Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Ινδικά χοιρίδια

Ινδικά χοιρίδιαΤα ινδικά χοιρίδια είναι φιλήσυχα, κοινωνικά και υπερδραστήρια ζωάκια. Το τρίχωμά τους παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χρωματικών αποχρώσεων (μαύρο, άσπρο, γκρι, καφέ, κοκκινωπό, κ.α) και ανάλογα με τον τύπο του χωρίζονται σε φυλές με κοντό, τραχύ και μακρύ τρίχωμα. Όταν βρίσκονται σε διέγερση κάνουν μικρά πηδηματάκια, ενώ όταν τρομάζουν παγώνουν ή τρέχουν να κρυφτούν.

Τα ινδικά χοιρίδια είναι συγκάτοικοι χωρίς μεγάλες απαιτήσεις. Το συχνό μπάνιο μπορεί να βλάψει το δέρμα τους και να προκαλέσει ερεθισμούς και ξηρότητα. Ωστόσο χρειάζονται χτένισμα μια φορά την εβδομάδα, ή συχνότερα αν είναι μακρύτριχα, και λιμάρισμα στα νυχάκια τους κάθε 2 με 3 μήνες. Καλό είναι να ροκανίζουν μια πέτρα από ασφαλές υλικό για να κρατήσουν τα δόντια τους στο σωστό μέγεθος.

Μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και αυτό σημαίνει... πολλή όρεξη για φαγητό. Είναι χορτοφάγα ζωάκια και τους αρέσουν τα πράσινα χόρτα, τα λαχανικά, τα καρότα, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και το γάλα. Χρειάζονται οπωσδήποτε συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C, γιατί ο οργανισμός τους δε μπορεί να τη συνθέσει εύκολα. Γενικά δεν τους αρέσουν πολλές μεταβολές στο περιβάλλον και τη διατροφή τους.

Τα κλουβιά των ινδικών χοιριδίων καλό είναι να έχουν στέρεο και μονοκόμματο πάτωμα γιατί το σύρμα προκαλεί μολύνσεις και τραυματίζει τα ποδαράκια τους. Προτιμούν το χαμηλό φωτισμό και θέλουν το σπιτάκι ύπνου τους να βρίσκεται μακριά από θορύβους. Είναι ακατάστατα ζωάκια και για αυτό τα κλουβιά τους πρέπει να καθαρίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου