Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Τσιντσιλά

Τσιντσιλά


Τα τσιντσιλά είναι όμορφα και κοινωνικά κατοικίδια που αποζητούν σε κάθε ευκαιρία την αγάπη και τη φροντίδα μας. Έχουν την πιο πυκνή, απαλή και όμορφη γούνα από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό στον πλανήτη. Το τρίχωμά τους είναι συνήθως γκρι, δε μυρίζει και είναι απαλό σα μετάξι. Τα τσιντσιλά είναι νυκτόβια, εξημερώνονται εύκολα και αρέσκονται στη ρουτίνα.

Τα τσιντσιλά είναι πεντακάθαρα ζωάκια και δε χρειάζονται πολύ φροντίδα. Για να καθαρίσουν τη γούνα τους από τις λιπαρές ουσίες και τη υγρασία κυλιούνται σε ειδική άμμο. Υποφέρουν πολύ από την υψηλή ζέστη και υγρασία γιατί δε μπορούν να ιδρώσουν, οπότε τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να μένουν στο πιο δροσερό μέρος του σπιτιού.

chinchilla2Τα τσιντσιλά τρέφονται με σπόρους, φυτά, αποξηραμένα φρούτα καθώς και μικρά έντομα. Αγαπημένο τους σνακ αποτελεί η σταφίδα, η οποία δεν πρέπει να τους προσφέρεται παραπάνω από μία τη βδομάδα. Καλό είναι περιοδικά να τους χορηγούνται ειδικές βιταμίνες και συμπληρώματα που κυκλοφορούν άφθονα στο εμπόριο για μια πιο σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Το φαγητό και το νερό τους, όπως σε όλα τα ζωντανά, πρέπει να αλλάζονται σε καθημερινό επίπεδο.

Τα τσιντσιλά χρειάζονται μεγάλα, ψηλά και ευρύχωρα κλουβιά με βαθύ πάτο. Τους αρέσει πολύ να χοροπηδάνε και θέλουν χώρο για άσκηση. Τα κλουβιά τους καλό είναι να εξοπλίζονται με σπιτάκι, τροχό, ξύλινα παιχνίδια και να διαθέτουν δεύτερο επίπεδο μια και τους αρέσουν να κάθονται ψηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου