Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Παπαγάλος Cockatiel

Παπαγάλος Cockatiel
    Tα cockatiels είναι από τα ομορφότερα και εξυπνότερα είδη παπαγάλων. Είναι μεσαίου μεγέθους πουλιά, έχουν ύψος 30 εκ. και βάρος 90-110 γραμμ. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα το όμορφο κίτρινο λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού και οι πορτοκαλιές βούλες που καλύπτουν τα αυτιά τους. Τα φτερά μπορεί να είναι γκρίζα, καφέ, λευκά ή κίτρινα και το κεφάλι, το λοφίο και η περιοχή κάτω από το ράμφος κίτρινα.

    Το προσδόκιμο της ζωής τους μπορεί να φθάσει με την κατάλληλη διατροφή και περιποίηση τα 18 χρόνια.
    Το θηλυκό από το αρσενικό διαφέρουν ως προς την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα. Τα αρσενικά είναι πιο ζωηρά, ανεξάρτητα και δυναμικά πουλιά, ενώ τα θηλυκά πιο ήσυχα και χαδιάρικα.

    Και τα δύο φύλα* είναι δυνατόν να μιλήσουν, αν η εκπαίδευση ξεκινήσει από νωρίς & τους μιλάμε συχνά, αλλά εξαρτάται και από την προσωπικότητά τους.

    Για να γίνει η διαμονή των cockatiels πιο ευχάριστη, χρειάζονται ένα ευρύχωρο κλουβί του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά πρέπει να έχει οριζόντια κάγκελα για να μπορεί να ικανοποιεί την έμφυτη τάση του για σκαρφάλωμα. Επίσης καλό είναι να υπάρχουν ξύλινες πατήθρες διαφορετικής διαμέτρου μέσα στο κλουβί και διάφορα κατάλληλα παιχνίδια για να απασχολούνται.

    Η σχολαστική καθαριότητα του κλουβιού είναι απαραίτητη. Τα σκεύη φαγητού - νερού και τα παιχνίδια πρέπει να πλένονται συχνά και να τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις ώστε να μην λερώνονται από τις κενώσεις του πουλιού. Ο πάτος πρέπει να στρώνεται με χαρτί που θα αλλάζουμε μόλις λερωθεί και θα ελέγχουμε τακτικά τις κενώσεις.
    Ακόμη πρέπει να τους εξασφαλίζουμε ήσυχο νυκτερινό ύπνο για 10-12 ώρες με σκεπασμένο κλουβί για να νοιώθουν περισσότερη ασφάλεια.

    Η διατροφή πρέπει να αποτελείται από ειδικό για το συγκεκριμένο είδος πουλιών μείγμα σπόρων, πράσινα λαχανικά, ρύζι, δημητριακά, καλαμπόκι και φρούτα σε μικρές ποσότητες.

    Μπορούν να αναπαραχθούν μετά τους 18 μήνες, ζευγαρώνουν κυρίως από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο αλλά και άλλες εποχές.
    Γεννούν από 2-5 αυγά, τα οποία επωάζει το θηλυκό σχεδόν πάντα το βράδυ, αλλά και το αρσενικό, επί 19-24 ημέρες.

    - Το ευχαριστημένο cockatiel κρατά το λοφίο του χαμηλωμένο. Οι άκρες των φτερών του δείχνουν προς τα επάνω.
    - Τα παιχνιδιάρικα, όλο ζωντάνια cockatiels υψώνουν το λοφίο τους κάθετα. Αυτή η θέση υποδεικνύει ότι το πουλί είναι έτοιμο για δράση.
    - Τα εκνευρισμένα cockatiels υψώνουν τα λοφία τους ίσια επάνω και οι άκρες των φτερών τους γέρνουν ελαφρώς μπροστά.
    - Τα τρομαγμένα cockatiels φέρνουν το λοφίο τους προς τα πίσω και σφυρίζουν με απειλητικό τρόπο. Επίσης στέκονται σε όλο το ύψος τους, στητά, έτοιμα να αγωνισθούν ή να πετάξουν, ανάλογα με το τι υπαγορεύει η κατάσταση.

    Τα cockatiels, ιδιαίτερα τα lutinos, δείχνουν πρόσφορα σε μια κατάσταση που περιγράφεται ως «Νυκτερινοί τρόμοι» ή «Σύνδρομο ταραχής cockatiel» ή ακόμα «Σύνδρομο σεισμού». Τα πουλιά που εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο, πρέπει να ξαφνιάστηκαν στον ύπνο τους από δυνατούς θορύβους ή δονήσεις που τα τρόμαξαν ή τα ξύπνησαν. Στην περίπτωση των οικόσιτων πουλιών, αυτή η απότομη ταραχή μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στις άκρες των φτερών, στα πόδια, στο στήθος ή την κοιλιά, καθώς το πουλί χτυπάει πάνω σε παιχνίδια ή στα κάγκελα του κλουβιού, όταν προσπαθεί να πετάξει μακριά από τον υποτιθέμενο κίνδυνο.

    Οι ιδιοκτήτες πουλιών μπορούν να τα προστατεύσουν από τέτοιους τραυματισμούς, τοποθετώντας μια μικρή λάμπα νυκτός κοντά στο κλουβί, έτσι ώστε να βλέπει το πουλί πού βρίσκεται στη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου και να μην τρομάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου