Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Παραδείσια παρδαλό Zebra (Pied)

Παρδαλό Zebra (Pied)

Η μετάλλαξη του παρδαλού Zebra οφείλεται σε ένα υπολλειπόμενο, ανεξάρτητο γονίδιο. Τα χαρακτηριστικά και στα δύο φύλλα αλλάζουν με τον ίδιο τρόπο. Το πουλί αποκτά λευκές περιοχές ακανόνιστα στο φτέρωμά του, οι οποίες μπορεί να εκτείνονται μόνο σε μερικά πούπουλα (συνήθως στις άκρες των φτερών και το λαιμό), ή ακόμη και σε ολόκληρο το φτέρωμα, δίνοντας του έτσι ένα ολόλευκο χρώμα. Πολλές φορές το λευκό καλύπτει τα σημάδια του αρσενικού (μάγουλα και πλευρά) και τότε μπορούμε να καταλάβουμε το φύλλο του πουλιού μόνο από το χρώμα του ράμφους. Τα επαναλαμβανόμενα ζευγαρώματα παρδαλών Zebra μεταξύ τους, συνήθως έχουν σαν αποτέλεσμα πιο ανοιχτόχρωμα πουλιά. Αν θέλουμε να πετύχουμε σκούρα παρδαλά (με λίγες λευκές περιοχές δηλαδή) πρέπει να ζευγαρώνουμε παρδαλό με φορέα παρδαλού.

Οι φορείς της μετάλλαξης συνήθως ξεχωρίζουν από κάποια λευκά πούπουλα στις άκρες των φτερών τους, αλλά μπορεί και να μην παρουσιάσουν καμία διαφορά από τα κανονικά πουλιά. Επειδή η παρδαλή μετάλλαξη είναι υπολλειπόμενη και μπορεί να μεταφερθεί χωρίς να εμφανιστεί στα γονίδια των πουλιών μας, καλό είναι να κρατάμε λεπτομερή αρχεία και να γνωρίζουμε το γενεολογικό τους δέντρο. Στην περίπτωση που παίρνουμε μέρος σε διαγωνισμούς η ύπαρξη του γονιδίου στα πουλιά μας μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική, γιατί στα πουλιά διαγωνισμών ακόμη και λίγα λευκά πούπουλα θεωρούνται σοβαρό σφάλμα στο πουλί.

Με τα παρδαλά Zebra μπορούμε να κάνουμε πολλούς συνδυασμούς, αλλά σίγουρα οι πιο καλαίσθητοι είναι αυτοί με τις πιο σκούρες μεταλλάξεις. Παρδαλά με μαύρα μάγουλα ή μαύρο κεφάλι, μαγνητίζουν αμέσως το βλέμμα λόγω της αντίθεσης των χρωμάτων. Από την άλλη, αν συνδυαστεί με ασημί ή CFW Zebra τα χαρακτηριστικά χάνονται λόγω των πολύ ανοιχτών χρωμάτων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται συνδυασμός με Zebra πιγκουΐνο ή άλλη παρόμοια μετάλλαξη, γιατί χάνουμε την ομορφιά του σχεδίου της. Ένας πολύ όμορφος και ενδιαφέρον συνδυασμός θα μπορούσε να γίνει με το τριπλό μαύρο (μαύρο πρόσωπο, στήθος και μάγουλα) Zebra, καθώς θα είχε την μεγαλύτερη αντίθεση χρωμάτων.

Στους διαγωνισμούς λαμβάνουν μέρος τα παρδαλά Zebras και υπάρχει πρότυπο για την κρίση τους. Σύμφωνα με το πρότυπο αυτό, οι λευκές περιοχές πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες στο σώμα του πουλιού και να καλύπτουν περίπου το 50% αυτού. Δεν είναι εύκολο να βγάλουμε πουλιά σύμφωνα με το πρότυπο καθώς το σχέδιο της μετάλλαξης είναι εντελώς τυχαίο. Πάντως γνωρίζοντας ότι το λευκό αυξάνεται ζευγαρώνοντας παρδαλά μεταξύ τους και ελαττώνεται ζευγαρώνοντας φορείς, μπορούμε να καθορίσουμε κάπως τον βαθμό του λευκού στο πουλί.

1 σχόλιο:

  1. Είχαμε ένα ζευγάρι παραδείσια πουλιά. Εδω και αρκετές μέρες έχουν 6 μικρά πουλάκια. Το πρώτο είναι περίπου 20 ημερών και μπορεί και μηγαίνει απο (πλαστικό) κλαδί σε άλλο κλαδί στο κλουβάκι, ενω το μικρότερο είναι αρκετά μικρό (δεν ξέρω πόσο γιατί μεσα στην φωλιά δεν μπορούσα να δω). Σήμερα, απο λάθος, έφυγε το αρσενικό. Θα έχουν πρόβλημα τα μικρά να μεγαλώσουν με την μητέρα τους; Θα χρειαστεί άλλο αρσενικό στο κλουβί; Ή μήπως θα κινδυνέψουν τα μικρά απο κάποιο πιθανό νέο αρσενικό μέλος;
    Δεν μου άρεσε αυτή η εξέλιξη και θα ήθελα μια συμβουλή εάν είναι δυνατό.
    ΕΥχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή