Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Παραδείσια (Black Breasted)

Zebra με Μαύρο Στήθος (Black Breasted)


Τα Zebra finches με μαύρο στήθος είναι από τα πιο συμπαθητικά πουλιά. Αυτή η υπολειπόμενη μετάλλαξη αλλάζει σχεδόν όλα τα σχέδια του πουλιού με διάφορους τρόπους. Τα μάγουλα των αρσενικών μεγαλώνουν και καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή προς τον σβέρκο. Το δάκρυ εξαφανίζεται εντελώς και στα δύο φύλλα και είναι ένας τρόπος για να ξεχωρίσουμε τα θηλυκά με μαύρο στήθος από τα απλά. Το σχέδιο της ουράς αλλάζει και οι ρίγες που παρουσιάζουν τα κανονικά Zebra χάνονται. Στην πραγματικότητα το σχέδιο δεν χάνεται, απλά αλλάζει προσανατολισμό και οι ρίγες γίνονται παράλληλες με την ουρά. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε μια ανοιχτόχρωμη ουρά. Το σχέδιο των πλευρών αλλάζει επίσης με ποικίλους τρόπους. Κάποιες φορές τα λευκά στίγματα στα πλευρά γίνονται πιο οβάλ ενώ μπορεί ακόμη και να μην υπάρχουν πλευρά, παρά μόνο κάποιες πορτοκαλί γραμμές. Τέλος το σχέδιο του στήθους καλύπτεται από μαύρο χρώμα και το αρσενικό γίνεται μαύρο από το πηγούνι ως την κοιλιά. Όλες αυτές οι αλλαγές μπορεί να ποικίλουν στο βαθμό που εμφανίζονται και να υπάρχει μια τεράστια ποικιλία στα χαρακτηριστικά των πουλιών. Όταν είναι στη φωλιά τα Zebra με μαύρο στήθος τα αναγνωρίζουμε μόλις βγάλουν πούπουλα από το σχέδιο της ουράς και το δάκρυ που λείπει.

Συνήθως όταν ένα αρσενικό έχει πολύ μεγάλα μάγουλα το στήθος του είναι πιο λεπτό και το αντίστροφο. Με επιλεκτικά ζευγαρώματα μπορούμε να πετύχουμε πουλιά που να πλησιάζουν τα πρότυπα των διαγωνισμών. Τα πρότυπα αυτά ορίζουν ότι τα μάγουλα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο εκτεταμένα και παράλληλα να υπάρχει πλούσιο και έντονο μαύρο στήθος που να ξεκινάει κοντά στο πηγούνι. Τις περισσότερες φορές το στήθος στο επάνω μέρος του έχει το σχέδιο της πέρλας και δεν είναι καθαρό μαύρο. Αυτό γίνεται δεκτό αλλά πρέπει να είναι περιορισμένο γιατί σε μεγάλο βαθμό θεωρείται σφάλμα και χάνει πόντους το πουλί. Τα πλευρά επίσης πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και να διακρίνονται καθαρά. Δυστυχώς πολλές φορές το σχέδιο εμφανίζεται μπερδεμένο στα πλευρά ή δεν εμφανίζεται καθόλου και υπάρχουν μόνο υπολείμματα πορτοκαλί χρώματος το οποίο είναι σφάλμα. Από τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε πιο πάνω καταλαβαίνετε ότι είναι μια αρκετά δύσκολη μετάλλαξη για να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς. Αν σκεφτείτε ότι στα ζευγαρώματα πρέπει να λάβετε υπόψη και το μέγεθος καθώς και την στάση των πουλιών καλό είναι να έχετε κάποια εμπειρία από αναπαραγωγή πριν ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Ένα Zebra μπορεί απλά να φέρει την μετάλλαξη χωρίς να είναι ομοζυγωτό και έτσι να μην την εμφανίζει στο φαινότυπό του. Οι φορείς αυτοί συνήθως αναγνωρίζονται εύκολα γιατί έχουν πολλά σημάδια που αλλάζουν τα σχέδιά τους. Το δάκρυ σε αυτά τα πουλιά πολλές φορές είναι πιο λεπτό από ότι στα κανονικά Zebra. Τα μάγουλα στα αρσενικά μπορεί να έχουν την τάση να εκταθούν προς τον σβέρκο και τα λευκά στίγματα στα πλευρά να είναι πεπλατυσμένα. Το πιο σίγουρο στοιχείο ωστόσο είναι το σημάδι της ουράς το οποίο παίρνει μια ενδιάμεση μορφή του κανονικού με το Black Breasted. Οι λευκές ρίγες από κάθετες γίνονται διαγώνιες και θυμίζουν το σχήμα κλεψύδρας. Όλες αυτές οι αλλαγές πάντως θα καταστρέψουν ένα κανονικό Zebra το οποίο προορίζεται για διαγωνισμό. Αυτά τα στοιχεία θεωρούνται σφάλματα στα σχέδια του Zebra και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στα ζευγαρώματα.

Οι συνδυασμοί που μπορεί να γίνουν με το μαύρο στήθος είναι πάρα πολλοί. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μετάλλαξη που να μην συνδυάζεται. Εξαιρετικά αποτελέσματα έχουμε όταν συνδυάζουμε με τα μαύρα μάγουλα ή το μαύρο πρόσωπο αφού το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ έντονο μαύρο πουλί. Ένας άλλος γνωστός συνδυασμός είναι με το ιζαμπέλα και μας δίνει το φαιό Zebra το οποίο είναι ένα ανοιχτόχρωμο πουλί με καφέ κεφάλι και σημάδια σε όλο το σώμα. Αν προσθέσουμε και το πορτοκαλί στήθος με το μαύρο πρόσωπο θα έχουμε ένα εξ’ ολοκλήρου πορτοκαλί Zebra. Λίγο περίπλοκος συνδυασμός και δύσκολος να επιτευχθεί αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Επίσης με το Zebra πιγκουΐνο δημιουργείται ένα πουλί με εκτεταμένα μάγουλα και φυσικά χωρίς στήθος αφού το καλύπτει το λευκό του πιγκουΐνου. Όταν συνδυάζεται το μαύρο στήθος με μαύρα μάγουλα ή γκρι μάγουλα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μάγουλα δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τη μετάλλαξη του μαύρου στήθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου