Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Ράτσες καναρινιών - Harzer Roller
   

Είναι ο γνωστότερος αντιπρόσωπος των καναρινιών τραγουδιού και ονομάζεται και ευγενής ρόλλερ.

Στο Τυρόλο τα εκπαίδευαν βάζοντας κοντά στα κλουβιά των αρσενικών αηδόνια που τους κελαηδούσαν. Γιατί σε όλα τα ωδικά πτηνά τα αρσενικά μαθαίνουν τα κελάηδισμα τους από τα μεγαλύτερα του είδους τους. Αυτό το εκμεταλλευτήκαν οι πρώτοι εκτροφής, βάζοντας απλά μαζί με τα νεαρά πουλιά αντί τους γονείς ένα αηδόνι η κάποιον ιδιαιτέρα καλό τραγουδιστή. Για να βρουν μέτρα συγκρίσεις του κελαϊδίσματος χώρισαν τις μελωδίες των πουλιών σε διάφορες στροφές η διαδρομές. Ένας τέλειος Χάρτζερ Ρόλλερ κελαηδάει 4 κύριες και 3 δευτερεύουσες διαδρομές, σε συγκεκριμένη σειρά.

Οι κύριες διαδρομές είναι το υπόκωφο ρόλλερ, που έδωσε στο πουλί το όνομα του, το μπάσο, το σφύριγμα και το υπόκωφο σφύριγμα. Οι δευτερεύουσες διαδρομές είναι το νερό, το κουδούνισμα, το κύμα, το κουδούνισμα σε στροφές.

Το υπόκωφο κελαΐδισμα είναι σαν βαθύ ριριρι, ρουρουρου η ρορορο που το "ρ" κελαϊδιέται με δύναμη. Στο μπάσο ένας τέλειος τραγουδιστής πρέπει να κελαηδάει τους ήχους ρορορο μέχρι κουρρ. Το σφύριγμα ακούγεται σαν ντιντιντι ή ντουντουντου και το υπόκωφο κελαΐδισμα περιγράφεται σαν λιλιλι ή λολολο.

Με την συνεχή επιλεκτική εκτροφή, παίρνοντας δηλαδή για την εκτροφή μόνο αρσενικά που τραγουδούσαν τέλεια, επιτεύχθηκε μα το πέρασμα των αιώνων η τελειότητα. Δημιουργηθήκαν πουλιά που μπορούν να κελαηδούν για ολόκληρα λεπτά τις στροφές στην επιθυμητή σειρά και χωρίς λάθη.

Αν θελήσετε κάποτε να ακούσετε έναν τέτοιο τέλειο σταρ του τραγουδιού, επισκεφθείτε ένα από τα πρωταθλήματα καναρινιών τραγουδιού που τον χειμώνα γίνονται παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου