Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Παπαγάλοι Αfrican Greys

Παπαγάλοι Αfrican Greys


Ο Αφρικανικός Γκρίζος Παπαγάλος – Αfrican Grey Parrot (Psittacus erithacus) είναι ένας παπαγάλος μεσαίου μεγέθους που απαντάται στα κύρια και δευτερεύοντα τροπικά δάση της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Εμπειρογνώμονες τα θεωρούν από τα πλέον ευφυή πτηνά. Τρέφονται κυρίως με αμύγδαλα φοινικιάς, σπόρους, φρούτα, καρπούς, φύλλα και ακόμη παρατηρήθηκε ότι τρώνε σαλιγκάρια. Η εν γένει ευγενική φύση τους, η κλίση τους και η ικανότητά τους να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία, τα έχουν καταστήσει δημοφιλή κατοικίδια. Αυτό έχει οδηγήσει στην αιχμαλωσία μεγάλου αριθμού από το φυσικό τους περιβάλλον και την πώλησή τους σε αγορές οικόσιτων πτηνών. Ο Αφρικανικός Grey Parrot είναι καταχωρημένος στο CITES appendix II, το οποίο απαγορεύει το εμπόριο ειδών που αιχμαλωτίζονται στην άγρια φύση, καθ’ότι απαιτείται συνεχώς η τροφοδοσία του από τους άγριους πληθυσμούς (οι άγριοι πληθυσμοί δεν επαρκούν για το εμπόριο κατοικίδιων ζώων).

Υπάρχουν δυο υπο-κατηγορίες διεθνώς αποδεκτές:

- Ο Γκρίζος Παπαγάλος του Κογκό - Congo African Grey Parrot (Psittacus erithacus erithacus)
Αυτό είναι το όνομα αυτού του υποείδους, μεγαλύτερος από τον Τimneh, ~33 cm μήκος, με ανοικτό γκρίζο χρώμα φτερών, κατακόκκινες ουρές και μαύρο ράμφος. Τα νεαρά πτηνά αυτού του υποείδους έχουν ουρές με πιο σκούρο κόκκινο, θολό κόκκινο προς το άκρο (Juniper και Parr 1999) έως την πρώτη πτερόπτωση, η οποία λαμβάνει χώρα όταν γίνουν 18 μηνών. Αυτά τα πουλιά αρχικά έχουν γκρίζες ίριδες οι οποίες αλλάζουν σε ανοικτό κίτρινο χρώμα όταν γίνουν ενός έτους. Ο Γκρίζος Παπαγάλος του Κογκό βρίσκεται στα νησιά Principe και Bioko και διανέμεται από τη Nοτιο-Aνατολική Ακτή του Ελεφαντοστού μέχρι τη Δυτική Kenya, Β.Δ. Tanzania, Νότια Democratic Republic of the Congo (DRC) και Βόρεια Angola.
Στη πτηνοτροφία συχνά ονομάζεται "CAG".

- O Γκρίζος παπαγάλος Τimneh – Τimneh Αfrican Grey Parrot (Psittacus erithacus timneh)
Αυτά είναι μικρότερα σε μέγεθος, έχουν πιο σκούρο ανθρακί χρώμα, πιο σκούρο καστανόχρωμη ουρά, και ανοικτό κεράτινο χρώμα το άνω ράμφος. Ο timneh γκρίζος παπαγάλος ενδημεί στα δυτικά υγρά δάση της Άνω Γουινέας και τις γειτνιάζουσες σαβάνες της Δυτικής Αφρικής από τη Guinea-Bissau, Sierra Leone και Νότιο Mali ανατολικά, τουλάχιστον 70 km (43 mi) ανατολικά του Bandama River στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Συχνά αποκαλείται "TAG". Tα κατοικίδια Timneh μαθαίνουν να μιλάνε νωρίτερα από του Congo’s, και συχνά αναφέρεται ότι είναι λιγότερο νευρικά με τους αγνώστους και τις νέες καταστάσεις.
Ορισμένοι πτηνολόγοι διακρίνουν ένα τρίτο ή ακόμη και ένα τέταρτο υποείδος, αλλά αυτά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα στις επιστημονικές μελέτες.

Οι άγριοι Γκρίζοι Αφρικής συχνά σφυρίζουν, σκούζουν, κραυγάζουν, κάνουν κλικ κλπ. Ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να περιμένει ότι θα ακούει τακτικά την παράσταση – επίδειξη από διάφορους ήχους που εντυπώνεται ο παπαγάλος, όπως των μικροκυμάτων, τηλέφωνο, ξυπνητήρια, νερό που στάζει, άγρια πτηνά, τα βιντεοπαιχνίδια, καθώς και οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό ήχο.

Η κοινωνικότητα και η νοημοσύνη κάνουν τους Γκρίζους παπαγάλους Αφρικής άριστα κατοικίδια με έντονη αφοσίωση προς τους ιδιοκτήτες τους. Αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι οι Greys Αφρικής απαιτούν ειδική δέσμευση - αφοσίωση από τους ιδιοκτήτες τους επίσης, συμπεριλαμβανομένης της ένας προς ένα αντίδρασης / αλληλεπίδρασης και χρόνο υπό επιτήρηση εκτός κλουβιού.

Απαιτούν επίσης μεγάλα κλουβιά, μια ποικίλη διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα τρόφιμα, και πολλά ασφαλή αλλά καταστρεφόμενα παιχνίδια. Όταν δεν παρέχετε αυτά τα πράγματα οι Αφρικανικοί Γκρίζοι θα αναπτύξουν γρήγορα δυσάρεστη συμπεριφορά και μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας που είναι δύσκολο να διορθωθούν (όπως μάδημα φτερών).
Ακόμη και τα πλέον υγιή, τα πιο ευτυχισμένα Αφρικανικά Γκρίζα συντροφιάς δημιουργούν σημαντική ακαταστασία και θόρυβο. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους παπαγάλους, δεν εξημερώνονται πλήρως. Ακόμη και ένας πολύ καλά κοινωνικοποιημένος, ταϊσμένος στο χέρι και μεγαλωμένος στο κλουβί (οικόσιτα), βρίσκεται μόνο μια ή δύο γενιές μακριά από τους άγριους πρόγονούς του. Αν και υπάρχει εκτενής γραπτή αναφορά για Αφρικανικούς Γκρίζους που διατηρούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, πλούσιες Ρωμαϊκές οικογένειες, ο βασιλιάς Ερρίκος 8ος, Πορτογάλοι ναυτικοί και άλλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου