριν από αιώνες με τα άλογα που έφεραν οι Βάνδαλοι από τον Βορρά. Το πρώτο όνομα της επαρχίας στην οποία δημιουργήθηκαν αυτά τα άλογα ήταν ΄΄Βανδαλουσία΄΄, όνομα το οποίο , με την πάροδο των χρόνων έγινε ΄΄Ανδαλουσία ΄΄.
Τα άλογα αυτά αργότερα διασταυρώθηκαν με τα Βερβερίνικα άλογα που έφεραν οι Μαυριτανοί κατα την περίοδο της κυριαρχίας τους στη Νότια Ισπανία.

Από τον 15ο αιώνα , η ράτσα εκτρέφεται με προσοχή από τους Καρθουσιανούς μοναχούς και τα ελαφριά άλογα που παράγωνται είναι γνωστά ως ΄΄Καρθουσιανά Ανδαλουσιανά ΄΄.
Το ένα είδος περιλαμβάνει πιο εύρωστα άλογα , με πιο σιγηλά άκρα απ?ότι τα περισσότερα άλογα ιππασίας ,ενώ το άλλο περιλαμβάνει άλογα ελαφρύτερου τύπου.
Ως πολεμικό άλογο , είχε τη διάπλαση κα τις ικανότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση ελιγμών την ώρα της μάχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου