Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Παραδείσια (Black Faced)

Zebra με Μαύρο Πρόσωπο (Black Faced)


Αυτή η μετάλλαξη είναι από τις λίγες που δημιουργήθηκαν στη φύση και όχι στην αιχμαλωσία. Προήλθε από άγριο, πιασμένο πουλί και εξελίχθηκε έπειτα, έτσι ώστε να αποτελεί σήμερα μία από τις πιο εντυπωσιακές μεταλλάξεις των Zebra Finches. Επίσης, είναι από τις λίγες κυρίαρχες μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί στο είδος.

Ένα χαρακτηριστικό του αρσενικού Black Faced, είναι το χρώμα της περιοχής ανάμεσα στο δάκρυ και το ράμφος, το οποίο από λευκό μετατρέπεται σε μαύρο. Επίσης, η κοιλιά από το κάτω μέρος του στήθους και μέχρι την ουρά γίνεται μαύρη. Τις περισσότερες φορές, η κοιλιά παίρνει ένα σκούρο γκρι χρώμα, το οποίο δεν φτάνει μέχρι την ουρά και αυτό θεωρείται σφάλμα για τους διαγωνισμούς. Είναι αρκετά δύσκολο να πετύχουμε πολύ σκούρο πουλί και αυτό συχνά αναφέρεται σαν Zebra με μαύρο σώμα (Black Bodied), αλλά πρόκειται για την ίδια μετάλλαξη. Στο θηλυκό Black Faced, οι διαφορές από το κανονικό διακρίνονται πολύ δύσκολα. Με μια πρώτη ματιά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε το χρώμα στην περιοχή ανάμεσα στο δάκρυ και το ράμφος, το οποίο αντί για λευκό είναι σκούρο γκρι. Ένας άλλος τρόπος να το ξεχωρίσουμε είναι από το χρώμα της ουράς, καθώς οι λευκές ρίγες γίνονται πιο λεπτές και η ουρά φαίνεται πιο σκούρα και στα δύο φύλα.

Υπάρχουν πολλοί εντυπωσιακοί συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν με το Black Faced. Ένας από αυτούς είναι με το Black Breasted. Σε αυτόν τον συνδυασμό το πουλί γίνεται κατάμαυρο από κάτω (από το ράμφος μέχρι την ουρά). Τα εκτεταμένα μάγουλα του Black Breasted κάνουν πολύ καλή αντίθεση με το έντονο μαύρο. Αν προσθέσουμε και το Black Cheek στον συνδυασμό παίρνουμε ένα πουλί ολοκληρωτικά μαύρο, χωρίς ίχνος άλλου χρώματος. Αυτός ο συνδυασμός ονομάζεται και “Τριπλό μαύρο”. Όταν προσθέσουμε και το πορτοκαλί στήθος στον συνδυασμό, το πουλί γίνεται ολόκληρο πορτοκαλί. Δύσκολο στην υλοποίηση, αλλά αξίζει τον κόπο, αφού είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά Zebra που μπορούμε να δούμε. Λόγω αντίθεσης, πολύ ωραίος φαίνεται και ο συνδυασμός με το κίτρινο ράμφος. Τέλος, έχει ενδιαφέρον ο συνδυασμός του Black Face με το Florida Fancy. Αν και το Florida Fancy δεν αφήνει να φανεί το μαύρο της μετάλλαξης, όταν προσθέσουμε στη συνέχεια και το Orange Breasted παίρνουμε το Φαιό Zebra. Όλο το πουλί είναι πορτοκαλί διάστικτο πάνω σε ανοιχτόχρωμο φόντο. Μία από τις μεταλλάξεις που καλύπτει τα χαρακτηριστικά του Black Faced είναι και το Penguin. Αυτή η μετάλλαξη εξαφανίζει κάθε μαύρη μελανίνη από το πουλί, οπότε δεν φαίνεται κανένα χαρακτηριστικό από το Black Faced.

Όπως αναφέραμε η μετάλλαξη είναι κυρίαρχη. Επίσης, υπάρχει και παράγων θνησιμότητας. Στο ζευγάρωμα δύο Black faced πουλιών κάποιο ποσοστό νεοσσών θα γεννηθούν νεκροί. Παρόλα αυτά, κάποιοι εκτροφείς χρησιμοποιούν αυτό το ζευγάρωμα για να βελτιώσουν τα σημάδια των πουλιών. Λέγεται, ότι το μαύρο ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο και αφού είναι λίγο δύσκολο να διαλέξεις κατάλληλα πουλιά για επιλεκτικά ζευγαρώματα, πολλοί ακολουθούν αυτή την εύκολη λύση. Εκτός από τον παράγοντα θνησιμότητας, αυτή η αναπαραγωγή έχει και άλλα προβλήματα πιο μακροχρόνια. Το μέγεθος και η στάση των πουλιών μετά από μερικές γενιές αρχίζουν και χαλάνε. Γι’ αυτό δεν ενδείκνυται να προχωράμε σε αναπαραγωγή μόνο με Black Faced μεταξύ τους, αλλά αν το επιχειρήσουμε θα πρέπει μετά να βρούμε σύντροφο με τέλειο μέγεθος και στάση για να αντισταθμίσουμε την ζημιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου