Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Green Iguana

Ιγκουάνα - Green Iguana
     Η (πράσινη) ιγκουάνα, είναι ένα μεγάλο φυτοφάγο ερπετό που ανήκει στην οικογένεια της σαύρας. Η καταγωγή του εντοπίζεται στα τροπικά δάση της Κεντρικής- Νότιας Αμερικής, όπως  Μέξικό, Βραζιλία, κ.τ.λ. Οι παλιοί έλεγαν, ότι στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν ένα είδος κροκόδειλου και προσπαθούσαν να το ταΐσουν κρέας. Παρατηρώντας λοιπόν το ζώο κατάλαβαν με μεγάλη έκπληξη ότι είναι φυτοφάγο.
     Το φυσικό περιβάλλον, αυτού  του δημοφιλούς πλέον κατοικίδιου (Νο 3 στον κόσμο), είναι μέρη με πυκνή βλάστηση και πολύ νερό. Βέβαια, το ίδιο καλά αισθάνεται και έξω από το νερό, όπου περνάει αρκετές από τις ώρες του, συνήθως πάνω σε δέντρα, ψάχνοντας τροφή. Είναι ένα κατοικίδιο που χρειάζεται αρκετή φροντίδα. Θέλουν πάντα φρέσκο καθαρό νερό και καθημερινό τάισμα, που θα πρέπει να αποτελείται από λαχανικά, φρούτα και λουλούδια τα οποία θα τα έχουμε κόψει κομματάκια για να διευκολύνουμε την πέψη του. Το θετικό είναι ότι το ιγκουάνα ξέρει από μόνο του πότε θα σταματήσει να τρώει και δεν πρέπει να μας παραξενέψει το γεγονός ότι το καλοκαίρι τρώει περισσότερο από τον χειμώνα. Αυτό το παράξενο ζώο θέλει να έχει ησυχία και μια εστία θερμότητας (25-35 βαθμούς Κελσίου) . Δυστυχώς δεν μπορεί να συντηρηθεί μόνο του και ο αποχωρισμός του από τον ιδιοκτήτη μπορεί να το οδηγήσει στον θάνατο.
     Αυτό το πράσινο πραγματάκι, μήκους εώς 2 μέτρα, βάρους 5 - 9 κιλά, έχει τραχύ δέρμα και η πλάτη του αποτελείται από πολλά μυτερά λέπια, τα οποία το προστατεύουν από τους εχθρούς. Έχει μεγάλα δάκτυλα και νύχια, για να μπορεί να γαντζώνεται  γερά και να σκαρφαλώνει. Τα νύχια του είναι κοφτερά και η ουρά του αποτελεί το μισό περίπου του συνολικού του μήκους και φέρει χαρακτηριστικές μαύρες ρίγες. Είναι ένα κατοικίδιο που εξημερώνεται εύκολα με ήρεμες και σταθερές κινήσεις και μπορεί να μας συντροφεύει για τα επόμενα 20 χρόνια της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου